HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

5. hét - január 31.-február 6.

A hét talán már jobb idővel is megörvendeztet bennünket.


Túraajánló

Az ország egyik leghíresebb botanikus kertje az ELTE "Füvészkert"-je: http://pallida.kee.hu/mabosz/kertek/eltfr.htm.

Hazánk első botanikus kertje, mely 150 éve áll a jelenlegi helyén. A klinikai beépítések miatt a mostani területe már csak 1/3-a az eredetinek. 7000 növényfajával, híres pálmaházával, új trópusi üvegházával gazdag kaktusz-, bromélia- és orchidea-gyűjteményével, valamint a pálmák és a trópusi kontyvirágfélék változatosságával emelkedik ki a botanikus kertek sorából.


Linkajánló

Dísznövényakről nagyon sok hasznos és folyamatosan bővülő táblázatot, leírást találunk a www.extra.hu/tuja címen.


Dísznövény

Egyik olvasóm tette fel a kérdést, hogy milyen benzinmotoros fűnyírót érdemes vásárolnia.

Tényleg nehéz kérdés, mivel nagyon sokféle kapható. Nem is tudok egy típust ajánlani, mivel a használat szempontjai mindenhol mások, ezért inkább ezekből írom le ami eszembe jut.

Mindenekelőtt hosszú távon gondolkodjunk. Egy fűnyíró több évtizedes befektetés, nyáron hetente használjuk és nem mindegy meddig bírja.

Elektromos motorosnak csak ott van helye ahol kicsi a kert és nem kell sokat vacakolnunk a kábellel.
(Esetleg akkumulátoros is szóba jöhet, de szintén csak kisebb gyepnél, mert nem túl kényelmes több akkumulátort tartalékolni vagy órákat várni a munka folytatásához.) Bár a csendes működést, mint nagyon fontos szempontot ne kerüljük el főleg ha kisgyerekeink vannak, vagy a jószomszédi viszonyt szeretnénk megtartani.

Akinek elég nagy a kertje mindenképp ajánlom a hátsókerékmeghajtású változatokat, mert hosszú távon elég fárasztó lehet a gép tolása, különösen ha nő, vagy gyerekek végzik.

A kerékcsapágyak minősége is fontos lehet, mert gyakran pár év után súrlódnak a kerekek, legjobb a golyóscsapágy.

A vágásszélességet is nézzük meg, nagy kertnél sokat jelent 5 cm-rel nagyobb is. Viszont ha nagyon kanyargós, vagy sok apró ágyásunk, gyep között fánk van akkor azért a kis gépek fordulékonysága nagy előny lehet.

A fűgyűjtő szerintem elengedhetetlen, mert nagyon sok időnket megtakarítja a kényelmes összegyűjtéssel. (Azért ne felejtsük el, hogy nedves füvet nem nagyon tudunk majd összegyűjteni, bár lehet, hogy ez típusonként eltérő?) A lenyírt gyep igen jó komposztra, egyéb aprított növényi maradványokkal, egy kis földdel - ha van - komposzttal, nitrogén műtrágyával összekeverve pár nap alatt felmelegszik, bomlik.
Ezenkívül jól lehet a növények közé a talajra is szórni, a biokertészek külön nevet is adtak ennek az eljárásnak: felületi komposztálás.
(Persze a nyúlnak, baromfinak sem utolsó.)

Tudom az ár sokunknak a legelsődlegesebb szempont, ez igen változó 30-150 ezer a kézi tolós kategóriában. Használt vásárlását mint minden belső égésű motoros kerti gépnél saját tapasztalatból sem javaslom azoknak akik nem gépészek, mert igen sok gondjuk lehet vele.

Márkát tényleg nem akarok javasolni, de azért jól nézzük meg a túl olcsó szerkezeteket. Talán csak annyit, hogy nálam - igaz még csak 4 éve - jól bevált egy hátsókerékmeghajtású Alko típus. Egyedüli gondja a kerekek kis súrlódása.

Sok új nyugati üzletközpont jelent meg az országban, melyekben sokszor dísznövények is kaphatók.
Kicsit széjjelnéztem az egyikben és meglepve láttam milyen sok szép nyíló virágjuk van, melyek igen mutatósak.
Csakhogy a legmutatósabbak általában különleges igényűek is.

