HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

2. hét - január 10-16.

Itt az újév eleje. Lassan vége a téli pihenőnknek, kezdhetjük a tervezést, mit is akarunk az idén termelni, milyen új gyümölcs és szőlőfajtákat szeretnénk kipróbálni, mi hiányzik még a díszkertünkből, mit kellene másképp csinálni mint tavaly.
Nézzünk körül a szerszámoskamrában, mi hiányzik, mi életlen. Javítsuk meg, szerezzük be, élezzük ki amit kell. A rotációs kapát se hagyjuk teljesen magára, ha tavaly meghibásodott ne akkor javítassuk meg amikor már szükség van rá, mert a szervizek rendszerint ekkor vannak a leginkább telezsúfolva.
Folytassuk a madarak etetését enyhébb időben is, de ilyenkor kissé csökkentsük az adagot.

Most hétvégi elfoglaltságaim miatt kicsit rövidebbre sikeredett az írásom.


Linkajánló

A http://www.dahlias.net/ lapon nagyon sok szép dáliában gyönyörködhetünk.

A http://www.bcc.orst.edu/hortpm/-n latin nevek alapján igen sok fás növényről kapunk nagyon részletes képeket.

A http://www.simplegiftsfarm.com/index.htm tulajdonképpen az én lapomhoz hasonló lap, csak kicsit szebb kivitelben. Itt is lehet kérdezni, "newsletterre" feliratkozni, tippeket kapni.


Túraajánló

Ebben az új rovatban egy-egy érdekesebb helyet fogok bemutatni ahova érdemes elmenni.

Először a vácrátóti botanikus kertet ajánlom, mely az ország legnagyobb növénygyűjteménye. Honlapja a www.botanika.hu/botkert a kert térképével, sétaútvonalleírással, a főbb gyűjtemények bemutatásával foglalkozik. A trópusi üvegház tavasztól őszig látogatható.


Zöldség

Tulajdonképpen bármikor bármilyen zöldséget meg lehet termelni, de nem mindegy mennyiért.
Vagyis a gazdaságosság és a befektethető ráfordítások határozzák meg a döntésünket.
Nekem is meg kellett szabnom egy határt, hogy mivel foglalkozzam még, és ezt a fűtetlen és fűthető fóliasátrak közé tettem. Azért döntöttem így, mert a fűtetlen sátrak még gyakoriak a házikertekben, de fűteni már inkább csak árukertészek szoktak (egy kis kályha vészfűtésre azért sosem árt). Aki saját maga szeretné megtermeszteni a palántáit fűtetlen fóliája számára annak persze szüksége van egy kis jól szigetelt, fűtött üvegházra, vagy dupla falú fűtött fóliára.

Szóval a fűtetlen fóliasátorba szánt saláta, karfiol, karalábé palántanevelését elkezdhetjük. A magvetést 16-20 C-on tartsuk. Ha ún. síkfólia, vagy fóliaalagút alá szeretnénk fejes káposztát, kelkáposztát, vagy karfiolt, ezeket is vethetjük fűtött termesztőberendezésbe.


Borászat

Vizsgáljuk meg a borunkat. Ha csak lebegő szennyeződések találhatók benne, akkor legyünk türelmesek, februárig maguktól leülepednek. Ha viszont túl kemény, savas akkor tompíthatjuk vegytiszta szénsavas mésszel 100l/1-3 dkg mennyiségben, de előbb kevés mennyiségű borban oldjuk fel és csak utána öntsük a teljes mennyiséghez.

Az új elfogadott törvény szerint a bor jövedéki termék lesz a jövőben 5ft/l adóval, de 250 l/fő családtagra vetítve adómentesen termelhető. A 11%-os fogyasztási adót pedig eltörölték.


VÁLASZOK

Nem nagyon ajánlom, mert mint írtam igen kockázatos és csak speciális körülmények közt ered meg. Decemberben a legfelső ágörv felett szokták elvágni és pl. cserepekben gyökereztetni. Úgy tudom hazánkban a különleges körülmények miatt nem foglalkoznak vele, Hollandiából és Belgiumból hozzák be a gyökeres dugványokat.
Pontos technológiát sajnos nem találtam, de én mindenképp használnék hormont és fóliával teljesen zárt párás helyre tenném.

A szelídgesztenye tényleg nagyrészt idegentermékenyülő, mégpedig a szél által, de a rovarok is elősegítik a megporzást. A nagyrészt azt jelenti, hogy kis mértékű önbeporzás is felléphet, de az így képződött kevés gyümölcs nem túl értékes. Szóval ajánlom a porzó ültetését, mégpedig naggyümölcsűt, mivel ez befolyásolja a partner gyümölcsnagyságát is. Fajtát nem tudok javasolni, mert a meglévő sem ismert, de bármilyennel jobb lesz a termés mint eggyel.