HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

26. hét - június 26-július 2.

Virágzik a hatalmas mákkóró (Macleya), a méhek által imádott, homokon kiirthatatlanul elterjedt zöldtrágyanövény a közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca), a mérgező gyalogbodza (Sambucus ebulus), és a kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla).

 


Kiállítás

Rózsa 2000

Az érdi Berkenye Kft. 2000 július 7-én du. 3 órakor ünnepélyesen megnyitja új rózsabemutató kertjét, amely alkalomra tisztelettel meghív minden kertszerető, virágot kedvelő Hölgyet, Urat és Gyermeket.

A 6-os főút 22-23 km-e között, Érd, Fazekas dűlő

Tel./fax.: (06)-(23)-361-264


Általános

A mostanában virágzó kamilla úgy is megkülönböztethető más fajoktól, hogy a virágzatot a hossztengely mentén kettévágjuk és belül üreget találunk.

A kamillát még mindig nagyrészt szikes pusztáinkon gyűjtik, pedig megoldott a termesztése (nyár végi vetés!).

50-nél is több hatóanyaga közül sok még nem azonosított.

Akkor gyűjtsük amikor a fehér nyelves virágok vízszintesen állnak. Száraz helyen tároljuk.

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó és antiszeptikus hatású.

A gyalogbodza mint neve mutatja alacsony termetű, kb 1-1,5 m magas, virágai fehérek, de porzói sötétibolyák, ettől biztosan megkülönböztethető a fürtös és közönséges bodzától.

Gyökereinek teája vesebetegeknek jó. Magja mérgező ciánglikozidot tartalmaz.

A www.telifa.hu címen egy hatvani időjárásnak ellenálló fa alapú kertépítő termékeket gyártó céggel ismerkedhetünk meg.

Nagyon érdekes cikk jelent meg a Kertbarát Magazin idei áprilisi számában:

Beleharapni a virágba?
Első hallásra talán furcsának tűnik; megízlelni az aprócska bimbót, beleharapni a gyönyörűséges virágba, pedig a virágokkal való díszítés, ízesítés története messzire nyúlik vissza az időben: 400 évvel időszámításunk kezdete előtt a perzsák szívesen ízesítették ételeiket virágszirmokkal, akárcsak az inkák, akik a napraforgószirmot tartották a legnagyobb becsben. Keleten a krizantém, a sásliliom, a körömvirág szerepelt az ehető virágok palettáján, amíg a Római Birodalomban igazi rózsaőrület tombolt: nemcsak lakásaik pompásan terített asztalainak díszítésére használták, de rózsakoszorút hordtak fejükön, öltözéküket rózsabimbókkal ékesítették. Európa királyi, nemesi családjainak asztalán elmaradhatatlan édességnek tekintették a kandírozott virágszirmokat, a rózsát és az ibolyát, a nagyságos asszonyok pedig esténként csészényi levendulavirág-teával ringatták magukat édes álomba.
Öreg szakácskönyveket lapozgatva számtalan receptet találtam a virágok felhasználására, elkészítési módjára, a vadvirágos réten, a virágoskert ágyásai közt kószálva pedig mind erősebben élt bennem a vágy, hogy felelevenítsem az elfeledett finomságokat, kiegészítve a gyűjteményt ízletes, korszerű virágos fogásokkal. Ínyencségek ezek egytől-egyig: előbb gyönyörűségek a szemnek, azután a szájnak. A szépre való fogékonyság és kifinomult ízlelőérzék segít, hogy az apró virágokban rejlő, eddig még ismeretlen, pompás ízeket élvezhessük, épp ezért ezeket az étkeket gyöngédebben fűszerezzük. Különleges élménnyel ajándékoz meg a szerény virágú kankalin, a fürtös akác, a sokak által bizonyára már ismert és kedvelt bodza. Nem feledkezhetünk meg az azonos időben nyíló virágok és érő gyümölcsök, zöldségfélék utánozhatatlan ízharmóniájáról, amely például a málna és a mályvarózsa, az eper és a bodza közt fennáll. Néhány receptet kínálunk Olvasóinknak a virágízekből, ismerjék meg, fedezzék fel az ezerízű virágbirodalmat. A Halmos Mónika könyvéből vett receptekhez Gabula András készítette a fotókat.

