HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

19. hét - május 8-14.

Készítettem egy Indexet a hírlevelet járatóknak, ezzel közvetlenül elérhetik az előző heteket ha azok egy könyvtárszinttel feljebb vannak - (pl. úgy ahogy az automatikus kicsomagoló tette azoknak akik exe-ben kapták). Használatához indítsd el a kereso.htm-t.
(Hamarosan meglesz egy téma szerinti kereső is!)

A héten számíthatunk utoljára talaj menti fagyokra, de úgy tűnik most megússzuk őket.

Nyílik a fehér akác, kezd virágozni a megszokott időben május végén nyíló legszebb galagonya, a Crataegus laevigata Paul's Scarlet, néhol kinyílt a rózsalonc (Weigela), erdeinkben nagyban virítanak a salamonpecsétek, a kontyvirágok, a sziklakertekben rengeteg sziklakerti virág (Thalictrum foetidum- büdös borkóró, Heuchera spp., Armeria maritima-pázsitszegfű, Globularia spp.-gubóvirág, Haberlea rhodopensis-Haberle-virág, Dryas octopetala-magcsákó), sőt a sásliliomok (Hemerocallis spp.) is bontogatják már rövid életű szirmaikat.

(Elnézést, a múlt héten az árlevelű lángvirág latin nevét rossszul írtam, helyesen Phlox subulata.)


Internet

A Kertészeti Egyetem Kertészeti Karának segédanyagai találhatók a http://kutdiak.kee.hu/diak/nzs/targy.htm címen.
Ami talán hasznos lehet: jó táblázatok találhatók az egyes gyümölcsfajtákról, termesztéstechnológiák a szántóföldi növényekről
, hasznos jogi ismeretek.


Kirándulás

A http://www.arbor.kee.hu/mabosz/kertek/jelfr.htm címen a Jeli arborétum-ba látogathatunk, ahol most nyílnak a sokak szerint leggyönyörűbb virágok, a rhododendronok. Nézük meg élőben őket!


Növényvédelem

Növényvédelmi Előrejelzés Hódmezővásárhely térségére

Április utolsó hetét továbbra is a nyárias meleg jellemezte (maximum 25°C, minimum 8°C), a csapadék mennyisége mérőhelyeinken 2-25 mm között változott. Ez az időjárás a növényekre és a karosítókra jellemző folyamatokat felgyorsította.

Szántóföldön megkezdődött a tavaszi vetésű kapás növények kelése, ugyanakkor intenzív a barkó és bolhakártevők megjelenése és mozgása.
Megfigyeltük pl. a lisztes répabarkó korai repülését is. Ilyen körülmények között a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítsunk a fiatal növények védelmére. A kezdeti időszakban erre a célra alkalmas az AlPHA-COMBI, a SUMI-ALFA 5 EC, FURl 10 EC, a CHINTOP amikor már nagyobb a levélfelület, hatékony a
BANCOL 50 WP, a PADAN vagy a THIONEX 35 EC. A térség lucernásaiban jelentős csipkézőbogár fertőzést észleltünk, amely most
a szomszédos borsó területeket veszélyezteti. Megvédésükre az előbbi szerekből választhatunk. Az éppen kibújó burgonyatöveken azonnal károsít a burgonyabogár, az
első védekezésre a BANCOL 5U WP vagy a THONEX 35 EC javasolható.

Őszi búzában a vetésfehérítő bogarak gyors betelepedését követően már a tojásrakás is elkezdődött. Bár létszámuk az utóbbi években Iecsökkent, indokolt a táblák ellenőrzése és a szükséges kezelések elvégzése. Erre a célra az olcsóbb piretroid készítményeket válasszuk (pl. SUMI-ALFA 5 EC, CHINMIX 5 EC, DECIS 2,5 EC, FENDONA 10 EC).

A kipalántázott zöldségféléken számítsunk a levéltetvek korai megjelenésére, védekezésekre alkalmas a PIRIMOR, a MOSPILAN 20 SP, a BI-58 EC, vagy a vetésfehérítőnél félsorolt rovarölő szerek egyike.

Gyümölcsösökben a gombabetegségek és rovarkártevők elleni kombinált kezeléseket érdemes folytatni, a korábbi javaslataink szerint. Megkezdődött az amerikai fehér szövőlepke peterakása is, ezért a következő
időszakban fordítsunk gondot a kis hernyófészkek észlelés
ére és eltávolítására.

Hódmezővásárhely, 2000, május 3.

Mile Lajos - Mándoki András
Növényvédelmi Társaság
Hódmezővásárhely


Zöldség

Most ültessük a késői, tárolásra szánt káposztafélék palántáit.

Egyeljük a sárgarépát, petrezselymet, pasztinákot, salátát.

A borsót most virágzáskor lehetőleg öntözzük meg a nagy szárazság miatt, de a többi zöldséget se hanyagoljuk el.


Szőlő

Végezzük el a hajtásválogatást. Törjük ki a sűrűsítő, felesleges és meddő hajtásokat.


Gyümölcs

Sok fa elég rosszul kötődött ez idén. Ennek minden bizonnyal a túl száraz, meleg idő az oka, mely nem hagyott elég időt a rovaroknak a beporzáshoz.

Figyeljünk oda a keleti gyümölcsmoly és almamoly rajzására, mert itt az ideje. Vásároljunk feromonos rovarcsapdát ennek megfigyelésére, írtam róla tavaly a 20. hét környékén.

