Kertbarát Hírlevél

50-52. hét - december 11-31.

Múlt évi ünnepi számomban szóltam a Karácsony történetéről és a nálunk karácsonyfának használatos fenyőfákról, most mindenkinek Boldog Karácsonyt és Új Évet Kívánok!

Készítsünk élő virágból karácsonyi asztaldíszeket, ezekhez jó alap a normand fenyő, amely nem hullik le, hanem a szárán szárad meg. Illenek a karácsonyhoz a rózsák, az orchideák, és a mikulásvirág.


Linkajánlat

A karácsonyról és más ünnepeinkről a http://www.bibl.u-szeged.hu/~szalai/karacsony/frame.html oldalon olvashatnak.

A www.agriportal.hu címen "a magyar agrárgazdaság információs és kereskedelmi kikötője" alatt nagyon sok hasznos információ lesz - remélhetőleg - a kiskerttulajdonosoknak is, de fő célja a termelőket és a kereskedőket összehozni, teljes értékesítést lebonyolítani az interneten keresztül. Egyelőre feltöltetlen.

A Fenyőkert díszfaiskola website-ja a http://www.geocities.com/mmelinda_211/index.html oldalon látható sok ritka örökzöld fajtával, képekkel.

A http://www.extra.hu/ajaky/ címen a tárnoki Jáky faiskola ajánlatait találhatjuk meg.

Érdemes ismét ellátogatni a www.faiskola.hu honlapra, ugyanis alaposan bővült kínálata az utóbbi hetekben: pl. hogyan lássunk hozzá kertünk tervezéséhez, hogyan vegyünk mintát a talajvizsgálathoz, milyen állatokat tartsunk a kertben, hogyan készítsünk magaságyat, milyen metszőollót válasszunk és hogyan használjuk, hogyan termesszünk sáfrányt, mandulát, szilvát, hagymát, diót, fügét, téli almát, szedret, mogyorót, gumós édesköményt, kelkáposztát, csicsókát, bimbóskelt, naspolyát és sárgarépát.

Frissítettem a vácrátóti botanikuskert időszerű látnivalóit is néhány örökzölddel.


Általános

Kezdhetjük etetni a madarakat, de csak akkor, ha utána rendszeresen tudjuk biztosítani számukra az eleséget, mert ha odaszoknak számítani fognak rá és a nagy havak idején akár el is pusztulhatnak. (Tavaly a 47. héten szóltam részletesen erről és rajzokat is közöltem a madáretetők elkészítéséről, a 48. héten pedig a legegyszerűbb, műanyag flakonból készíthető etetőt mutattam be.)

Ennek az etetőnek csak két alsó bejárata van, oldalról üveg zárja le. Hat ilyenben mintegy 100 kg napraforgómagot kapnak telente a vácrátóti botanikuskert madarai. Sok a meggyvágó, pinty, zöldike, tengelic, cinke, veréb. A fakopáncsok, csúszkák inkább a felfüggesztett marhafaggyút kedvelik.


Dísznövény

Kötözzük körbe lazán azokat az örökzöld hamisciprusokat, borókákat, melyek oldalágai a hó tartós súlya alatt oldalra hajolhatnak, sőt akár el is törhetnek. A valódi fenyőfák nem érzékenyek erre, ágaikról szépen meghajolva lecsusszan a hó, hiszen a havasok szülöttei.

A szokásostól eltérően egy magyarul névtelen, szeptembertől januárig virágzó vágott virágot mutat be a 2000/48. heti Kertészet és Szőlészet, az Euphorbia fulgens-et (angol neve után talán skarlát tollnak lehetne hívni).


A mikulásvirág közeli rokona, melynek fehér, sárga, piros, lazacszín és rózsaszín fajtái is vannak.

Mexikóból származó trópusi növény, nálunk csak cserépban tartható.

Mivel tejnedves növényről van szó, vágás után megégetik a szárat, hogy a tejnedvét el ne veszítse.

Biztosan találkozunk vele hamarosan a nagyobb virágüzletekben.


Gyümölcs

Most rakjuk fel a fiatal fákra a törzsvédő hálókat ha nincs biztosan körülkerítve a kert, mert különben a nyulak egész nagy kárt képesek okozni havasabb teleken. Gondoljunk arra, hogy ezek a szemtelen állatok kétlábra is képesek állni és ha a befagyott hó tetején teszik ezt igencsak magasan is képesek helyettünk elvégezni a téli metszést. Tehát az alacsonyabban fekvő ágakat is kötözzük be. Ha nincs pénzünk műanyag hálóra vágjunk szét 10 cm széles csíkokra bármilyen használt fóliát, fóliazsákot és ezt kötözzük a törzsre, alsó vázágakra. Az idős, megkeményedett kéregben már nem tudnak kárt okozni.


