HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

21. hét - május 22-28.

Nyílik többek között a rózsa, az illatos loncok (Lonicera spp.), a szépséges Clematis hibridek, az ágas homokliliom (Anthericum liliago), a fürtös gyöngyike (Muscari comosum), a nagy ezerjófű (Dictamnus albus), a réti iszalag (Clematis integrifolia), utak mellett a zsálya, védett helyen pedig a gránátalma.


Konyha

Még készíthetünk bodzaszörpöt. Két általam is kipróbált recept:

1.

Hozzávalók: 4 liter szörphöz 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral), 1 nagy lédús citrom, 1 kg kristálycukor, 2 evőkanál ecet, 3 dkg citromsav, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum, 1 mokkáskanál só.

A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal - megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk.

Megjegyzés: A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A bodzaszörpöt sima- vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.

2.

Hozzávalók: 7-8 szép bodzavirág 2 doboz citrompótló 2 citrom 80 deka cukor víz 5literes üveg

A virágot szitában át kell mosni az üvegbe. Beletenni a cukrot, majd a citromot vékony szeletekben héjastól, no meg a citrompótlót. Felengedjük vízzel, tele az üveget. Felkeverjük, hogy minden szépen feloldódjon. Az üveg száját nem szabad lekötni, ezért kistányérral takarjuk le, és néhány napig állni hagyjuk. Ezután leszürjük, s üvegekbe töltjük.


Kiállítás

Kaktuszkiállítás és vásár a Füvészkertben. (VIII. ker. Illés u.25)

Ideje: május 26-27-28. Vidékről érkezők számára ételrendelés a (06)-(1)-329-8618-on.

V. Alföldi Növénytermesztési Napok Regionális szakkiállítás és vásár

Ideje: június 3,
Helye: 1.: Szentes, Apponyi tér 12.: Kertészeti tanácskozás az Eu-csatlakozásról (9 óra 30-tól)
2.: Szentes-Kunszentmárton út mellett, a termál hűtővel szemben: szakmai tapasztalatcsere (11-15 óra).


Növényvédelem

Nézzük meg az egy évvel ezelőtti tennivalókat is ha szeretnénk megismerkedni a levéltetvekkel, a szilvamollyal, az almamollyal és az amerikai fehér szövőlepkével. Ellenük a védekezés most is aktuális.

NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK Hódmezőváshely térségére

Az utóbbi héten sem változott az időjárás, maradt az erős nappali felmelegedés (28°C maximum), 6°C -t ért el az éjszakai lehűlés, csapadék csak szórványosan fordult clő ( 1-3 mm).

A több mint egy hónapja tartó "tavaszi nyár" ugyan elősegítette a belvizes területek csökkenését, de a szántóföldi és zöldségnövények termesztéséhez a teljesen száraz talajviszonyok nem kedveztek. A kukorica, napraforgó, cukorrépa vetések jelentős része ki sem kelt, illetve a kelés és fejlődés vontatott. A kialakult helyzet következménye, hogy egyes területeken koncentrálódnak a barkó kártevők, ezért továbbra is ellenőrizni kell a táblákat, a védekezéseket a korábbi javaslataink szerint célszerű végezni (pl. BANCOL 50 WP, MOSPILAN 20 SP stb.). Bár a vetésfehérítő bogarak létszáma nem növekedett, a tartós meleg hatására helyenként erősődbtt a lárvakártétel. A most aktuális - elsőssorban lisztharmat és fuzárióris elleni - kezeléseket érdemes rovarölőszerrel kiegészíteni (pl. SUMI-ALFA 5 EC, ALPHA COMBI, FENDONA 10 EC, CHINTOP stb.).

A kikelt vagy palántázott zöldségnövényeken folyamatos a levéltetű szaporodás és a hernyókártétel, ellenük az eddig felsorolt készítményekből választhatunk. Az almafákon tovább erősödött a lisztharmat fertőzése, ami az érzékeny fajtákon ismételt permetezést tesz szükségessé. A gombaölő szerek közül olyan felszívódókat válasszunk, amelyek a varasodás ellen is hatékonyak (pl. SUMI-8, TRIFMINE 30 WP, RUBIGAN 12 EC). Ez a technológia javasolható a köszméte esetében is, mert a gyümölecsön jelentkező szürkés penészbevonatot is a lisztharmat okozta.

Szőlőben a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkepenész együttes megelőzése a cél. Megoldást jelentenek a következő kombinációk: SUMI-8+THIURAM GKANUFLOW, TRIFMINE 30 WP + TIURAM GRANUFLOW vagy TOPSIN M-70 WP + CLORTOSIPL, illetve önmagában a QUADRIS.