Kamilla
Nyár elején a fehérnek tűnő kamillamezőn cipőnket sárga virágpor borítja el, ekkor érik be az orvosi székfűnek is nevezett kamilla: a fészkek korongjai sárgák, a szirmok pedig kissé lefelé állnak. Legkeresettebb gyógynövényünk teája gyógyerejéről híres, forrázata kellemes ízű, jó közérzetet teremt. A kamilla aromája a gyümölcssaláták ízével kitűnően harmonizál.
GYÜMÖLCSSALÁTA KAMILLAVIRÁGGAL
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE: 2 nagyobb őszibarack, 2-3 nyári alma, 30 dkg cseresznye, 2 ek. citromlé, 2 ek. méz, 1 maréknyi kamillavirág.
A kamillavirágok harmadrészét 2 dl vízzel leforrázzuk és lefedve hűlni hagyjuk. A gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk és kockára vágjuk. Ezután ráöntjük a mézzel, citromlével ízesített, majd leszűrt kamillateát, összekeverjük és legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk. Tálaláskor a maradék kamillavirágokkal megszór kínáljuk a vendégeknek.
FlNOM KAMILLATEA HOZZÁVALÓK: 4 ek. kamillavirág, 4 ek. akácméz.
A kamillavirágokat egy liter vízzel leforrázzuk és lefedve 3-4 percig állni hagyjuk. Leszűrjük és akácmézzel édesítve máris kínáljuk. Hidegen, kevés citromlével ízesítve is kitűnő.

Levendula
A tiszta, friss illat nyugalmat és tisztaságot sugároz: ismerjük jól a hálószobák szárazvirág-csokraiból, a fehérneműs szekrénykét illatosító kis zsákocskákból. Ám e romantikus virág nemcsak a molyok elűzésére, nyugtató fürdő készítésére alkalmas, de a konyhában is kitűnő. A levendulával aromásított cukorral remek desszerteket ízesíthetünk, emellett különleges ízt kölcsönöz a dzsemeknek, gyümölcskocsonyáknak. Az apró virágocskákat tépkedjük ki a csészelevelekből, a barnás, fonnyadt részeket távolítsuk el.
LEVENDULÁS CUKOR HOZZÁVALÓK: 40 dkg cukor, 2 maréknyi levendulavirág.
A száráról lecsipkedett levendulavirágokat tálcán szétterítjük és 1 -2 órán át szikkasztjuk. A kristálycukrot a virágokkal rétegezve üvegekbe rakjuk, majd gondosan lezárjuk. Egy hét múlva használhatjuk az illatos cukrot: teát, gyümölcskészítményeket ízesíthetünk vele, a levendulás cukorral készült habcsók, aprósütemény íze feledhetetlen! Felhasználás előtt a cukrot szitáljuk át. Hasonló módon készíthetünk rózsaszirommal, ibolyával, szegfűvel vagy mentalevéllel és virággal illatosított cukrot is.
ILLATOS ALMAZSELÉ
HOZZÁVALÓK:
1 liter almalé, 1 kg befőzőcukor, 4 evő-kanál levendulavirág, 1 citrom leve.
Két evőkanálnyi levendulavirágot tüll- vagy gézzacskóba kötünk és a citromlével együtt az almaléhez adjuk. Beleszórjuk a befőzőcukrot és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, kocsonyapróbáig főzzük Ekkor a tüllbe kötött levendulát elávolítjuk, belekeverjük a félretett virágokat és forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Hasznos szakmai segítség a gazdálkodásban!
Videokazetták postán utánvéttel is.

