A kerti sövények kiválasztása

A sövénynövények kiválasztásához szeretném a legfontosabb szempontokra felhívni a figyelmet.

Mindenekelőtt fontos, hogy tisztázzuk, hogy milyen célból szeretnénk sövényeket.

Tapasztalataim szerint a legtöbben takarás céljából szeretnének átláthatatlan sövényfalat ami egész évben az örökzöld, míg tavasztól őszig a lombhullató növényekkel is megoldható.

Városszéleken, külterületeken, magaslatokon a szélfogó hatás is lehet elsőrendű, de általuk a portól, zajtól is jelentős védelmet kapunk

Jelképes vagy tényleges kerítés helyettesítésére térelválasztónak is jól funkcionál, mellyel a kert különbözően hasznosított területeit tudjuk szétválasztani.

Fontos lehet a szépen megnyírt sövény egész évben állandó formájával díszítő hatása is.

Kreativitásunkat is kipróbálhatjuk a különféle formára nyírt sövények alkalmazásával.

A kiválasztáshoz tudnunk kell, hogy mekkora területünk van. Kis területre ne ültessünk erőteljes, nagyra növő fajokat, mint pl. Leyland-ciprus, hanem nyugodtan dönthetünk a nem éppen sövényként ismert évelők mellett is, mint pl. a rozmaring, levendula, melyek akár méteres magasságot is elérhetnek.

Az örökzöld sövények

Az örökzöld növények nagy előnye, hogy egész évben díszítenek és takarnak, így folyamatosan szem előtt lévő helyekre különösen alkalmasak. Emellett állandó védelmet adnak a szomszédok kíváncsi szemei elől is.

Legnagyobb csoportjuk a különféle tűlevelű fenyőfélék és a pikkelylevelű tuják és borókák, de mellettük sokféle egyéb változatos növénycsoportból is válogathatunk.

A fenyő- és tujaféléket a klímaváltozás miatt ma már inkább csak az ország hűvösebb nyugati területeire ültessük.

Az ország egész területére javasolt fajok

Lomblevelű örökzöldek

A lomblevelűek között is találunk olyan fajokat melyek a mi klímánkon is jól érzik magukat. Az utóbbi időben a babérmeggyek és a korallberkenyék terjednek leginkább. A régóta jól ismert buxusok a puszpángmoly miatt háttérbe szorultak, de a szárazabb éghajlatunkat is jól tolerálják.

A babérmeggy (Laurocerasus)

Nevét fényes, babérszerű leveléről kapta, mely egész évben sötétzöld marad. A mediterráneumtól Angliáig egész Európában igen elterjedt, kórokozói, kártevői csak kisebb mértékben károsítják, permetezést általában nem igényel. A talajra, páratartalomra nem igényes, öntözés nélkül is megmarad, de lassabban nő. 40-60 cm-es méretről 2-3 év alatt kerítés magasságú, dús, zárt sövényt nevelhetünk.

A leggyakoribb fajta babérmeggy a leginkább sövénynek alkalmas ’Novita’, mely nagy leveleivel magasra nevelhető. Fontos, hogy ne hagyjuk szélesre, mert nehéz lesz lenyírni a tetejét és belül kicsit hajlamos a fiatal ágak visszaszáradására. 2-3 méter magas sövény is nevelhető belőle, de ha nem cél a magasról belátás megakadályozása akkor nem érdemes ennyire magasra hagyni, mert nehéz lesz nyírni és erősen árnyékolja a füvet.

Törpe ezüstös borbolya – Berberis ’Jytte’

Kb. 80-100 cm-re növő, szúróslevelű, májusban rövid ideig virágzó, majd bogyót érlelő cserje. Alkalmas alacsony sövénynek vagy talajtakarónak egyaránt. Napra vagy félárnyékba ültethető, igénytelen talajú növény.

Tujaféle örökzöldek

 

A Leyland-ciprus

A régebben elterjedt ’Smaragd’ és egyéb tuják kiváltására alkalmasak, de inkább csak sövénynek valók, mivel metszés nélkül nem annyira látványosak, hatalmas fává nőnek.

Leyland-ciprus ’2001’ fajtája

Új, gyorsan növő, igénytelen, tömött oszlopos lombozatú fajta. Színe sötétebb zöld, és nem nő olyan magasra, mint az eredeti Leylandii. Ezek a tulajdonságok kiemelik a hagyományos fajták közül és valószínűleg rövid időn belül nagy mértékben lecseréli az alapfaj, mivel kevésbé kell nyírni.

Tiszafa oszlopos változata ’Rapid’

3-4 m-re is megnövő, vaskos, sötétzöld tűlevelű fajta. Kiválóan metszhető, sövénynek is alkalmas. Hímivarú, termést nem hoz.

Tiszafa ’Zöld’ terülő változata

Lapított váza alakú, széles, nyáron világoszöld, télen sötétzöld levelű fajta, melyet elsősorban élénkzöld levélszínéért kedvelnek (lombja télen sem barnul meg). Nagyobb területek beültetésére, vagy alacsony nyírott sövénynek alkalmas, jó fagytűrésű (–25°C-ig) fajta. Magassága elérheti a 4-5 métert is.