Gyümölcsön és szőlőn továbbra is számítsunk az atkakártevők fellépésére. Lehetőleg valamennyi atkafaj ellen hatékony szert válasszunk (pl. ORTHUS, DANITOL 10 EC, DANIRUN 11 EC, FLUMITE 200 stb.).

2000 május 17.
------------------------------------------------------------------------------

Bár az elmúlt héten elkezdődött egy lehűlési folyamat, az időjárás jellege száraz maradt, számokban kifejezve: minimum 8C, maximum 26C, csapadék 3-8 mm. Ezek az ökológiai viszonyok továbbra is a rovar- és atkakártevőknek kedveznek, szinte valamennyitermesztett növénynél. Mivel az előrejelzések szerint "Medárd" napjáig nem várható komolyabb eső, az említett kártevők elleni védekezésre kell koncentrálni.
Gyümölcsfáknál most már szembetűnő a levéltetvek kártétele, különösen a csonthéjasoknál indokolt a beavatkozás, a cseresznye és meggy szüreti időpontjának közeledése miatt.
Az almások és az őszibarack esetében gondoljunk a molyok fertőzésére is. Javasolható készítmények a SUMI-ALFA 5 EC, Fendona 10 EC (2 E), Mospilan 20 Sn, stb. Több helyen megfigyelhető az amerikai fehér szövőlepke károsítása. A leveleket pusztító hernyók felszámolásának elsősorban a hosszú hatástartamú és várakozási idő nélküli Dipel vagy Bactucid P biológiai rovarölőszereket válasszuk.
A ribiszke legjelentősebb kártevője, az üvegszárnyú ribiszkelepke rajzása megfigyelhető. A lepkék és kikelő lárvák ellen jelen időszakban a Sumi-alfa 5 EC, a Chinetrin 25 EC javasolható. Az említett szerek a levéltetvek ellen is hatékonyak.
A szamócafajták zöme ebben az időszakban érik, s különösen öntözött körülmények között folyamatosan fennál a szürkepenészes fertőzés veszélye. A bogyókat sebzéseken keresztül támadó kórokozó ellen a rövid várakozási idejű, környezetbarát POLYOXINAL WP javasolható. Mivel a szürkepenész a málnát is megtámadja hasonlóan járhatunk el.
Az időjárási tényezők, a helyi esők és a hajnali páraviszonyok az almástermésűeket veszélyeztető tűzelhalás betegség fertőzését néhány helyen elősegíhették. Fontos feladat tehát a fák ellenőrzése,a talált beteg részek előírásszerű eltávolítása és megsemmisítése, ill. a hatékony permetezések elvégzése KASUMIN 2 L, ill. ALIETTE készítmények valamelyikével.

2000-05-24

Mile Lajos - Mándoki András
Növényvédelmi Társaság
Hódmezővásárhely


Gyümölcs

A szamócát érés idején már ne öntözzük, mert rothad.


Dísznövény

Metsszük le az orgona elvirágzott részeit. Ezzel jövőre nagyobb és szebb virágzatokat kapunk.

Nézzük át dísznövényeinket, mert könnyen eltetvesedhetnek. Én rózsán, kerti mályvacserjén (Hibiscus syriacus), gyöngyvesszőn (Spiraea), és labdarózsán (Viburnum) láttám tetveket. Ezenkívül a lucfenyő fiatal hajtásainak fonákán is sok volt a barna tetű.
Használjunk ellenük pl. Pirimort, Zolone-t, Decist.

Vörösfenyőn gyakori a fehér gyepjas bevonat, alatta apró barna tetvekkel. Védekezzünk ellenük Zolone-val, vagy a múlt heti hódmezővásárhelyi előrejelzésben javasolt felszívódó szerekkel, melyek azonban csak engedéllyel vásárolhatók.


VÁLASZOK

A fenyőket nem hiszem, hogy különösen szeretné, csak ha nincs más.
Egy idő után visszatérhetnek, ezt nem lehet kizárni, de mindenképp
érdemes kiirtani.

A lótetűről írtam tavaly a 19. heti válaszok kozott.

Igen, akkor a xantomonaszos betegségről van szó. Ez a veszedelmesebb.
Többször permetezzél Kasuminnal és réz tartalmú szerrel is
(keverheted). És rakd szellős, napos helyre a növényeket!
Sok szerencsét!

