HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

22. hét - május 29 - június 4.

Nyílik a gyöngyvirágcserje (Deutzia), a pukkanó dudafürt (Colutea arborescens), a fagyal (Ligustrum vulgare), sekély vizekben a virágkáka (Butomus umbellatus), kertekben a küllőrojt (Erigeron), sokféle korai őszirózsa (Aster), bugatölcsér (Penstemon), gólyaorr (Geranium), madársóska (Oxalis), fáklyaliliom (Kniphofia), réteken a réti legyezőfű (Filipendula ulmaria), a védett sárga len (Linum flavum), a macskahere (Phlomis) és a macskagyökér (Valeriana).


Zöldség

Intenzíven öntözött zöldségnövényeinken fordítsunk fokozott gondot a növényvédelemre. Megelőzésképpen is, de ha már a legapróbb foltokat látjuk azonnal permetezzünk réz tartalmú szerekkel, Orthociddal, Zinebbel. Ezek a legtöbb betegségre hatásosak, - kivétel főleg a lisztharmat - de csak enyhébb stádiumban. Lisztharmat ellen permetezzünk pl. kén tartalmú szerekkel.

Tormát legjobb bakháton termeszteni, mert akkor ilyenkor könnyebben kibonthatjuk és lemetszhetjük az oldalgyökereket, hogy erős főgyökeret kapjunk.

Burgonyabogár ellen most már sokféle környezetkímélő szer kapható, ezek sorrendben (a legveszélytelenebbtől, mely biogazdaságban is használható): Novodor, Regent, Bancol.


Növényvédelem

NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK Hódmezőváshely térségére

A múlt heti időjárást nyári meleg (30"C maximum, 12"C minimum) jellemezte. A csapadékos zóna térségünket továbbra is elkerülte, a heti eső mindösszesen 3-5 mm-t tett ki.

A növényvédelmi események közül kiemelkedő az almástermésű gyümölcsfélék tűzelhalás betegsége, amely a korábbi előrejelzéseinket igazolva sokfelé megjelent. A baktérium terjedését jelzik a birsen, naspolyán, körtén és almán jelentkező haitásvég vagy hajtásszáradások, melyeken gyakran megfigyelhető a baktérium váladékcsepp is. A fertőzött fák csak akkor menthetők meg, ha a beteg részeket oly módon vágjuk vissza, hogy az egészséges ágból is eltávolítunk (lehetőség szerint 30-60 cm-t), a belső terjedés megakadályozása érdekében. Következő lépés legyen a sebkezelés gondos elvégzése. Az üzletekben kapható sebkezelők mellett házilag is készíthetünk védőanyagot, pl. réztartalmú szer és lenolajkence összekeverésével (PI KASUMIN 2 L). E helyen is hangsúlyozni kell, hogy a tűzelhalás virágzás utáni terjedését a rovarkártevők elősegítik, fellépését súlyosbítják.

Még most is folyamatos az almamoly és a barackmoly rajzása, előbbi az alma mellett a diót is megtámadja. Lehetőleg olyan készítményt válasszunk, amely a takácsatkák és levéltetvek ellen is hatékony. Ilyen a DANITOL 10 EC, a DANIRUN 11 EC, vagy a SUMl-ALFA 5 EC + ORTUS 5 SC kombináció.

A közel két hónapos száraz periódus a burgonya- és paradicsomvész kórokozójának ugyan nem kedvezett, de elősegítette az alternáriás levélfoltosság terjedését. Ezeknél a növényeknél a burgonyabogár és a levéltetvek elleni készítményeket (Pl. MOSPILAN 3 EC) gombaölővel érdemes kombinálni (Pl. CLORTOSIP L, DITHANE M-45 stb.).

Ezúton is értesítjük a termelőket, hogy a társaság június 1-töl a károsítóhelyzetnek megfelelő közleményeit 2 hetente teszi közzé.

2000-05-31

Mile Lajos - Mándoki András
Növényvédelmi Társaság
Hódmezővásárhely


Gyümölcs

A meggyet még permetezhetjük cseresznyelégy (ettől kukacos!) ellen, de már csak rövid várakozási idejű szerekkel, pl. Decis.

Ha túl sok gyümölcs kötődött ritkíthatjuk. Ez az intenzív gyümölcstermesztésben teljesen bevett szokás, mivel ettől lesz nagyméretű, jól eladható a gyümölcs. Hazánkban még csak kevesen alkalmazzák, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan megtanuljuk. A mértékére nem lehet pontos adatokat adni, nézzük meg a fa erőnlétét és aszerint becsüljünk. Pl. annyira ritkíthatunk, hogy ne érjenek össze a kifejlődött termések. Szokásos alma, körte, kajszi, őszibaracknál.

Nézzük át fáinkat és ha fűrészporszerű ürülékcsomót találunk a törzs mellett, kaparjuk meg fölötte a kérget és pusztítsuk el a fában rágó hernyókat drót beszúrásával a lyukba. A kisebb kéregmoly hernyó nem hatol mélyre, kaparással is elpusztítható.

Amennyiben sárgulnak a növényeink levelei - főleg a hajtáscsúcson - , permetezzünk vas tartalmú lombtrágyával néhány alkalommal és adjunk ilyen tápoldatot is.

Ne hagyjuk, hogy kukacos legyen az almánk, védekezzünk az almamoly ellen (lsd. előrejelzés).


Dísznövény

Most már felszedhetjük az elsűrűsödött tulipánhagymákat, mert később nehéz lesz megtalálni őket.
Tároljuk száraz, hűvös helyen az októberi ültetésig. 3 évenként általában érdemes felszedni.

Ha még nem metszettük a sövényeinket most már feltétlenül végezzük ezt el. Ha sok sövényünk van érdemes egy elektromos nyírót beszereznünk.

Műtrágyázzuk meg kedvenc dísznövényeinket pl. Wuxal, Woldüngerrel, 2-3 dkg/10 l mennyiségben.

A most nyíló Dél-Afrikából származó fáklyaliliom (Kniphofia uvaria) 1 méteres termetével kertünk ékessége lehet.

Több faja és fajtája van. Igen edzett, hosszú életű növény. Napfényre, esetleg félárnyékba kerüljön. Öntözés nélkül is szépen fejlődik, persze nem árt ha szárazságban kap vizet, és néha tápanyagot. Talaj iránt sem igényes.

Szoliterként (egymagában) vagy csoportosan gyepbe, vagy alacsony cserjék társaságába mutat jól. Vágott virágnak is alkalmas félig kinyílva.
Az erős sarjképződés miatt a tövek mérete folyamatosan gyarapodik.

Jó vízáteresztő talajba kerüljön, mert fiatal korban nedvességérzékeny. Később már pár hónapos elárasztást is elvisel (amint ezt most tavasszal kénytelenek voltunk megtapasztalni).

Tavasszal vagy nyár végén szaporítjuk tőosztással, sarjleválasztással.