HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

6. hét - február 7-13.

A múlt hét óta tartó jobb idő úgy látom felébresztette mindenkiben a kedvet a kertészkedés iránt, sok kérdést kaptam melyek egy részére volt csak most időm még válaszolni és sokan iratkoztak fel a hírlevélre.

Hogyha nem lenne ennyire nedves a talaj akkor még nagyon sok munkát ajánlanék, de így csak türelemre intem a kertbarátokat, talán 1-2 hét múlva neki lehet állni a fák metszésének, törzskezelésének, a saláta- és káposztafélék szabadföldi palántaneveléséhez, a korai borsó, sárgarépa, petrezselyem, spenót, hónapos retek, mák vetéséhez. Azért említem ezt, mert van ahol talán annyira homokos a talaj, hogy nem zavarja a talajnedvesség a vetést. (Pláne ha a gondos kertész ősszel előkészítette ehhez a talajt.)

Bár nyílik már a hóvirág azért még messze a tavasz!


Zöldség

A héten kezdjük el a szabadföldi kiültetésre szánt paprika és paradicsom palántanevelését.

Ha nincs üveg- vagy fóliaházunk akkor az ablakunkban is megpróbálkozhatunk ezzel, de megnyúltabb, gyengébb palántát kapunk amit kiültetés előtt alaposan meg kell edzeni. (Erről egy részletes, de angol link a http://pages.prodigy.com/gardenshop/flwr18.htm).

Kérjünk korai fajtákat az üzletekben.

A magvakat vethetjük pl. tejfölös poharakba közönséges virágföldbe vagy magunk is keverhetünk pl. komposzt, érett trágyaföld, kerti föld keverékéből amibe kevés műtrágyát is tehetünk.

A poharak alatt legyen alátéttálca. Kelésig akár 30 C-on is tarthatjuk sötétben, de amint az első kibújt azonnal tegyük az ablakba, mert a sziklevelek hajlamosak a megnyúlásra. Ennek elkerülésére ilyenkor jó ha 15 C körüli helyre kerül pár napra. Ezután visszaállhatunk a szobahőmérsékletre.

Ne öntözzük túl, mert ez kedvez a kórokozóknak, de ne is hagyjuk fonnyadni.

Egy érdekes harang alakú paprikafajtát kérhetünk ha küldünk egy válaszborítékot a következő címre:
Schott Péter 1112 Bp., Repülő u. 1182. (Kert. és Sz. 2000/3)


Dísznövény

Sok új nyugati üzletközpont jelent meg az országban, melyekben sokszor dísznövények is kaphatók.
Kicsit széjjelnéztem az egyikben és meglepve láttam milyen sok szép nyíló virágjuk van, melyek igen mutatósak.
Csakhogy a legmutatósabbak általában különleges igényűek is.

Most a Phalaenopsist szeretném bemutatni.

A Phalaenopsis-ok a Szunda- és Fülöp szigetekről származó orchideák mintegy 50 fajjal.

Szobában is nevelhetők, de csak megfelelően gondozva.
Az ablak közelében legyen, de a nap közvetlenül ne érje.
Mindig legyen nyirkos, de nem túl nedves. Napközben lehet permetezni, de estére száradjon fel. Öntözéshez lágy vizet használjunk. Tápoldata 20:10:10 N:P:K arányú vagy hasonló legyen. Ültetéshez speciális orchideaföldet vegyünk, vagy készítsünk pl. darabos lombföld, hansági tőzeg, fenyőkéreg, hungarocelldarabok, faszéndarabok keverékéből. Lényeg, hogy savanyú, és laza, jó vízáteresztő legyen. Lehetőleg 20 C-on, vagy afelett tartsuk.

Virágai a tövön másfél-két hónapig, vázában 3-4 hétig nyílnak. Elvirágzás után csak a virágokkal borított szárrészt vágjuk le. A csonk rendszerint elágazik és újra virágzik.

Magvetéssel szaporítják, de lakásban ez nagyon bizonytalan.


VÁLASZOK

A Pilea-k közül a P. cadierei a legelterjedtebb.
Meleg, félárnyékos helyet kedvel. A nagyon száraz helyeket nem kedveli. Földje sose legyen túlöntözve, de mindig legyen kicsit nedves.
Vásárlás és átültetés után 4 hónapig ne tápoldatozzuk, utána is csak a címkén előírt koncentráció felével két hónapon keresztül tavasszal és nyáron.
Kedvezőtlen körülmények közt a leveleit lehullatja. Ilyenkor dugványozzuk el a hajtásvéget.
Átlagos virágföldben tartható.

Az Ixora-k trópusi fák és cserjék. Szobanövényként talán az I. coccinea és hibridjei a legismertebbek, bár nálunk elég ritkák.
Napfényigényes. Tavasszal és nyáron vízigényes - ilyenkor tápoldatozzuk is pl. rhododendron tápoldattal - , máskor csak kevéssé öntözzük.
Humuszos, enyhén savanyú, laza talajt igényel. (Pl. 2 rész tőzeg, 1 rész perlit, 1 rész virágföld) A legtöbb cserjéhez hasonlóan nyár végén félfás dugványról szaporítható, de az I. cocinea-nál tavaszi magvetéssel is megpróbálkozhatunk.
Bármikor metszhető.

A vöröses levelű Begonia kapcsán nem tudom pontosan melyik fajra-fajtára gondolsz, mert igen sokféle van. Igényeik azonban hasonlóak.
Meleg, pára, és nedvességigényesek. Félárnyékos-árnyékos helyet igényelnek.
Tavasszal és nyáron kéthetenként tápoldatozhatók.
Humuszos, laza talajt igényelnek.
Levéldugványról szaporítható.

Faiskolai lerakatokban. Lehet, hogy nem mindenhol van, de biztos lehet kapni. Konkrét helyet nem tudok írni, mert nem tudom hova való (és cak a saját környékemen ismerem). Ajánlom a KERT listát, ott talán konkrétumot is tudnak mondani. Bár jobb az őszi ültetés, ne várjon tavaszig. Amint kienged és már nem sáros a talaj ültethet. Elültetni ugyanúgy kell mint a többi fát, írtam erről a 99/42. héten (lsd. a honlapon a tennivalók/előző hetek alatt).

A multkor olyan évelőket ajánlottam, melyek a teljes árnyékot is bírják. Most még írok néhányat amik valószínűleg jók lesznek a te körülményeidhez, tehát félárnyékba:
harangláb (Aquilegia), harangvirágok (Campanula), iszalagok (Clematis), gyűszűvirág (Digitalis), zergevirág (Doronicum), császárkorona (Fritillaria), gólyaorr (Geranium), hunyor (Helleborus), árnyliliom (Hossta), bükköny (Lathyrus), gyöngyike (Muscari), kankalin (Primula), kikerics (Scilla).

Igen, kb. 10 literes vödör nagyságú konténer kellene szerintem, a láda is jó ha elég mély.

Ha jól mutatna a fehér akkor nyugodtan. A fényviszonyoknak is kedvezne.