HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

4. hét - január 24-30.


Túraajánló

Harmadik túraajánlatom a Szarvasi arborétum: http://www.arbor.kee.hu/mabosz/kertek/szafr.htm.

A Körös partján hatalmas területen nagyon szép ligetes elrendezésben 1600 fa- és cserjefajt nézhetünk meg.
Az arborétum vendégházában Bolza Mariette olaj és akvarell, valamint T. Kiss Eszter tűzzománc képeinek állandó kiállítása látható.


Zöldség

A tárult burgonya csíráit törjük le, mert tápanyagot fogyaszt és legyengíti, fonnyasztja.

Lassan el lehet kezdeni a szabadföldi kiültetésre szánt káposztafélék palántanevelését. Ezek a legkisebb hőigényű zöldségnövényeink, csírázásukhoz és termesztésükhöz 10-15 C-t igényelnek.
Mindenképp rövid tenyészidejű fajtákat vessünk fűtött fólia alá.


Dísznövény

Sok új nyugati üzletközpont jelent meg az országban, melyekben sokszor dísznövények is kaphatók.
Kicsit széjjelnéztem az egyikben és meglepve láttam milyen sok szép nyíló virágjuk van, melyek igen mutatósak.
Csakhogy a legmutatósabbak általában különleges igényűek is. Ezek közül most az azáleát szeretném bemutatni.

Amit nem bírnak elviselni: túl meleg, száraz levegőjű szobák, meszes öntözővíz. Ha nincs megfelelő helyiségünk próbáljuk meg a két ablak közé tenni, erős fagyok idején pedig a belső ablakot résnyire nyissuk ki. A vizet öntözés előtt forraljuk és hűtsük le, vagy literenként adjunk 1 gramm trisót, átültetésnél pedig csak savanyú közegbe ültessük, pl. hansági tőzeg, fenyőtű vagy lombföld és érett trágyaföld. De most már kapható számukra készített speciális ún. rhododendron föld. Földje állandóan nedves legyen, de a cserép ne álljon vízben.
Tápoldatozzuk, trágyázzuk márciusban, májustól júliusig és október-novemberben. Kapható speciális rhododendron trágya is (Compo).
Tavasszal cseréppel együtt süllyesszük ki a kertbe félárnyékba. Északi vagy keleti fekvésű erkélyen is jól érzi magát. Ekkor öntözük esővízzel.

Szabadföldön is tartható változataik elterjedt néven a rhododendronok, bár ugyanez az azáleák latin neve is. Ezek is csak kimondottan savanyú talajon élnek meg.


VÁLASZOK

Én is ismerem a magyar termelők zárkózottságát. Nem nagyon adják ki munkájuk apró részleteit, amik a legfontosabbak. Könyvekből pedig ilyeneket nem lehet megtudni.
Javaslom, hogy 1-2 évet szánjon rá, hogy "kicsiben" megtapasztalja a részleteket és azután "nagyban" is belefoghat. Sok gazdaboltban árulnak családi szükségletre szánt néhány zsák beoltott csiperkét, amit már csak megfelelő helyre kell tenni és terem. Ilyennel ki lehet próbálni, hogy pincéje mennyire alkalmas a termesztésére. Sajnos nekem sincsenek e témában közvetlen tapasztalataim, azért csak azt tudom javasolni, hogy jól nézzen át több erről szóló könyvet is. Ha jól emlékszem a "gazda" sorozatban jelent meg nemrég csiperketermesztés címmel könyv, de régebben is kiadtak többet.

Elöljáróban az ideális körülményekről annyit, hogy az első és második héten 22-25 C, a harmadik és negyediken 18-22 C hőmérséklet és állandó magas (80-90%) páratartalom szükséges. A 4. hét végén kezd teremni, ettől kezdve gyakori szellőztetést is igényel, a hőmérséklet pedig 14-16 C legyen. Nem könnyű ilyen feltételeknek megfelelő épületet találni. Nagyobb tétel beszerzéséről érdeklődjön az üzletekben.
Gombacsírát és hőkezelt komposztot nem sok helyen "gyártanak". Saját készítésű komposzttal pedig igen kockázatos a termesztés, mert a fertőző gombák és egyéb élősködők igen gyakoriak és hatalmas károkat okoznak. Jól emlékszem, hogy gombapincék látogatásakor kötelező volt belépés előtt valami fertőtlenítő folyadékba belépni.

Találtam recepteket egy magyar kiadású román könyvben. Nem tudom mennyire lehet azonosítani vagy beszerezni a hozzávalókat. Ha találok valami más receptet azt is megírom.

Íme:
I. 60 rész sötét gyantát, 10 r. nyers gyapjúzsírt, 15 r. nyers gyantaolajat, 15 r. olajjal (fs. 0,885) összekeverünk.

II. Jobb minőségű: 50 r. gyanta, 25 r. lenolaj, 15 r. fúvatott napraforgóolaj, 10 r. oxidált paraffin keveréke.

Egyébként a fa törzsére szerelt hernyóenyves öv célja a korona felé haladó repülni nem tudó téli araszoló nőstények összegyűjtése. Ne tévesszük össze a hernyófogó övekkel, melyek egyszerű hullámpapírból vannak és céljuk a lepkéknek megfelelő bábozódóhely nyújtása. (2-3 hetenként leszedik és elégetik, vagy apró szövésű hálóval fedett ládába teszik, hogy a hasznos kis méretű paraziták szabadon távozhassanak. Eről írtam tavaly a 21. és 41. héten.)