A lótrágya haszna

loNéhány évtizede még ritkaságszámba ment a lótrágya, ma viszont már a lovardák elterjedésével az egyik legkönnyebben beszerezhető trágya lett.

De vajon mit kezdhetünk vele?

A lótrágya beltartalmi értékét tekintve az egyik legértékesebb trágya, hasonló a marhatrágyához, de alomban gazdagabb.
Amennyiben csak a talaj tápanyagtartalmának növelésére kívánjuk használni úgy frissen bedolgozva érhetjük el a legkedvezőbb hatást. Erre azonban csak a szántás előtt van mód. (Fontos, hogy az éretlen trágya bedolgozását kizárólag ősszel végezzük, hogy tavaszig valamennyire bomoljon le, ne okozzon károsodást az érzékeny növények gyökerein.)

Kedvezőbb azonban érlelni, komposztálni, ami által a talajélet fokozására, a talaj humusztartalmának, vízmegtartóképességének, szerkezetének növelésére fokozottabban alkalmassá válik a trágya.

Az érlelés során érdemes kb. 10 % földdel vagy érett komposzttal keverni a friss trágyát. Homoktalajon való kijuttatáshoz igen előnyös ha agyagos talajt vagy alginitet, zeolitet keverünk bele 5-10% arányban. Keverhetünk bele bármilyen könnyen komposztálódó anyagot is, pl. konyhai zödségmaradványokat, falombot.
Az érlelés alatt tartsuk mindig nedvesen a trágyát, ne hagyjuk kiszáradni, azonban ne öntözzük annyira, hogy folyadék szivárogjon ki belőle és levegőtlen viszonyok alakuljanak ki, ami az érést kedvezőtlen rothadássá alakítaná és a tápanyagveszteség is megnőne. A kiszáradás ellen vékonyan takarhatjuk földdel is vagy szalmával.
Érdemes legalább egyszer megforgatni, főleg abban az esetben ha más anyagokkal is kevertük.
Ezzel a módszerrel egy év alatt érett trágyát kapunk. Szántás vagy rotálás előtt juttassuk ki a talajba 5-10 kg/nm mennyiségben.

Ahol rendszeresen végzünk komposztálást ott a lótetű előbb-utóbb felszaporodik, amit Basamid általános talajfertőtlenítőszerrel, Force rovarölőszerrel vagy a Nemastar márkanevű Steinernema carpocapsae fonálféreg tartalmú preparátummal kezelhetünk kijuttatás előtt.