Építsünk kertet!
Kertek tervezése, kialakítása

Falusi turizmus (oktató anyag)

Biotermesztés

Gyógynövénytermesztés

Gabonafélék, illóolajos különleges növények termesztése

A gyógynövények gyujtése

Gyógynövények patikája

Négy évszak a kiskertben
Dr. Bálint György tanácsai.

Kertészet

Gyümölcstermesztés

Zöldséghajtatás, fóliás

Márkázott alma

Szolotermesztés
hegyvidék + alföld

Borkezelés, borkészítés

Haszonállatok szakszeru tartása és tenyésztése
ló, szarvasmarha, sertés, nyúl, juh, baromfi, galamb, méh, csiga, prémesállatok

Tejfeldolgozás, sajtkészítés

Haltenyésztés

Strucctenyésztés

Póniló tenyésztés

Kecsketenyésztés

Állategészségügy
minden állatfajra

Növénytermesztés.
szánfóföldi növények

Öntözési tudnivalók

Erdo és erdogazdálkodás

A mezogazdaság gépei
I. II. III. IV.

A mezogazdasági vegyszerek használata

Állataink istállói
(sertés, szarvasmarha, ló)

Környezetvédelem a mezogazdaságban

Az Európai Uniós csatlakozás tudnivalói a mezogazdaságban

Gépek karbantartása, korrózióvédelme

Minoségi követelmények a mezogazdaságban és az élelmiszeriparban

Átállási tudnivalók biotermesztésre

Gépkörök Magyarországon

Megújuló energiák a mezogazdaságban

Az ár és belvízkár súlytott területek hasznosítása

Cím:
PROFILM
Kulturális Szolgáltató Kft.
1074 Budapest, Dob u. 47.
Tel.: (1) 342-0702 Tel./fax: (1) 342-2429

(www.extra.hu/agrarpiac)

SZAKKÖNYVEKET a GAK Kht-tól.
A mezogazdasági szakirodalom széles választékát kínálja a Gödölloi Agrárközpont Közhasznú Társaság.

Ismerje meg több mint 400 féleségbol álló készletünket. Kérje tájékoztatónkat és vásárolja vagy rendelje meg a szakkönyveket

Irodánk: 2100 Gödöllo, Tessedik út 6. Postacímünk: 2100 Gödöllo, Pf. 163.
Telefon: 06/28 410-288; 06/20 9391- 441
Fax: 06/28 430-531
E-mail: gak@mail.matav.hu

(www.extra.hu/agrarpiac)

Aki nehezen jut internethez postán is megrendelheti az Agrárpiacot, mely ingyenes, csak a postaköltséget kell befizetni.

Megrendelőlap
Név:

Cím:

Tel.:

ezúton kérem az Agrárpiac 2000. évben megjelenő számait megküldeni.

Az újság postaköltségét (90 Ft/db) átvállalom.
(A megrendelés díját postautalványon kérjük
szerkesztoségünk címére feladni.
Telefix Trió Kft. 3530 Miskolc, Szemere u. 20.
A megrendeléshez kérjük csatolni
a feladóvevény fénymásolatát.)


Növényvédelem

NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉRE

A szórványos záporok és a hétvégi lehűlés ellenére lényegesen nem változott az időjárás jellege (10'C minimum, 36"C maximum, 1-5 mm csapadék a mérőhelyeinken). Elsősorban a rendkívüli szárazság sújtja a mezőgazdaságot és határozza meg a növényvédelmi tendenciákat.

Gyümölcsösökben a molykártevők (almamoly, barackmoly) rajzása folyamatos, ugyanakkor általánosan jellemző a takácsatkák és levéltetvek erősödő kártétele. Választhatunk mindkét irányban hatékony készítményt (pl. DANIRUN 11 EC, DANITOL 10 EC) vagy kombinációt (pl. SUMI-ALFA 5 EC + NISSORUN 10 WP, DECIS 2,5 EC + FLUMITE 200).

Gombabetegségek ellen (lisztharmat, varasodás, levéllikasztó) gondoskodjunk a gombaölő szeres kiegészítésről (pl. SUMl-8, TRIFMINE 30 WP, RUBIGAN 12 EC. stb.).

