Öntözés

automata öntözés

Díszkertek automata öntözése

A műanyagok és a mikroelektronikai alkatrészek árának csökkenése mind többek számára teszi elérhetővé kertjükben önállóan működő öntözőrendszer létesítését. Segítségével a nyári estéken több időnk marad pihenésre és nyaralni is nyugodtabban mehetünk.

A rendszer lelke a vezérlő automatika, mely helyettünk nyitja-zárja a vízcsapot, vagy kapcsolja a szivattyút. De a helyzet kissé bonyolultabb, mint amikor csak slagot húzunk a csapra és azzal öntözünk, mivel az egész kertet szórófejekkel kell behálóznunk, és ezek egyidejű működtetéséhez rendszerint nincs elegendő vizünk. Ezért több ágat alakítunk ki, melyeket mágnesszelepekkel működtetünk a vezérlő segítségével.

Mivel a szórófejek a fejtől távolodva általában egyre kevesebb vizet adnak, a megfelelően egyenletes beöntözéshez 80 %-os átfedéssel történő kihelyezés szükséges. 5-6 méter öntözési sugárig fix szórásképű, ún. spray, efölött forgó felső részű, ún. rotoros fejeket használunk. A szórófejek általában cserélhető fúvókákkal rendelkeznek, melyek a spray típusoknál lehetnek állandó – pl. 90, 180, 270, 360 fok -, és fokozatmentesen változtatható szögben szórók. A rotoros fejek legtöbbje állítható szögű, de vannak 360 fokos típusok is.
Cserjesoroknál, magasabb évelőknél csepegtetőcsöveket alkalmazunk, melyek közül a 30 centiméterenként kialakított 2 és 4 liter/óra kapacitású csepegtetőtestekkel ellátott változatok terjedtek el leginkább a díszkertek öntözésénél.

Díjmentes munkafelméréssel várom szíves megkeresését!

automata öntözés

Sokan félnek attól, hogy az automata öntözéssel igencsak megnő a vízszámlájuk. Pedig ennek inkább az ellenkezője igaz feltéve, hogy addig is elegendő mennyiségű vizet adtak a kert minden részébe. A jól megtervezett rendszer ugyanis nem juttat ki sehova a kelleténél több vizet, vagyis kiküszöböli a kézi öntözés mellékhatásait. Emellett éjszakai időzítéssel a párolgási veszteség akár 20-30 %-kal is csökkenhet a nappalihoz viszonyítva. Ha már elkészült a rendszerünk ki vagyunk téve az automatizmus adta gazdag lehetőségek csábításának, melyek teljes körű kihasználása nem feltétlenül szolgálja növényeink igényeit. Gondolok itt arra, hogy felesleges naponta többször öntözni, inkább szoktassuk rá növényeinket arra a kis kényelmetlenségre, hogy a talaj mélyebb rétegeibe is gyökeresedjenek le és még tavasszal szoktassuk hozzá őket a kedvezőtlenebb nyári viszonyokhoz. Csak laza talajon öntözzünk naponta, kötöttnél elegendő 3-5 naponként, de akkor legalább 20 mm-es vízmennyiséggel. Nem igaz, hogy öntözéssel teljes mértékben ellensúlyozhatjuk a forró nyári napok gyepszikkasztó hatását. A kijuttatott fölös vízmennyiség laza talajon elszivárog, kötöttnél gombásodáshoz és gyökérfulladáshoz vezet, mert a fű nem képes a nagy melegben a hűtéshez szükséges mennyiségű vizet elpárologtatni. Ezért inkább fák ültetésével próbáljunk félárnyékot, növényeink számára kedvezőbb, hűvösebb mikroklímát teremteni.

Az általam tervezett rendszereket – az általában megszokottól eltérően – a világ négy legnagyobb automata öntözőrendszereket gyártó cégének minőségi termékeiből állítom össze (Nelson, TORO, Hunter, RainBird – mindegyik USA székhelyű). Ennek kifejezett előnyei igen jelentősek, mivel minden cég rendelkezik sikeresebb, illetőleg kevésbé jól sikerült termékekkel, másrészt a szélesebb skála lehetővé teszi, hogy az adott körülményeknek legjobban megfelelő, illetve kedvezőbb árú anyagokat válasszam.

toro hunter nelson rain bird