HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

9. hét - február 28.-március 5.

Az előrejelzések egyhetes szép időt ígérnek amit érdemes kihasználnunk, mert utána ismét hidegre fordul az idő.

Kinyíltak amogyoróbarkák.

Ültessünk szőlőt!


Zöldség

Ha rá tudunk menni a talajra vessük a hónapos retket, borsót, senótot, petrezselymet, sárgarépát, mákot.


Szőlő

Ha nem tudunk minden nap foglalkozni a szőlőnkkel, de szeretnénk jóízű csemegeszőlőt szüretelni ajánlom a rezisztens fajhibrideket.
Néhányat már magam is kipróbáltam, a legújabbakból pedig szeretnék most ültetni.

Régebbi tapasztalataim alapján száraz területre is ajánlom a Bianca fajtát, mely inkább borszőlő, de elég jóízű. Nem annyira szárazra, de igénytelen helyre a Zalagyöngyét mely friss fogyasztásra is kitűnő.
Ilyen területekre ajánlom a Göcseji zamatost is, mely szintén borszőlő, de igen finom muskotályos ízű, bár nagyon tömött és könnyen rothad.
A Lakhegyi mézes termőhelyre igényesebb, igen bőtermő borszőlő, de csaknem negyedkilós fürtjei frissen is fogyaszthatók. Szeptember végén érik.
A Cserszegi fűszeres húspiros fürtjei kellemes muskotályos ízűek. Igen bőtermő, de szárazságra érzékeny. Szeptember 2. felében érik.
A Kunleány fehérborszőlőnek való.
A Pölöskei muskotály enyhén muskotályos csemegeszőlő. 20 dekás fürtjei szeptember 2. felében érnek.

Most pedig következzenek a saját kipróbálás előtti csemegeszőlőfajták:
Nero: már augusztus végétől fogyaszthatók negyedkilós sötétkék fürtjei.
Teréz: szeptember második felében érő, nagyfürtű fajta.
Palatina (Augusztusi muskotály): 20 deka feletti aranysárga, muskotályos fürtjei igen finomak. Jól szállítható, korai. Igen fagytűrő.

(A http://pc1.hansagi-szeged.sulinet.hu/html/szolofaj1.htm címen sok fajta jellemzését találjuk meg képpel. Én csak azoknak a képeit közlöm, melyek ott nincsenek.)

A fenti fajták - a külön megemlítetteken kívül - fehér húsúak (a Terézt sajnos nem tudom), általában ellenállóbbak az átlagos fajtáknál a fagyra, peronoszpórára és lisztharmatra, de a szárazságra érzékenyebbek. Évi 2-3 permetezéssel biztonságosan megvédhetők.
Külön említést érdemel a Bianca, a Pölöskei muskotály és a Teréz, melyek átlagos években permetezés nélkül is termeszthetők.

Akik pedig tudják dédelgetni kedvenceiket ne hagyják ki a legkoraibb Irsai Olivért és Csaba gyöngyét, a hatalmas ropogós fürtű Pannónia kincsét, a muskotályos Szőlőskertek királynője muskotályt, a finom, szép fürtű Favoritot, a legpiacosabb Cardinalt, az igen finom muskotályos ízű Hamburgi muskotályt és Attilat, valamint a legkésőbbi igen finom hatalmas fürtű Afuz Alit és Italia -t (Olasz import!). Ez utóbbi kettőt csak kimondottan meleg helyre telepítsük (Csongrád megye, Mecsek déli meleg lejtői, stb.)

A szőlőültetés legkedvezőbb időpontja a tavasz, ilyenkorra azonban már sokszor megcsappan a lerakatok fajtaválasztéka.


Gyümölcs

Metsszük fáinkat, de a kajszi és őszibarackkal várjunk rügyfakadásig, mert akkor a legkisebb a kajszi gutaütés fertőzésének veszélye.


Dísznövény

Sok új nyugati üzletközpont jelent meg az országban, melyekben sokszor dísznövények is kaphatók.
Kicsit széjjelnéztem az egyikben és meglepve láttam milyen sok szép nyíló virágjuk van, melyek igen mutatósak.
Csakhogy a legmutatósabbak általában különleges igényűek is.

Most a sorozat zárásaként a kancsókát (Nepenthes) szeretném bemutatni.

Kelet-India, Madagaszkár trópusairól származó rovarfogó, főleg fánnlakó növények. Függő kosarakban nevelhetők lelógó kancsókáik miatt.

Páradús, meleg (min 18C), árnyékos helyet igényelnek (kis szobai üvegház!).
Öntözzük 3-4 hetenként orchidea-tápoldattal, párásítsunk gyakran.
Érdemes esővizet használni.
Az elöregedett növények februárban visszavághatók.

Magvetéssel, hibridjeik dugványozással szaporíthatók.

(Bővebb képanyag: http://greenfield.fortunecity.com/dreams/167/fotonepenthes.htm)


VÁLASZOK

Meg egy szert talaltam ami nagyon jonak tunik a liszteskek ellen: Chess 25 WP.
10g-os csomagolasban is kaphato, ami 10l vizhez eleg.
Ez egy taplalkozasgatlo anyag, ami "jollakottsag" erzetet kelti es a kartevok ehenpusztulnak. leveltetvek ellen is jo.

Az a baj, hogy nem nagyon ismerem a jelenlegi választékot, mert nem néztem körül, ezért többet is próbálok ajánlani. A körték közül a téliek (tárolhatók) a legigényesebbek, legjobban a csapadékosabb Nyugat-Dunántúlon érzik jól magukat. Ebből következik, hogy öntözés nélkül nem ajánlott a termesztésük. A trágyázás is fontos.

Néhány ajánlat:
Packham's Triumph: A Vilmoshoz hasonló illatos vajkörte. Közepes termőhelyigényű, igen korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Márciusig fogyasztható.

Papkörte jellegtelen ízű, de igénytelen, mindenütt termeszthető, igen bőtermő, szárazságban íztelen, novembertől januárig fogyasztható.

A Hardenpont téli vajkörte biztosan kapható, talajra sem annyira érzékeny, de szárazságban apró és íztelen lesz, egyébként bőlevű, fűszeres ízű, október elején szedve decembertől februárig ehető. Gombás betegségekre érzékeny.

A Serres Olivér betegségellenálló, de tápanyag- és vízigényes. Decembertől áprilisig fogyasztható. Finoman savas, fűszeres húsú. Rendszeresen, de elég gyengén terem.

Szóval olyat nem tudok ajánlani ami trágyázás, öntözés, metszés és permetezés nélkül szépen terem. A téli körte nagyon igényes csoport. Ha a közelben nincs körte akkor fontos porzópartnert ültetni, bár valamennyit többé-kevésbé magukban is teremnek, mert a körte - fajtánként eltérően - hajlamos a megtermékenyítés nélküli termésképzésre (partenocarpia).

Ha kedveli a különlegessségeket, akkor ültessen ázsiai körtéket! Ezek bőtermők, korán termőre fordulnak, a levélbolha nem szereti őket, februárig tárolhatók. Pl. Kosui, Hosui, Nijisseiki. Enyhén savas körte ízűek.

Amint kienged a fagy tanácsos minél előbb ültetni, ennek mikéntjéről írtam már ősszel (42. hét)