Nem tudom, mert nagyon sokféle van. Pl. a Gardena-nak 3,5-9,5 m
sugarú. Az ismertetőn rajta kéne lenni.
Gond szokott lenni gyakran a
nyomással, ha már többet kötsz rá. Persze van olyan csőelosztó amivel áganként külön lehet nyitni
a szórófejeket.
Átlagos esetben egy kerti csapra (1)-2-4-(10) db süllyesztett szórófej köthető.
Vízhozamban ezek 2,5-szeres különbséget is adnak 360 fokos öntözéssel,
de soknál lehet akár 90 fokban is öntözni.
Mindenesetre a 840 ft nagyon olcsó, mert a jobb minőségű márkás szórófejek
10 000 ft-ba is bekerülnek.

Be lehet, de legalább 10 literesbe - pl. egyműanyag vödörbe is lehet
- és ha kinövi ültesse át még nagyobba.

A másik kérdés: A telek 400-as és ezt megművelni nekem nagyon sok. Így
egy kis részt bevetettem Sport fűvel (4 héttel ezelőtt). Már nagyon
szépen nő de vannak helyek ahol úgy tűnik foltokban nem nagyon akar
nőni. Mit kell tennem? Minden este locsolom.

Hát csak az öntözés segíthet. Nem elég naponta egyszer, mert a
reggeli öntözés is kiszárad délig. Még egy délutáni is jó lenne.

Vetettem retket és salátát is. A retek levele tele van kis apró
lyukakkal. Miért? Mennyire kell és hogyan kell a salátát ritkítani?

A salátát annyira ritkítsa, hogy közé szorosan még egy kifejlődött
fej beleférjen. 20-25 cm?
A retek levelét a káposztabolha lyukasztgatja, de ez nem olyan
veszélyes, mint a benne rágó tavaszi káposztalégy nyüve. Ez
összefurkálja a retket és benne megtaláljuk a pár mm-es fehér
légylárvát.
Megelőzésként talajfertőtlenítést kellett volna végezni
pl.Diazinonnal vagy permetezni amikor a gumók még csak borsónyi
nagyságúak ismételten pl. Decissel.
A káposztabolha ellen is hatásos ez.

Ez a szeder botrítiszes betegsége.
Laza, szellős lombsátrat kell kialakítani. Szüret után a beteg
hajtásokat el kell távolítani és megsemmisíteni.
Virágzáskor kell permetezni: 1. védekezés 10-20%-os virágzásnál, majd
6 naponként, 3-5 alkalommal a virágzás végéig.
Ne csak a virágokat, hanem a vessszőket is permetezzük.
Ősszel a permetezést meg kell ismételni.
Használható szerek: virágzás végén Polyoxin (mert 3 nap élelmezés
vár. i.), máskor Euparen, Ronilan, Sumilex.
Ezek mind szabadon vásárolhatók (III. kategória).
Megjegyzem, hogy az idén nem félnék annyira a fertőzéstől, mert száraz
az idő.

Ha sok kis kerek 2-3 mm-es lyukat és a kéreg alatt járatokat látsz
akkor tényleg szú.
A szúbogarak csak a legyengült, beteg, korhadó fákat támadják meg.
Védekezni csak megelőzően lehet: ún. fogófákat kell kitenni, vagyis
rajzáskor elszáradt ágdarabokat kiakasztani a fákra, majd begyűjteni és elégetni.
Ezenkívül el kell égetni a már megtámadott elpusztult fákat.
Lehet persze rajzáskor permetezni is, de kérdés, hogy mikor?
A nagy kéregszú május-júniusban rajzik, a kis kéregszúnak ezenkívül
még egy nyár végi nemzedéke is kifejlődik. A púposszú szintén májusi
rajzású, egynemzedékes.
Szóval ha ilyenkor egyébként is permetezel a közelben pl. almát,
körtét, őszit a gyümölcsmolyok ellen, akkor a kajszit is kezelheted
ugyanazzal a szerrel.
Sajnos az élő fából már nem lehet elpusztítani a szút. (Raktárakban
használnak különféle gázokat, de egy fát nem tudsz légmentesen
lezárni.)

Most már nem lehet semmit csinálni.
Egyébként országos jelenség és valószínűleg a gyors virágzás okozta a
rossz termékenyülést. Lehetett volna virágzáskor termékenységfokozó szert
használni. (Én tavaly és azelőtt is használtam fölöslegesen, de az idén nem - meg
is bántam.)
A meggy virágzása pár naptól 3 hétig is elhúzódhat az időjárás
függvényében.
Szóval természetes jelenségről van szó, a nem kötődött virágok
lehullanak. De a kötődöttek közül is sok. Ez is természetes. Viszont a
mértéke csökkenthető a fa jó kondícióban tartásával: pl. öntözés,
tápanyag, metszés, növényvédelem.

