HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

20. hét - május 15.-21

Nyílik a bodza, a jezsámen (Philadelphus), rengeteg sziklakerti szegfű (Dianthus spp.), a keleti mák (Papaver orientale), sokféle madárhúr (Cerastium spp.), törpe őszirózsák (Aster) és küllőrojtok (Erigeron), sok valódi fű (Poaceae), bugatölcsérek (Penstemon), a szépséges bálványvirág (Dodecatheon), a legszebb nőszirmok (Iris x barbata) és a lágyszárú bazsarózsák.

Érik a korai cseresznye és a szamóca!

Öntözzünk általánosan mindent amit tudunk!


Növényvédelem

NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK Hódmezőváshely térségére

Az elmúlt hét időjárása neem változott, maradt a csapadékmentes meleg, 25-26 C maximum hőmérséklettel. Ez a rendkívüli időjárás nemcsak szárazsággal sújtotta a termelőket, hanem a növényvédelemben is szokatlan helyzetet teremtett.
A tavaszi vetésű növényeknél elhúzódó a kelés, a kikelt állomány fejlődése leállt, ezért továbbra is veszélyeztetnek a barkók és a földibolhák. A szokásos szántóföldi kultúrák (pl. cukorrépa, kukorica, napraforgó) mellett a kelő zöldségféléken (pl. paprika) is megjelenhetnek és azonnal súlyos károkat okozhatnak.
Javasoljuk tehát a területek átvizsgálását és a védekezések gyors elvégzését BANCOL 50 WP (500 SC), PADAN 50 SP, SUMI-ALFA 5 EC, DECIS 2,5 EC, FENDONA 10 EC stb. készítmények egyikével, az engedélyezéseknek megfelelően. A kukorica gyomirtásánál az alapkezelések hatékonyságát a csapadék hiány megkérdőjelezi, sokfelé már jelentős gyomkelés figyelhető meg. Ilyen körülmények között fel kell készülni az állománypermetezésekre, melyre a gyomirtó szerek széles választéka áll rendelkezésre. Ahol még ezután vetnek, érdemes olyan szert választani, amely száraz talajviszonyok esetén is hat (pl. PLEDGE 50W).
Az őszibúza és árpa területeken felgyorsult a növények fejlődése, gyakori a kalászolás. Ugyanakkor a betegségek tünetei is megjelentek. Ahol a lisztharmat, a rozsda és a helminthospórium levelfoltosság tünetei együtt jelentek meg, javasoljuk
az ALERT S, AMISTAR, FOLICUR SOLO széles hatású gombaölő készítmények kijuttatását. Ahol a lisztharmat fertőzése jellemző, inkább a TOPSIN-M 70 WP (MLV) vagy a KOLFUGO SUPER valamelyikét válasszuk, így a kalász-fuzáriózis elleni megelőző hatásra is srámithatunk.
A gyümölcsösökben a meleg elsősorban a rovarkártevbk szaporodását segítette. A barackmoly, szilvamoly és az almamoly tömeges rajzása mellett a keleti gyümölcsmoly és az amerikai fehér szövőlepke lárvakelése is megkezdődött. Általánosan jellemző a levéltetvek és az atkák kártétele is.
Ahol csak hernyó kártevők fordulnak elő, a környezetbarát DlPEL vagy BACTUCID P, illetve a BANCOL 50 WP használata indokolt. A levéltetvek megjelenését gyakran követi a levelek sodródása, ezért inkább felszívódó vagy gázosodó rovarölőt válasszunk (pl. MOSPILAN 20 SP, BI-58 EC, UNIFOSZ 50 EC).
Az örökzöld dísznövényeken (fenyő, tuja, boróka) több pajzstetű faj károsít, ezt az erős rnérgásodás jelzi. Mivel most rajzanak, ez az optimális védekezés időpontja, mely célra az előbbi felszívódó készítmények mellett a jővőben biztos megoldást jelent az ADMIRAL 10 EC.

2000. május 10.
Mile Lajos - Mándoki András
Növényvédelmi Társaság
Hódmezővásárhely


Gyümölcs

Köszmétén és ribiszkén gondot okozhat a lisztharmat. Vastag fehér, majd szürkés bevonat a leveleken, hajtáson és bogyókon.
Május elejétől június 2. feléig folyamatosan védekezzünk pl. Karathane, Morestan, Rubigan szerekkel.


Dísznövény

Fordítsunk gondot az öntözésre !

Gyepnél homokon 10-20, vályogon 30-40 mm is kell ahhoz, hogy a talaj kellően átnedvesedjen. Gondoljunk arra, hogy ez csak 1-2, ill. 3-4 cm vízréteg! (utóbbi 30-40 l/négyzetméter)
Ideje: legjobb éjjel ha megbízunk az automatikában. A víznyomás is ilyenkor a legnagyobb. Ha nem, akkor este. Nem kell minden nap öntözni, inkább 2-3 naponként. Homokon sűrűbben agyagon ritkábban. Vannak persze olyan vélemények is, hogy jót tesz a gyepnek az ún. frissítő öntözés, ami nem nedvesíti át a gyepet teljesen, csak lehűti és csökkenti a párolgást. Ez csak pár mm és naponta többször is lehet adni. És ez csak kiegészíti az előbb említett alapos öntözést.
A fűtípusok sem egyformán bírják a szárazságot.
A kiöregedett, tömörödött fű nehezen szívja be a vizet, az lefolyik a lejtő irányába és a dombokon kiszárad, ezért azt tavasszal vagy ősszel géppel meg kell lazítani.
Ezenkívül nemcsak nitrogénnel (pétisó, ammóniumnitrát) kel táplálni, hanem foszfort is kell adni minden évben tavasszal az erőteljes, erős, szárazságtűrő gyökérzet kifejlődéséhez. Adjunk összetett N-P-K tartalmú trágyát akár most és alaposan öntözzük be.
A cserjéket elég 2-3 naponta, de nagyon alaposan öntözni (30-40 mm)! Ezt csepegtető vezetékkel, vagy mikroszórófejekkel szokták megoldani. A nagy fák gyökérzónájába érdemes levezetni 1-2 vastag csövet vagy 50 cm mélyre, az oldalár perforálni és néha oda is adni amennyi belefér.

A héten - a szokásosnál jóval korábban - a nyárias időnek köszönhetően már nyílik a jezsámen.

Sokan jázmin néven ismerik, pedig az egész más növény. A XIX. század második felének és a XX. sz. elejének divatnövénye volt.

A leggyakoribb közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) az USA délkeleti részéről származik. Sok fajtája és hibridje van.
2-3 m-re megnövő igen gyakori illatos virágú cserje.

Illatos, tejfehér virágai május végén-június elején nyílnak.

Igénytelen, normál talajon jól fejlődő szárazságtőrű növény, kedveli a napot, de árnyékban is megél.

Fás dugványról könnyen szaporítható. Ágait rendszeresen ifjítani kell az idős részek eltávolításával.