HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

23. hét - június 5-11.

Virágzik az egyik legszebb gyomunk a pipacs, az ökörfarkkóró, a talán legközönségesebb liliom a fehér liliom (Lilium candidum), a tűzliliom (Lilium croceum), a négylevelű lóhere (Oxalis deppei) és más madársóskák, a régen festőnövényként alkalmazott elvadult alkörmös (Phytolacca americana), az égőszerelem (Lychnis chalcedonica), a havasi gyopár (Leontopodium), sokféle cickafark (Achillea), kövirózsa (Sempervivum), hárs, és a rózsalonc (Weigela florida).


Esemény

Bár nem éppen kertészeti azért mégiscsak van köze hozzá: az idén is megrendezésre kerül a vácrátóti botanikus kertben a jó akusztikájú főépület előtti teraszon a szokásos komolyzenei hangversenysorozat.
Ideje:
1. július 1: Mendelssohn kamarazenekar
2. július 15: Budapest Jazz Orchestra
3. július 29: Magyar kamarazenekar - Nemzeti énekkar
4. augusztus 12: Liszt-Wagner zenekar

Az előadások 19 órakor kezdődnek, esőnap: másnap 19 óra. A jegyeket elég a helyszínen is megvásárolni, melyek tartalmazzák a kert látogatási díját is. Érdemes előbb jönni, mert az üvegház csak 4-ig van nyitva.


Konyha

Még szedhetünk hársfavirágot teának a kislevelű hársról. Árnyékos helyen szárítsuk meg.

Teája megfázásnál mézzel kitűnő. A hársak fájából készítik az orvosi szenet, melyet bélbetegségeknél, de pl. hintőporokban is használnak.

Felismeréséhez segít az alábbi cikk:

"Üde erdőkben elterjedt fa, amely utak mentén, parkokban vagy házak körül is gyakran ültetett. Koronája dús ágú, lomblevelei szórt állásúak, nyelesek. A lemezt a főér két egyenlőtlen résre tagolja. Jellemző az is, hogy szív alakúak, csúcsba futók és fűrészes szélűek. A levelek fonákán, as érzugokban vörösbarna szőrök vannak. A virágzat 7-13 virágú álernyő, amelynek tengelye a pergamenszerű murvalevéllel hosszabb darabon össsenőtt. Ez repítőkészülékként szolgál. Az egyes virágok kétivarúak halványsárgák kellemes illatúak. Termője ötlevelű, de csak egy-levélből alakul ki a makktermés."
(Herbárium CD)


Zöldség

Már megint nagyon nagy a szárazság, öntözés nélkül nemigen lesz szép zöldségünk!

A burgonyabogár ellen alkalmazzuk a múltkor ajánlott szereket, mert már nem nagyon hatásosak ellenük a pár éve megfelelő általános rovarirtók. Ezt most tapasztalom amikor a harmadik permetezés sem volt hatásos ellenük. Sem a Decis, sem a Chinmix nem hatott egyáltalán a fiatal lárvákra sem, de még a Zolone is csak részben. (Ezeket cseresznyelégyre vettem és nem akartam külön szert a kevés krumplinak.

Borsó után vessünk pl. csemegekukoricát, zöldbabot, gyökérzöldségeket, őszi és téli retket, ültessünk kései káposztaféléket.


Szőlő

Végezzük el a szőlőben a hajtásválogatást, kötözést.

Bontsuk ki a friss telepítésű szőlők védőkupacait teljesen - ha eddig nem tettük - és öntözzük meg!

Most végezzünk zöldoltást.


Gyümölcs

Végezzük el az őszibarack hajtásválogatását!


Dísznövény

Az egynyáriakat a legmelegebb napokon naponta, máskor másnaponként öntözzük.


VÁLASZOK

A hársfát mint a legtöbb fát ősszel érdemes ültetni, mert általában
szabad gyökerűt kapni, bár jóval drágábban vehet földlabdásat is és
azt bármikor ültetheti. A fa ültetéséről már írtam tavaly ősszel.