Szőlőben ugyancsak az atkakártevők felszaporodása figyelhető meg, a fent említett készítmények ez esetben is sikerrel alkalmazhatók Érzékeny fajtákon megjelent a lisztharmat betegség is, amely a levelek mellett a bogyókat is megtámadja. A felrepedő héj utat nyit a szürkepenész fertőzésének, ezért a gombaölő szeres kezelések itt sem maradhatnak el. Jó eredményt várhatunk a gyümölcsféléknél említett készítményektől, speciális szürkepenész elleni gombaölőszer hozzáadásával (pl. TRIFMINE 30 WP + SUMILEX 50 WP vagy SUMI-8 + POLYOXIN AL WP stb.).

A zöldségterületeken (paprika, paradicsom, uborka, hagyma, káposzta stb.) a levéltetvek, bagolylepkék, tripszek esetenként a takácsatka kártétele jellemző. A sokféle kártevő ellen csak akkor hatékony a védekezés, ha az engedélyezett szerekből megfelelő kombinációt állítunk össze és nedvesítőszert is használunk (pl. MOSPILAN 20 WP + DANITOL 10 EC, ahol az atka kevésbé veszélyes SUMI-ALFA 5 EC + BI-58 EC).

Lágyszarú és fás dísznövényeken (pl. dália, kardvirág, rózsa stb.) ugyanezek a károsítók figyelhetők meg, a védekezési javaslatunk is azonos.

Hódmezővásárhely, 2000. június 27.


Dísznövény

Ha még nem tettük most már feltétlen szedjük fel a tulipán, nárcisz hagymáit, ha túl sűrűn állnak vagy szeretnénk átültetni. Száraz, hűvös kamrában tároljuk.

Elvethetjük a kétnyári árvácska, százszorszép, stb. magvait.


Gyümölcs

Rendszeresen cseréljük a molyfogó öveket! (részleteket lsd. tavaly 21. hét)

A szamóca ostorindáit már meggyökereztethetjük, mert megerősödtek. Ezt a sorok közé helyezett tejfölös poharakba is végezhetjük egy kampóval odafogva az indát, vagy előbb a talajon is gyökereztethetünk ha jó lazán tartjuk vagy komposztot szórunk közé és nedvesen tartjuk.
Ne hagyjuk abba az öntözését, ha jövőre is szeretnénk fenntartani!

Nagyon jó cikk jelent meg a körte-levélbolháról.

