A komposztálásról

komposztaloA komposztálás a természetben lezajló lebomló folyamatok tudatos utánzása, szabályozása.
Gondoljunk bele, hogy a természetben minden lehullott lomb, letört ág, elpusztult fa és állat, elszáradt fű egy idő után lebomlik, a talaj részévé válik. Ha ez nem így történne akkor néhány év alatt óriási mennyiségben halmozódna fel az elhullott állati és növényi maradványok tömege.

Ez a folyamat azonban lassan zajlik le amit a kertekben nincs időnk kivárni, mert a letermett növényi maradványok, levágott fű, konyhai hulladék útban van és valamit kezdeni kell vele. Ezenkívül ha mindezeket komposztáljuk akkor a végeredmény, az érett komposzttrágya kitűnően használható a talaj javítására, trágyázására.

Mi kerülhet a komposztba?

Gyakorlatilag minden szerves anyag, de néhány szempontot érdemes szem előtt tartani:

  • A friss konyhai zöldség- gyümölcsmaradványok a legjobb alapanyagok, ezeket minden további nélkül adhatjuk a komposztba.
  • A száraz konyhai maradványok, mint dió-, mogyoró-, mandulahéj, csontok inkább a kandallóba kerüljenek, mert nagyon lassan bomlanak le.
  • Az őszi lomb az egyik legjobb alapanyag, de jó ha elkeverjük egy kis konyhai maradvánnyal vagy kb. 10% földdel, érett komposzttal, hogy gyorsabban érjen be.
  • A közhiedelemmel ellentétben a dió lombja is alkalmas komposztálásra, mert a bennük lévő méreganyagok 4-5 hónap alatt lebomlanak. Inkább arra ügyeljünk, hogy keverjük el más anyagokkal, ha más nincs akkor 10 % földdel.
  • A frissen vágott füvet szintén keverjük el érett komposzttal, Alginittel, kis földdel, hogy ne induljon levegőtlen rothadásnak.
  • Az öreg, száraz kórók, füvek, gazok darabolva és benedvesítve komposztálhatók igazán, de ezt nehéz házilagos körülmények között megvalósítani, ezért érdemes külön dombágyás aljára rétegezni vagy külön veremben komposztálni a kert félreeső helyén. Így nem szárad ki és benedvesítve taposással tömöríthető. Átforgatni nehéz, de 2-3 év alatt így is beérik.

Hogyan komposztáljunk?

Legjobb a készen kapható műanyag láda, amit árnyékos helyen állítsunk fel. Ebben nem szárad ki a hulladék és általában egy év alatt földdé érik. Szabadon álló prizmánál a kiszáradás miatt 2-3 év alatt érik csak be, ezért érdemes alkalmanként alaposan beöntözni és egyszer-kétszer átforgatni.

Akkor van kész amikor földszerű, jó szagú, lebomlatlan növényi maradványok már csak minimálisan találhatók benne. A kész komposztot változatosan használhatjuk fel, pl. virágcserépbe ültetési alapanyagnak, beásva vagy csak elgereblyézve trágyának.