HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

24. hét - június 12-18.

Virágzik nagyon sok gyógynövény, melyek jó része egyben dísznövény is: a kamilla, az indiáncsalán (Monarda didyma), a levendula, a muskotályzsálya (Salvia sclarea), a gyűszűvirágok (Digitalis), a haranglábak (Delphinium), a kaliforniai varjúmák (Escholzia californica), a tejoltó galaj (Galium verum), a kasvirág (Echinacea purpurea), a ruta (Ruta graveolens), a festő pipitér (Anthemis tinctoria), és a szappanfű (Saponaria officinalis). Virágzó dísznövények: a hortenzia (Hydrangea macrophylla), a Missouri-ligetszépe (Oenothera missouriensis) és más ligetszépék, a széleslevelű bükköny (Lathyrus latifolius), a piros sarkantyúvirág (Centranthus ruber), a díszparéjok (Amaranthus), az akantuszok (Acanthus spp.), a menyecskeszem (Coreopsis) .

Öntözzünk mindent továbbra is, mert a várva-várt eső is csupán pár mm lett (nálunk 4).
Érdemes kutat furatni, mert a vezetékes víz nagyon drága. (Ennek költsége igen változó.)
Jó minőségű kisebb teljesítményű elektromos öntözőszivattyút már 20 ezerért vehetünk. (Nagyobb teljesítményűt pl. 40 ezerért, mely 3 izraeli típusú - nagyon jó - NAMIR szórófejet is képes ellátni).
Ha meg tudjuk oldani, állott vízzel öntözzünk, vagy késő este-korán reggel ebben a nagy hőségben.


Növényvédelmi előrejelzés Hódmezővásárhely térségére

Az utóbbi két hétben nem változott az időjárás jellege, fokozódott a meleg (32"C maximum) és az aszály. Öntözés nélkül már a gyümölcs- és díszfák is elhervadnak, a szantóföldi növények zöme mér orvosolhatatlan kárt szenvedett. Növényvédelmi szempontból vizsgálva a helyzetet kijelenthetjük, hogy ez a félév a rovarkártevők és atkák időszaka.

Zöldségféléknél a hernyókártevők (káposztalepke. bagolylepkék), a takácsatkák (pl. uborka, dinnye, bab, paradicsom), öntözött területen a levéltetvek okoznak gondot. Valamennyi kártevőt magában is jól pusztítja a DANIRON 11 EC, a DANITOL 10 EC, vagy a piretroid és atkaölő készítmények kombinációja (pl SUMl-ALFA 5 EC + NISSORUN 10 WP vagy DECIS 2.5 EC + SANMlTE 20 WP).

Gyümölcsféléknél a gyümölcsmolyok kártétele mellett szintén a takácsatkák és a levéltetvek szaporodása miatt aktuális a védekezés. A már említett szerek mellett a DEClS 2,5 EC + FLUMITE 200 vagy a SUMI-ALFA 5 EC + ORTUS 5 SC javasolható. Külön ki kell emelni az amerikai fehér szövőlepke hernyófészkeinek tömeges megjelenését. Ne felejtsük el, hogy a védekezés ellene kötelező. Egyszerű, de hasznos eljárás a fertőző ágak eltávolítása. Szüret idején is használhatók a biológiai jellegű, baktérium hatóanyagú készítmények: DIPEL, BACTUCID P, mert nincs a melegvérűekre hatásuk.

AImánál és körténél - a növénykórtani szempontok figyelembevételével - helyenként érdemes a permetlevet kiegészíteni varasodás, illetve lisztharmat elleni készítményekkel vagy kombinációkkal (pl. TRIFMINE 30 WP + CLORTOSlP L vagy SUMI-8 + TIURAM GRANUFLOW, vagy DISCUS DF).

Ahol a korábbi védekezések elmaradtak vagy nem sikerültek, a körte levélbolha tömeges fellépése figyelhető meg. Ezt jelzi az erős mézgaképződés, amely most már a gyümölcsön is jelentkezik. A védekezés csak akkor eredményes, ha a hatékony rovarölőszereket megfelelő segédanyaggal egészítjük ki (pl. MOSPILAN 20 SP + SUMI-ALFA 5 EC + AGROL PLUSZ).

Felhívjuk a figyelmüket a permetezések időpontjára. Akár a hatékonyságot, akár a perzselési veszélyt tekintve, csak az esti kezeléseket javasoljuk.

Tájékoztató jelleggel tesszük közzé azokat a megfigyeléseinket, amelyek a búza táblákon előforduló gabona poloskákra és szipolyokra vonatkoznak. Növekvő létszámuk - a jelenlegi helyzetben - már nem indokolja a védekezést, de a következő évben velük is számolnunk kell.

Hódmezővásárhely, 2000. június 14.

Mile lajos - Mándoki András
NÖVÉNYVÉDELMI TÁRSASÁG


Konyha

Tavaly lekvárfőzésre csábítottam olvasóimat, most gyorsabb és modernebb receptet ajánlok.
Készítsünk dzsemet bármilyen gyümölcsből: pl. a most érő ribizliből, málnából, szamócából és meggyből.

Az elkészítés csupán abból áll, hogy megtisztítjuk az üvegeket és a gyümölcsöt (kimagvaljuk ha kell), majd ez utóbbit felforraljuk . A tartósítószert és a cukrot vagy főzés előtt vagy utána kell beletenni típustól függően. Végül forrón üvegekbe töltjük.

A kocsonyásítónak - és egyben tartósítónak - alapvetően kétféle változata kerül forgalomba: az egyik 1:1 gyümölcs és cukor arányt igényel, a másik kb. 2:1. (Én csak ez utóbbit tudom megenni, mert nem szeretem a túl édeset - sőt még csökkentem valamelyest az előírt cukrot.)

Ha szikes pusztán járunk szedjünk kamillát a téli megfázások idejére. Pár nap alatt megszárad. (Nálunk a taposott utakon a melegágyak környékén szinte kiirthattalanul is nő.)

Szedjünk levendulát illatosításra vagy nyugtató teának. Ez utóbbi célra teljes kinyílás előtt, majd megszárítás után morzsoljuk le a virágszárakról és papírzacskóban tároljuk.


Zöldség

Kapáljunk mindent ha kell.

Öntözött burgonyánál feltétlenül permetezzünk burgonyavész ellen (Phytophtora), de máshol is láttam tüneteket a nagy szárazság ellenére. Leghatásosabb a Ridomil, de ha nem öntözünk most elegendő az Orthocid vagy Dithane.


Dísznövény

Most kezd virágozni a mályvarózsa (Althaea /=Alcea/ rosea).

Dél-balkáni eredetű magas termetű változattól függően egyéves, kétéves vagy évelő növény.

Sokféle színváltozata és telt virágú fajtája van. A sötétpirosat gyógynövénynek és festéknek is gyűjtik.
Szép hazai nemesítésű fajtái vannak, melyeket külföldön idegen neveken forgalmaznak (pl. Balaton=Majorette).

Magasabb fajtáit érdemes karózni, mert könnyen kidőlnek.
Egynyári fajtáit februárban vetik üveg alá és áprilisban ültetik ki, az évelőket pedig szintén magról termesztve szeptemberben helyezik ki.
Széltől védett, napos fekvést, átlagos kerti talajt igényel.

Nagy kártevői a mályvarozsda és az atka.