Mit termesszünk kis helyen?

zoldseg

Most azoknak szeretnék segítséget adni akiknek csupán szűken áll rendelkezésre terület és mégis szeretnének egy kis zöldséget termelni a családnak. Mekkora területen mit érdemes tervezni?
A saját tapasztalataimat, gyakorlatomat, talán ízlésemet szeretném megosztani, ezért nyilván lesz aki nem fog vele egyetérteni, de ötletadónak szánom.

  1. 5-10 nm-es vagy még kisebb terület.

Ekkora területen ne akarjunk mindent megtermelni, elégedjünk meg 1-2 féle növénnyel.
Legnagyobb sikerélményünk a paprikával és paradicsommal lehet, mert ezek általában a legtöbb talajon megélnek és permetezés nélkül is jelentős termést adnak.
Fontos, hogy tudjuk rendszeresen öntözni a talajfelszínt és ne a teljes növényt. Érdemes palántát vásárolni megbízható termelőktől, a piaci spórolós idős nénikék sajnos legtöbbször saját termésből szednek magot és ebből csak beteges, alig termő, rossz minőségű termések lesznek. (Vácon én is szívesen adok palántát.)
Ne spóroljunk a hellyel még ha híján is vagyunk neki, legalább 70 cm-es sortávolságra és paradicsomnál 50, paprikánál 30 cm-es tőtávolságra ültessünk.
A paradicsomot mindenképp karózzuk, paprikánál pedig a magasabbra növőket.

  1. 10-20 nm-es terület.

A fentiek mellett már érdemes néhány tő egyéb palántát is vásárolni, pl. karalábét, zellert, uborkát. Ez utóbbit feltétlen támrendszerre futtassuk, ami azt jelenti, hogy két erős karó közé huzalra feszítsünk ki ún. uborkahálót, ami olcsó, 2 m magas körüli műanyag háló. Esetleg korán vessünk egy kis hónapos retket, amit áprilisban már nem érdemes, mert rendszerint nagyon „lyukacsos”, nyüves lesz.

  1. 20-50 nm-es terület.

Ekkora helyen már a legtöbb konyhakerti növényt termeszthetjük. Így a fentiek mellett salátaféléket, spenótot, céklát, vöröshagymát, korai burgonyát, cukkinit, spárgatököt, csemegekukoricát, sárgarépát, petrezselymet, pasztinákot, mangoldot, zöldbabot és zöldborsót.
Érdemes már évelőágyást is kialakítani amibe sóska, torma, rebarbara és szamóca is kerülhet

  1. 50-100 nm-es terület.

A fentiek mellett a nagyobb területigényű növényekkel is érdemes megpróbálkozni, de csak 1-2 félével, így sütőtökkel, télire burgonyával, mákkal, szárazbabbal, csicseriborsóval. A száraz hüvelyesek 2-3 évig is tárolhatók, így érdemesebb ritkábban vetni belőlük. A mák viszont egy évnél tovább nem tárolható, sajnos a kereskedelemben kaphatóak jó része is már avasodásnak indult, gyenge minőségű, ezért én szeretem magam megtermelni.

  1. 100 nm felett.

Ilyen területen már többféle zöldséget is termelhetünk az előzőekből. Meg lehet próbálkozni sárgadinnyével, görögdinnyével, fokhagymával is, melyek nagyon talajigényesek.