Zöldség

Megpróbálkozhatnk az ún. tél alá vetéssel a sárgarépa, petrezselyem, Expressz kifejtőborsó esetében. Akkor kapunk jó eredményt, ha a magok nem csíráznak ki csak kora tavasszal és utána nem jön nagyobb fagy. Legnagyobb esélyünk a sikerre a kissé mediterrán éghajlati jellegű Dél-Dunántúlon van.


VÁLASZOK

A fagyalt mindenképp vissza kell vágni ha alul is tömör sövényt szeretne, mert el kell ágaztatni. Úgy 10 cm-t érdemes meghagyni. Csak így érhető el, hogy alul sok erős vessző legyen, mert különben csak a felsők lesznek erősek.

A félárnyék még jó a zöldségeknek is, ami remélem azt jelenti a Te szójárásod szerint is, hogy napot azért nyáron legalább 3-4 órára kap. Minimum ennyi kell, hogy a legárnyéktűrőbb zöldségnövények is megéljenek, pl. bab, tök, uborka, kevésbé a torma, sóska, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem. Ezeket a zöldségeket sokszor köztesként is termesztik, de ott más a helyzet, mint az épület árnyékában, mivel a takarónövény levelei közül azért több fény jut át, mint a rideg, mindet eltakaró épület felől. Gyümölcsök közül a szamócával, ribizlivel, köszmétével lehet próbálkozni. Teljes árnyékba csak dísznövények valók, úgy 2 hónapja írtam ilyeneket a hírlevélben.

Persze, mindet lehet, csak a dióról terjedt el az, hogy azt tilos, mert csírázásgátló anyagot tartalmaz, így védekezik a dió a körülötte felnövő egyéb fák ellen.

Nem tudom milyen végzetséged van, ha felsőfokú mezőgazdasági akkor jöhet szóba csak főiskola, mégpedig kétéves levelező szakmérnöki, de az is főleg a zöldfelület-fenntartással foglalkozik inkább. Ha nincs ilyen végzettséged egyedül a Kertészeti (most már Szt. István) Egyetem Táj- és Kertépítész szaka jöhet szóba. Ez 5 év és ugye mondanom sem kell, hogy a tényleges kertépítészet az ott tanult dolgok csupán kisebb részét teszi ki, mivel mint minden egyetemen itt is meg kell birkózni pár év alaptantárggyal, pl. matematika, biokémia, biofizika, növényélettan, genetika, stb.stb. És ha kikerülsz az egyetemről nem lesz könnyű megállnod a lábadon, mert gyakorlati téren igen szerény tudás lesz a hátad mögött. Legjobb tehát, ha valami hozzáértő kertépítészhez mész el dolgozni. Vigyázz, mert nagyon sok kontár van. Olyanhoz ne menj, aki csak szervezi a munkát, de nincs kint a munkásokkal. Ez nem könnyű munka, ásás, hatalmas növények cipelése, betonozás, fűnyírás tölti ki az idő nagy részét. Közben tudod ellesni a munka apró titkait. De önmagában ez kevés, kellenek az alapok is, hogy különféle körülmények között is elboldogulj, pl. eltérő talajtípusok, időjárás, domborzat, stb. A növények ösztönös szeretete és igényeik érzete mellett szükséged lesz egy kis tapasztalathoz a barkácsolás, kőműves- burkoló- és ácsmunkák, villany- és csőszerelés, gépészet terén, emellett kell a szépérzék, az emberekkel bánni tudás, a kemény fizikai munkabírás és az időjárás viszontagságainak (szél, eső) tűrése is. Zen kertet nem tudom ki csinál nálunk, de 1-2 embernél biztos nem értenek hozzá többen igazán. Javaslom a Kertészeti Egyetem (Bp. Villányi út 47-49) Kertművészeti és Kert- és Településépítészeti Tanszékein is érdeklődni. És olvasd el a japánkert titkai c. könyvet is, meg amit még találsz ezzel kapcsolatban az említett egyetem könyvtárában. Angolkert sok helyen van az országban, sok-sok kastélyparkot építettek a múlt század végén és a mostani elején ebben a stílusban, pl. a vácrátótit is. Javaslom, hogy olvass utánuk, járj be minél többet és figyelj...