Körte-levélbolha

A levélbolhák a növénytetvekkel rokonok, nem a földibolhákkal. A levélbolhák tehát nem a bogarak, hanem a szipókás rovarok rendjébe tartoznak. A földibolhák rágnak, a levélbolhák szívogatásukkal károsítják növényeinket. Másodlagos, de nem elhanyagolható károsításuk, hogy táplálkozásuk folyamán mézharmatot ürítenek, és az beszennyezi a termést, az egész fát, és a ragadós váladék lecsurog még az árnyékban parkoló autóra is.
Fokozatos átalakulásúak. Az át-telelt nőstények tavasszal, a rügyfakadás időszakában a vesszőkre rakják tojásaikat, A nyár folyamán azonban a levélbolha-telepben tojásokat, különböző fejlettségben lévő lárvákat és kifejlett rovarokat egyaránt találhatunk. A körte-levélbolhának a nyáron 4-5 nemzedéke fejlődik. A nőstények rövid időn belül nagy számú tojást raknak le, ezért védekezés hiányában nagy mennyiségben szaporodhat. Egyedszámának alakulását állandóan figyelemmel kell kísérni, és amint a tojások és a lárvák mennyisége emelkedik, hatékony rovarölő szerrel ajánlatos permetezni!
A levélbolhák elszaporodásának megakadályozására a levéltetvek, valamint a kaliforniai pajzstetű ellen is hatásos készítményekkel, a kitinszintézis-gátló, diflubenzuron hatóanyagú, zöld jelzésű Dimilin 25 WP, a teflubenzuron hatóanyagú, szintén zöld jelzésű Nomolt 15 SC, vagy az abamektin ható-anyagú Vertimec 1,8 EC készítményekkel célszerű védekezni. Az amitráz hatóanyagú, a körtében sárga jelzésű Mitac 20 atkaölő szer a körte-levélbolha tojásai ellen is hatékony.
A körte-levélbolha a piros jelzésű, II-es forgalmi kategóriájú, szerves foszforsav-észter, mint a diklórfosz (Unifosz 50 EC), vagy dimetoát (Bi 58 EC, Danadim 40 EC, Rogor L-40 EC, Sinoratox 40 EC) szerekre is érzékeny, viszont a piretroid készítményekkel szemben ellenálló. E készítmények más kártevők elleni rendszeres alkalmazása a levélbolhák tömeges elszaporodásához vezethet!
Érdemes váltogatni a felsorolt hatóanyagokat, különben a körte-levélbolha fajok az azonos hatóanyagú inszekticidekkel szemben viszonylag hamar ellenállóvá válnak!
Megkésett permetezéskor, amikor a fákat már beborította a korompenésztől fekete mézharmat, a rovarölő szer hatékonyságának fokozására engedélyezett a vazelinolaj tartalmú Agrol Plus 0,25 %-os használata. Házikertben hasonló célból híg szappanos (mosogatószeres) oldattal permetezhetjük a mézharmattól és korompenésztől fekete körtefákat!
Gyümölcsösben, több körtefajta közelsége esetén, az eltérő érési idők akadályozzák a körte-levélbolha elleni permetezést. Ekkor a rövidebb, 7 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idejű Bi-58 EC, és Sinoratox 40 EC készítményt használjuk. A nyári időszak eredményes növényvédelme messzemenően befolyásolja az őszi és téli körtefajták szüret előtti védekezésének hatékonyságát, a termés mennyiségét és értékesítésének lehetőségeit!
Dr. Véghelyi Klára

Kert. és Sz. 2000/25.


Szőlő

A fiatal, újonnan telepített szőlőnél csak a két legerősebb hajtást hagyjuk meg. Az oldalhajtásokat 2-3 levélre csípjük vissza. Feltétlenül öntözzük.

Szamorodni és aszú borok

A szamorodni lengyel eredetu szó, ami annyit jelent: "ahogy termett". Elso készítoi lengyelek voltak, akik több száz évvel ezelott rendszeresen vásároltak fel szolot Tokaj-Hegyalján. Ez a kifejezés arra utal, hogy ez a bor a szolofürtökön lévo ép és beaszúsodott szemek együttes, különválogatás nélküli feldolgozásával készül. Minoségét, száraz vagy édes jellegét az aszúsodott szemek aránya határozza meg. Ha az idojárástól függoen több aszúszem van jelen, magasabb lesz a must cukortartalma. Ez nem képes teljesen kierjedni, így a borban természetes cukortartalom marad vissza és édes szamorodni alapbort kapunk. Ha kevesebb az aszúszem, alacsonyabb lesz a cukortartalom, ez teljes mértékben kiterjed és száraz szamorodni alapbor válik belole. A forgalomba hozatalig, illetve a bor teljes fejlettségének eléréséig, minimálisan két évig 136-220 literes fahordóban érleljük.

A magyar nyelv rendkívül árnyaltan fejezi ki a hegyaljai bor ízét és zamatát: száraz, édes, tüzes, illatos, testes, öreg, nehéz, bársonyos, húzós, karcos, dió és keseru mandula, szentjánoskenyér ízu, s még tucatnyi szó jellemzi a bor sajátos összetételét.

Az aszúbor különleges ital, amelyet nem valami külön szolofajta termésbol nyernek, hanem megfelelo idojárás esetén a Furmint és a Hárslevelu szolo töppedt, aszúsodott bogyóit használják fel a bor készítéséhez. Az aszúkészítés ma is évszázados hagyományra épül. Szüretkor a fürtokrol a bogyókat szemenként külön leszedik, alul lyukas kádakba helyezik, ahol a bogyók súlyuknál fogva kinyomják magukból az ún. eszenciát, illetve nektárt.

