Kertbarát Hírlevél

32-33. hét - augusztus 7-20.

Virágzik a tatáriszalag (Reynoutria baldschuanica és aubertii), a kései végzetcserje (Clerodendrum trichotomum), az őszi habszegfű (Silene schafta), a szártalan bábakalács (Carlina acaulis), sokféle galaj, a Missouri-ligetszépe (Oenothera missouriensis), a feketeszemű Zsuzsannna (Thunbergia alata), a tűzbab (Phaseolus coccineus), a trombitafolyandár (Campsis radicans), a legszebb kerti iszalagok (Clematis spp.), menták, dohányok, daturák, keserűfüvek, kakukkfüvek, ökörfarkkórók.

A nyár végi egyik legkedvesebb vadvirága a kétéves szöszös ökörfarkkóró.

Továbbra is öntözzünk mindent amit csak tudunk.


Programajánlat

Lassan az OMÉK-ra is készülhetünk:

OMÉK 2000 - Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár
Budapest
2000. szeptember 2-7.
www.omek.hu


Linkajánlat

A http://www.extra.hu/Falat_Bt/ oldalon a Damisol és Fitohorm kélszítményekkel ismerkedhetünk meg (kár, hogy nem túl részletesen).


Általános

Bár nem szoros kertészeti téma, mégis ajánlom mindenki figyelmébe:

A sokoldalú fahamu

A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Sokoldalú felhasználhatósága a háztartások nélkülözhetetlen részévé tette, hiszen a hamulúgot mosószerként, szappanként és fafestékként, magát a hamut trágyaként tudták használni. A 20. század vegyipara azonban teljesen kiszorította a fahamut, helyette szintetikus termékeket kínálva, amelyek a fahamuval ellentétben nehezen bomló, mérgező vegyületekkel terhelik a környezetet.
A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik, a termőföldre kiszórva azonban lúgossága nagyon gyorsan kiegyenlítődik, így mértékkel használva, nem kell tartani a föld ellúgosodásától. A mosáshoz használható hamu-lúgot a fahamu zubogó forró vízzel történő elkeverése során nyerjük, amikor is körülbelül 1 kg hamuhoz 4 liter forró vizet öntünk. Ez az elegy egy nap alatt kitisztul, a hamu leülepszik és a sárgás színű hamulúgot a le nem ülepedett szennyeződések kiszűrése után használhatjuk. Az erősen zsíroldó folyadék alkalmazható általános tisztítószerként, áztatószerként vagy mosószerként, magában vagy kis mennyiségű szintetikus mosószerrel elkeverve. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ. A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk szintetikus (lehetőleg) környezetbarát mosószerekkel. A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolása az Alpok környékén hagyományosan szintén hamulúggal történt. A fát néhány éves időközönként forró lúggal lemosták vagy lekefélték, így a több évszázados faházak is megtartották kellemes, antik színárnyalatukat. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzték, majd egy kendőn átszűrték. Egy másik recept szerint 30 dkg hamut egy zsákban, 10 liter vízbe lógatva, néhány órán keresztül állni hagytak. Citromhéj hozzáadása sárgás, kérgek, hagymahéj barnás árnyalatot eredményeztek.
A hamulúg elkészítése könnyű, felhasználása egy kis gyakorlattal szintén nem okoz nehézséget. A szintetikus mosó- és tisztítószerekkel ellentétben környezetünkre nem ártalmas, amely szempont egyre fontosabbá válik mindinkább elszennyeződő világunkban.
A hamulúg maró hatású folyadék, ezért jól záródó, felcímkézett üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani!
Benda Judit