Most a Stephanotist szeretném bemutatni.

A Stephanotis (koszorúfutóka) igényes futónövény. Illatos viaszos virágaiért termesztik.

Közepes vízigényű, de nagy páraigényű, ezért helyezzük más növények társaságába.
Napfényigényes, de nyáron inkább félárnyékot kedvel ha kikerül a lakásból.
Humuszban gazdag földet igényel. Tavasztól őszig tápoldatozzuk. Optimális esetben nappal 15-18, éjjel 22 C-on érzi jól magát. Télen tartsuk KICSIT hűvösebb helyen és kevéssé öntözzük.

Visszametsszéssel jobban elágazódó, dúsabb növény nevelhető.

Félfás dugványról nyáron, vagy magról szaporítható.


VÁLASZOK

Annyira nem is rossz a nyugati fekvés, örüljönk annak, hogy legalább délután-estefele éri közvetlen napfény a növényeket. A nagy nyári forróságban ez még előny is a legtöbb növénynél. Nem tudni persze, hogy máskor mennyire van mélyárnyék, vagy a környező falak elég jól derítik, szétszórják a fényt az árnyékban lévő növényekre. Szerencsémre egyszer már kaptam hasonló kérdést, íme:

Nem túl nagyra növő, igénytelen , de szép örökzöld növényeket szeretnék árnyékos erkélyemre virágládába ültetni. Vannak ilyenek? A választ előre köszönöm. Kristóf Katalin (45. hét; kata@webhu.hu)
(választ lsd. a "Válaszok 1999" alatt)

Most az évelők közül is ajánlok néhány nagyon jó árnyéktűrőt: bőrlevél (Bergenia), kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla), gyöngyvirág, keltikék (Corydalis), ciklámen, szívvirág (Dicentra), téltemető, hóvirág, zsidócseresznye (Physalis), salamonpecsét (Polygonatum), tüdőfű (Pulmonaria), Teleki-virág (Telekia speciosa), Waldstein-pimpó (Waldsteinia geoides).

Sajnos én se találtam róla semmit. Mindenesetre a lencse régi és minden földrészen elterjedt kultúrnövény, ezért sok változata van. Nálunk csak a nagyszeműt termesztik, könyveink méret szerint nagy, közepes és kisebb szeműre csoportosítják őket. Vannak persze egyéb pl. etiópiai és ázsiai változatai is.

Nálunk is van henye boroszlán és ha savanyú talajigénye lenne akkor biztos nem maradna meg. Lehet, hogy csak szeret mélyen gyökerezni és nem bírja az edényt. Nem hiszem, hogy nagyon bírja a savanyú talajt, mert mészkő- és dolomit sziklagyepekben él. Igaz van egy alfaja 20 mm-nél hosszabb levelekkel ami viszont mészkerülő.(Simon T. határozója szerint)

Igen, ott dolgozom. Volt szerencsém az említett növényhez is, Epimedium, de nincs pontosan meghatározva. Több igen hasonló faj van amik csak virágzáskor határozhatók meg. Régebben kérdeztem a sziklakert gazdáját is, mert ő ért ezekhez a legjobban, de még nem foglalkozott vele. Ha erre jársz ültetési időben szívesen adok belőle.

Valószínűleg a Bryophyllumnak is nevezett Kalanchoe daigremontiana-val van dolgod. (Magyarul sarjika, mexikói korallvirág, malgasi sarjika.) Afrika és Amerika trópusain nagyon elterjedt. Az én ablakomban is minden virágot ami a közeléban van "teleszemetel" a lehulló levélsarjakkal. De ez nem baj, mert legalább mindig van utánpótlás, mivel a növények pár év alatt nagyon megnyúlnak és nem árt lecserélni őket. Nálam zöld színű a levele és nem virágzik, nálad biztos több fényt kap azért színesedik. Egyébként szárazságtűrő és fényigényes növény, télen inkább a hűvösebb helyeket kedveli. A varjúhájfélékhez tartozik, a korallvirág közeli rokona. Nem hiszem, hogy virágzás után elpusztulna, de könnyen megmentheted ha a sarjait nedves földre teszed.