Nem tudom, én is mintha hallottam volna róla, de csak akkor hiszem el,
ha ki is próbálja valaki.
Próbáld ki és oszd meg másokkal a tapasztalatokat.

Nem tudom, hogy elég-e. Nézze meg a permetezés után másnap.
Ha nem elég éss ragaszkodik a bio módszerhez adjon a kenőszappanos
vízhez alkoholt, pl. denaturált szeszt kb. 5-10%-ban, de ha biztos
akar lenni 30-50% is lehet ez.
Egyébként kapható Pirimor spray ami biztos hatású, - ezt akkor érdemes
használni, ha nem kell sok.
Nagyobb mennyiséghez pedig por alakú Pirimor szert használjon.

Ehető (nem mérgező), de olyan rossz ízű (fanyar), hogy ember meg nem eszi.
Viszont illatos és e célra a terméseket be lehet vinni lakásba is.
Nem porzódik a birsalmával, teljesen külön faj bár ugyanabba a
családba tartozik (rózsafélék).

A birs termékenyülése még nem teljesen tisztázott.
Biztos, hogy részben öntermékenyülő, de jobban termékenyül ha van más
vele együtt virágzó birsfajta is a közelben, bár a méhek messze is
elviszik a virágport.
Almával porzódásról nem hallottam és nem hiszem, hogy ez lehetséges.
Javaslom, hogy ültessen mellé még egy máshonnan származó birset.

Bocs, hogy nem írtam, de nekem meg nem jutott eszembe és hirtelen
sehol se találtam. Nevirol névre hallgat és hormonhatású anyag. Virágzáskor a monília
elleni kezeléssel együtt lehet adni.

Ha jól értettem az ágak elhelyezkedését lehet, hogy valaki lusta volt fára mászni
és azért metszette vissza.
A cseresznyét egyébként nem kell metszeni csak az első pár évben
alakítani, utána legfeljebb néha kicsit ritkítani.
De ha muszáj akkor inkább szüret után javaslom július-augusztusban.
Ki kell ritkítani a sűrű részeket. A vázágak folytatásának meghagyni
1-2 erős vesszőt. Ezenkívül jól megtrágyázni legalább ásómélységben
összetett műtrágyával (ha van szerves trágyával is).

Nem tudom. Ennyiből nem tudom megmondani mi a gond, mert hasonlóval
ezen a növényen még nem találkoztam.
Jól meg kell nézni van-e valamilyen kártevő, vagy foltok, penész a
hajtásokon. Ha nincs ilyen akkor élettani betegség, pl. tápanyaghiány.
Lehet, hogy a lombtrágya kevés volt. Javaslom összetett műtrágya
kiszórását a gyökérzónába. Ehhez árkot kell ásni a sövény körül. Pl.
Woldünger Linz műtrágya.
Ha ez sem segít akkor vigyen mintát pl. a kertészeti egyetem
Növényvédelmi Tanszékére.

Nem hallottam még csak olyanról hogy a madarak és darazsak ellen
csomagolják be így a szőlőt.

Van egy almafank ami "veletlenul" maradt meg az epitkezst is tulelte.
Teljesen elhanyogoltuk, de meg lett metszve es egy ket permetezesen is
atesett.
Tele van almaval ,de a levelei igencsak satnyan neznek ki.
Ossze vannak rancosodva, barna foltok vannak rajta.
Mondtak hogy az almafat hetente kell permetezni de a gyerekjatszoter es a
zoldseges is kozel van ,tehat ha a fenti elgondolas jo akkor megprobalnam
ezt a bio modszert.
Udv , Kurucz Zsolt

Sokszor csak a kukaccal van gond - vagyis az almamollyal - , de az
megoldható egy biológiai növényvédőszerrel: Dipel. Ezzel még
biogazdaságokban is lehet permetezni. Hatóanyaga a Bacillus
thuringiensis baktérium ami csakis a molylepkékre hat.
Természetesen nincs semmilyen várakozási ideje.
Ezzel még talán nem késő most permetezni, bár jó lenne a kezeléseket a
feromonos csapdák fogásához igazítani.
A barna foltok valószínűleg a varasodásból adódnak, a bordói lét
ajánlom, ami szintén biogazdaságokban is használható.