Kertészet és Sz. 2000/31


Növényvédelem

NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉRE

Július utolsó és augusztus első hetét tekintve az időjárás jellege lényegesen nem változott. A hűvösebb, felhős első időszak csak 5-10 mm csapadékot hozott, ezt ismét száraz hőhullam követte (16 celsius fok minimum, 34 celsius fok maximum hőmérséklet ).
A továbbra is alapvetően száraz és jellemzően kánikulai időjárás főleg az atka és rovarkártevőknek kedvezett. A gyümölcs és zöldségkultúrákban már általános a takácsatkák alattomos felszaporodása, mely a levelek sárgulását és hervadását eredményezi. Gyümölcsféléken az atkafertőzések egyre gyakoribb levélhullást is okoznak. Korábbi jelzéseinknek megfelelően csak a gondos növényvédelmi kezelésekkel állítható meg ezen apró, szabad szemmel alig észrevehető fékevesztett kartevők pusztitása. A védekezésre több engedélyezett készítmény áll rendelkezésre (NISSORUN 10 WP, DANITOL 10EC, DANIRUN 11 EC, OMITE 57 E, ORTUS 5 SC stb.).
Gyümölcsösökben a jellemző atkakártételek mellett a molyok általános és erős fellépése miatt a veszélyhelyzet fokozódott. Az almamoly, a lombosfa-fehérmoly és a keleti gyümölcsmoly tömeges lárvakelése miatt almánál, körténél, birsnél, kései őszibaracknál, ill. nektarinnál a védelem rovarölőszeres kiegészítése indokolt. A szedési időszak, ill. annak fajtától függő közelsége miatt környezetbarát, rövid várakozási idejű készítményeket válasszunk (pl. DIPEL, BANCOL 50 WP stb.).
Körtésekben a körtelevélbolha visszaszorítására a várakozási idők figyembevételével MOSPILAN 20 SP + DANITOL 10EC kombináció javasolható.
Bár térségünkben a gyapottok-bagolylepke rajzása mérséklődött, csemegekukoricában, paradicsomban és paprikában a kiegészitő védelemre szükség lehet. A folyamatos szedések miatt főleg biológiai készítményt (pl. DIPEL) válasszunk. A gyapottok-bagolylepke kártétele egyébként szokatlan módon almástermésűeknél is megfigyelhető környékünkön is !
Szőlőinkben a takácsatka-fertőzések helyenként erős megjelenésével szintén találkozunk. Rövid várakozási idejű, tojásölő mellékhatasú atkaölők alkalmazása (NISSORUN 10 WP, ORTUS 5 SC stb.) javasolt !

Hódmezővásárhely, 2000. augusztus 09

Mile Lajos - Mándoki András


Zöldség

Vethetünk még spenótot, sóskát, esetleg zöldbabot, borsót, az időszak végétől pedig áttelelő fejes salátát.
Előtte adjunk komposztot, kevés vegyes műtrágyát, öntözzük be, majd alaposan kapáljuk be vagy talajmarózzuk át a területet.


Dísznövény

Készüljünk fel a gyep vetésére. Legkedvezőbb ideje ált. augusztus vége-szeptember (lsd. tavaly). Kb. ez az időpont a legkedvezőbb az örökzöldek telepítéséhez is. Ezeket mindig földlabdával vásároljuk, mert csak úgy erednek meg. Ha konténeres növényt vásárolunk nézzük meg, hogy ne frissen átültetett legyen (a lyukakon, vagy felül kijön a gyökér ha jól be van gyökeresedve). Néha előfordul, hoy a nagyobb haszon reményében eladás előtt konténerezik a növényeket.

Sokféle évelő szaporításának, átültetésének is lassan itt az ideje. A tigrisliliom (Lilium tigrinum) , tűzliliom szárán fejlődött apró hagymákat ültessük el 5 cm mély barázdába. A többi liliomot is átültethetjük. Szaporíthatjuk továbbra is a nőszirmokat (Iris spp.) és a gyöngyvirágot, pünkösdi rózsát.

A sziklakertben ebben a virágzegény időben találkozhatunk az igen gazdagon virágzó őszi habszegfűvel (Silene schafta).

A Kaukázusból származó igénytelen, szárazságtűrő, napra való növény. Minden jó vízáteresztő talajon jól érzi magát.

Tavaszi magvetéssel könnyen szaporítható.

Lassan kezd virágozni a kései végzetcserje (Clerodendron trichotomum).

Csodálatos illatú virágai augusztus közepétől nyílnak. A virágok mellett később már a feketére érő bogyótermések is megtalálhatók.