Az aszú borok készítésénél a "gönci hordó" és a puttony urmérete és száma határozza meg a késobbi minoséget. Három puttonyos aszú készítéséhez egy gönci (136 literes) hordóhoz három puttony (háromszor 25 kg) összezúzott aszúszemet tesznek a kádba, majd ezt felöntik egy gönci hordó új- vagy óborral, mindezt idojárástól függoen hordóba fejtik és pincében esztendokön át érlelik. Napjainkban is így készül a világhíru tokaji aszú.

A tokaji borok gyógyhatása régóta ismert és bizonyított, erre utal a gyógyszerkönyvekben, patikamúzeumokban található, ma is jól ismert jellegzetes négyszögletu palack a "VinumTokajense passum" felirattal. Fejedelmi bor a szó legnemesebb értelmében. II. Rákóczi Ferenc kedvenc itala volt, de cárok, királyok, pápák, államférfiak, költok, muvészek is rendkívüli jelzokkel illették. Hosszasan sorolhatók azok a kituno díjak, oklevelek, elismerések, amelyeket a tokaji bor kiváló minoségéért kapott az évszáza- dok során a különféle hazai és nemzetközi borversenyeken.

A hagyományok között különleges fontosságúak a hegyaljai pincék, amelyek nélkül nem készítheto el a minoségi tokaji bor. A pincéket - egyebek mellett - állandó tíz-tizenkét Celsius fokos homérséklet, mérsékelt páratartalom jellemzi, a falakon különleges nemespenész képzodik. Mindezek együttesen igen kedvezové teszik a bor folyamatos éveken át tartó érlelését.

A bor érlelésének meghatározó a -darabban tartás -, amely azt jelenti, hogy a kis urtartalmú hordókat nem töltik tele, s így az érlelodo bor nagy felületen érintkezik a pince levegojével. A bor minoségéhez nélkülözhetetlenek a hagyományosan tölgyfából készített hordók, amelyekben tárolják és egyben éveken át érlelik a borokat. Hagyományos hordótípusok az un. gönci és szerednyei hordó.

Az elso hegyaljai pincék az Árpád-házi királyok idején készültek, nagyobb számú megjelenésük a XV. századra teheto és alapvetoen összefügg a borkereskedelem fellendülésével. Tokaj-Hegyalján, esetenként több száz méteres, kiterjedt pincerendszer található, sajátos hangulatuk, világuk hozzátartozik a tokaji bor világhírnevéhez.

A tokaj-hegyaljai szolokultúra megjelenésétol kezdve folyamatos fejlodéssel és ellentmondásokkal jellemezheto, amelyet egy-egy korabeli rekonstrukció méginkább felgyorsított és az adott korszak társadalmi, gazdálkodási törekvéseit is kifejezte.

Az értékesítési törekvéseknek és piackutatásnak fontos eleme az, hogy a Tokaj-Hegyalján jelenlévo magyar és külföldi tulajdonosok között egyedül csak a Kereskedoház rendelkezik jelentos mennyiségu muzeális borkészlettel és választékkal, amely a legigényesebb vásárlót is kielégíti.

A tokaji borok a palackozás után is tovább finomodnak. Meddig él és élvezheto a tokaji? Erre röviden a válasz: minél öregebb, annál jobb. Ezen nagy és nemes borfajtáknak, mint minden élo szervezetnek, van gyermek, érett és idos kora. Az érett korig a bor fahordókban érlodik, az érettség tetofokán kerül palackba. A palackba töltés utáni érlelés során éri az idos, vagy muzeális korát. Az íz-, illat-, aroma-anyagok ebben a palackozott formában is tovább raffinálódnak és nagyon hosszú ideig, a bor matuzsálem koráig fejlodnek, nemesednek.

(www.extra.hu/agrarpiac