Hazájában, Kínában kisebb fa, nálunk inkább cserje.

Fény-, és melegigényes, védett, napos fekvésbe, mérsékelten száraz talajba való. Néha visszafagy, de újra kihajt.

Magvetéssel, esetleg sarjakkal szaporítható.

(Bővebbet a clerodendrumokról lsd.: http://arb.ncsu.edu/YearinTrees/List/Clerodendron.html alatt.)

A tatáriszalag (Reynoutria baldschuanica és aubertii), két faja Ázsiából származik, megkülönböztethetők virágaikról, mivel az utóbbi virágai zöldesfehérek, míg az elsőé tiszta fehérek.

Nálunk vadon is előforduló, igénytelen, buja növekedésű kúszócserje. 2-3 év alatt teljes kerítést képes befedni, ezért metszéssel kell hordában tartani.

Őszi fás dugványozással, tőosztással szaporítható.


Gyümölcs

Cseréljük az almamolyfogó öveket.

Most van itt az ideje a gyümölcsfák szemzésének. Csak egészséges, vírusmentes nemesről vegyünk szemet ugyanilyen állapotú alanyra!


VÁLASZOK

Hát csak azzal tudlak vigasztalni, hogy a kertészet nem egy olyan
szakma ahol mindig biztosra lehet venni a végeredményt. Igen sok a
bizonytalan, tőlünk független tényező, így főleg az időjárás amit nem
tudunk befolyásolni. Másrészt nagyon sok az olyan dolog amit nem lehet
könnyen megtanulni, pl. mennyi vizet adjunk egy növénynek, milyen erős
napot vagy árnyékot bír ki egy érzékenyebb faj, stb.
A legjobb kertészeknek sem sikerül mindig minden.
Könyvből még nehezebb, de csak türelem kérdése.
Ha teljesen kezdő kertész vagy javaslom, hogy próbálkozz meg előbb sikerrel
inkább kecsegtető dolgokkal, hogy tapasztalatot és önbizalmat
szerezhess. A Ficus benjamina dugványozása nem éppen ebbe a csoportba
tartozik (de nem is egy bűvészmutatvány), és se csináltam még és
valószínűleg elsőre nem sikerülne.
Amit ajánlok, hogy még több gondot fordíts a páratartalomra, hogy
nemcsak hogy ne száradjon ki az ültetőközeg, de a légtér párája se
szökhessen el. Akár többszörös fóliatakarást is lehet csinálni és ne
legyen tűző napon.

Magyar lapot nem találtam. Részletes technológiát nem szoktam írni,
arra ott vannak a tankönyvek (pl. Balázs: Zöldségtermesztők kézikönyve).
Az idegenföldi leírásoknál arra kell
ügyelni, hogy más éghajlaton a technológia is más lehet.
A karfiol inkább a hűvösebb, párás csapadékos éghajlatot
szereti, de nálunk is jól termeszthető.

Angolul egy teljes leírás van a
http://www.msue.msu.edu/msue/imp/mod03/03900107.html címen,
a http://aggie-horticulture.tamu.edu/plantanswers/vegetables/cauliflo.html címen.

Érdekes lehet még a http://ag.arizona.edu/pubs/garden/mg/vegetable/cauliflower.html, a http://www.wvu.edu/~agexten/hortcult/homegard/cauliflwr.htm és a http://www.cniche.com/seed/hint14.htm.

Karfiolfajtákról magyarul a http://www.kapitanyvetomag.hu/blondy/karfiol.htm -n olvashatsz.

Igen, mert a Stanley kevésbé érzékeny a Sharka vírusra és a vírus
elpusztult növényi részekről már nem fertőz.
Ha a közelben vannak még vírusfertőzött fák - pl. ha a szomszéd nem
hajlandó kivágni - akkor toleráns fajtákat célszerű ültetni.
Ilyenek:
RUTH GERSTETTER (fagyérzékeny!)
SERMINA
ZÖLD RINGLÓ
VALJEVKA

Májustól júliusig bármikor lehet, ha valamilyen
különleges formát szeretnél kialakítani.
Egyébként a nemesítés célja épp az, hogy ne kelljen nyírni,
ezért alakítottak ki gömb alakú, oszlopos, lapos gömb, kúpos,
stb. formákat genetikailag.
A különleges formák kinevelését már fiatal korban el kell
kezdeni és fokozatosan alakítani ki a végső formát. Nem lehet
egy nagy növényen egy metszéssel az egészet megoldani.
Fontos, hogy olyan fajtát válasszunk amelynek felnőtt
formája magába foglalja a kialakítandó formát.

A metszést igazából csak gyakorlással lehet megtanulni, sok év
kitartó munkájával.

A kaktuszok könnyen legyökereznek, elég egyszerűen a
nekik megfelelő laza, jó vízáteresztő földbe sekélyen
beleállítani és öntözni.

Van egy magyar kaktusz levelezőlista is amit már
többször ajánlottam:

"A kaktusz listához csatlakozáshoz küldjenek egy
következo üzenetet tartalmazó e-mailt a
listserver@d6.szif.hu címre: subscribe kaktusz [a
feliratkozó neve]"

Hát igen. A katalógusok mindig sokkal szebbek, mint a valóság.
Egyébként a legtöbb cserjéből lehet kis fát nevelni. Kezzd
úgy, hogy csak a legerősebb hajtást hagyod meg és azt egy
karóhoz kötözöd. Pár év alatt a törzs megerősödik és akkor le
lehet kopaszítani. Addig csak az erősebb, törzzsel versengő
hajtásokat kell róla eltávolítani.
A metszést virágzás után, ősszel, vagy kora tavasszal végezd
de nyáron is őrködj folyamatosan, hogy a leendő törzsön ne erősödjön
meg hajtás (csípd vissza kézzel, vagy ha megerősödött tőből
vágd ki).
Az se gond ha már most megmetszed.
Mindkét virágnál ez a helyzet.

A kaktusztermesztőknél is nagy gond ez. Két módszert szoktak
alkalmazni, a Bi58-t és a Zolone-t. Az előbbi II-s forgalmi
kategóriájú szer, vagyis ún. "zöld könyv" kell a
megvásárlásához. Ez tanfolyamon megszerezhető.
A szerekkel nemcsak permetezni szoktak, hanem az egész
növényt belemártják kis időre, így biztosan bekerül a
növénybe a szívogató tetvek nagy bánatára. :-)

Biztos, hogy nagyon jó a kávézacc tápanyagként, hiszem
növényi magvakból származik. Hogy milyen gyorsan bomlik
le azt nem tudom, de úgy gondolom jobb komposztba adni és
ha beért akkor kijuttatni.
Biztos vagyok benne, hogy ezel kapcsolatban jelent meg
cikk a Kertészetben, de hiába néztem át 18 évet, nem
találtam (lehet, hogy elkerülte a figyelmemet).
Mindenesetre egy biokertészettel foglalkozó könyv szerint
nagyon jó komposztba, 20-as szén/nitrogén aránya magas
nitrogénszintet jelent, ezáltal gyorsan lebomlik.
Ha majd többet találok, írok.

Nehéz kérdés. Már régebben foglalkoztam vele. Most már a
honlapomon is tudsz téma szerint keresni, én
pillanatok alatt meg is találtam a 99/23. számban a
válaszok részben.

Sajnos a rovarokat ennyiből nem tudom maghatározni.
Ha nem látsz lyukakat, vagy szívásnyomokat akkor nem
hiszem, hogy kártevők.
A gombás beegség szinte biztosan a mikoszferellás
levélfoltosság. Szóltam róla tavaly a 25. heti válaszok
közt.

Semmi esetre se vágd szét, mert nem gyökeresedik le. A
pálmáknak ugyanis nincs valódi száruk, tehát nem
képződik rajta rügy.
Ha van sarja azt kell meghagyni, ha nincs nem lehet
már mit kezdeni vele.
Egyébként a gyompálma - mint a neve is mutatja - a
legigénytelenebb, lakásban leginkább tartható faj.
Magról szaporítják.