A cseresznyelégy megjelenése szintén időszerű lehet (ettől kukacos a cseresznye). Nézzük meg a gyümölcsöket, ha apró legyeket látunk - lsd. tavaly 22. hét környéke - akkor permetezzünk most még hossszú hatástartamú szerrel pl. Zolone. (Később érés előtt pl. Decis-sel.) 10 naponként feltétlenül ismételjük meg a védekezést, mert folyamatos a rajzás!


Dísznövény

Ültessük ki az egynyáriakat. Ha balkonládába ültetünk minél nagyobb edényt válasszunk, mert ez előfeltétele a hosszan lecsüngő, hatalmas növénytömegnek! Ne sajnáljuk a jó minőségű virágföldet sem!


VÁLASZOK

Igen, de jó ha naponta többször is tudsz öntözni. A reggeli öntözés délre kiszárad. Esetleg ha nem nagy a terület meg lehet próbálni kelésig takarni bármivel - akár fűkaszalékkal is. Ez csökkenti a felmelegedést és a párolgást.

Valószínűleg a Cuphea lesz a növényed. Ennek több eléggé eltérő levelű és virágú termesztett faja van. A C. ignea - cigarettavirág - hazája Mexikó és Ny-India. Kis, hosszúkás narancsos virágai vannak, de van fehér fajtája is. Egyévesként is termesztik.

A C. hyssopifolia - izsóplevelű puzdravirág - Mexikó és Guatemala-ból származó, fehér vagy bíborvirágú, igen keskeny levelű.

A C. micropetala mexikói. 16-25 c-ot, enyhén savanyú talajt igényelnek. Mérsékelt vízigényűek. Teljes napon is tarthatók, de csak fokozatos szoktatással (félárnyék is megfelelő). Vas, magnézium, mangántartalmú tápoldattal öntözzük néha. Az alapfajok magról, a fajták zölddugványról szaporíthatók.

Először a kávéra gondoltam, ezért azt is kidolgoztam.
A Coffea arabica a termesztett vagy arab kávé. Afrikai és arábiai cserje vagy fa.
Nyáron virágzik és 6-9 hónap múlva hozza zöld, majd piros terméseit. A termés édessavanykás, ehető. Benne 2 mag van, a babkávé. 25 C körüli hőmérsékletet igényel. Nyáron félárnyékos helyen szabadban tartható. Télen 10 C körül tartsuk csökentett öntözés mellett. Sav
anyú talajba ültessük át (pl. Florasca A). Ajánlatos esővízzel öntözni - főleg ha túl kemény a vizünk. Vízigényes, nyáron öntözzük bőven és rendszeresen. Tápanyagigényes is, ezért rendszeresen tápoldatozzuk.
Metszeni nem kell, de ha az oldalágak túl hossz
úra nőttek visszacsíphetjük. A virágok öntermékenyülők, mesterséges beporzás nélkül is jól kötnek.
Szaporítható magról, félfás dugványozással, feljavítható oltással.
Van egy fekete bogyójú kávéfaj is a C. liberica, a libériai kávé. Ennek levelei kétszer
hosszabbak (20 cm is), és virágai is nagyobbak.

Ez a sárgulás egy nagyon általános jelenség. Nagyon sokan adják meg a növényük betegségének. Kicsit kevés a pontos diagnózishoz valahogy úgy, mint a láz kevés egy emberi betegség megállapításához. Akkor sárgul a növény, ha valami nics rendben. Ha csak tiszta sárgulás és kórokozónak nincs nyoma akkor élettani betegség lehet, mint pl. vas-, magnéziumhiány, szárazság. (A krumplipermetezés biztosan nem gond.)
Mivel tavaly sokkal több eső esett lehet, hogy egyszerűen ez az oka, mivel a fűz nagyon vízigénye
s és szenved a mostani korán jött nyártól (nemcsak a talaj, hanem a légköri szárazságtól is, párásítani érdemes). De az, hogy több településen is jelentkezett azt valószínűsíti, hogy mégis valami kórokozó lehet, akár gomba, akár rovar vagy más. Megnézném én is a csavart füzeket, csak épp nem tudok a környezetemben.
A fokföldi ibolya levele könnyen gyökeresedik. Talajnak akár virágföld, akár használt szegfűföld is jó szerintem. A tápoldatra sem hiszem, hogy érzékeny. A levelek növekedéséhez nitrogén túlsúlyos legyen, de elég akkor adni ha már begyökeresedett, hadd erősödjenek meg a gyökerek (pár hét).
Kis gondban vagyok, mert - bár nagyon részletes leírást adtál - pontosan nem tudtam eldönteni 2 betegség közül, hogy melyik lehet. Az egyik a muskátlirozsda, a másik a xantomonászos betegség. Az előbbit gomba, az utóbbit baktérium okozza. Nézd meg a szárát. Ha ott is vannak vizenyős, egyre növekedő sötétbarna, majd fekete foltszerű elhalások, sőt az egész szár elrothadhat, akkor biztos a baktérium. Ha csak a leveleken jelentkezik, akkor rozsda. A rozsda a nyári nagy melegben visszaszorul, de ősszel erősen fertőz.
Védekezés: mindkét betegségnél csökkenteni kell a párataralmat. A fertőzés a szaporítóanyagból indul ki. A baktérium elen biztos szer nincs. Gyakran permetezzünk - főleg metszés után - réz és kasugamicin (Kasumin) tartalmú szerekkel. Ne legyenek túl pár
ás helyen! A rozsda ellen a beteg levelek leszedésével, két hetenként Rubigan+Dithane, Plantvax, Saprol szerekkel váltakozva nedvesítőszer hozzáadásával - pl. Nonit, káliszappan - eredményesen lehet védekezni. Ha ezeket nálatok nem lehet beszerezni, akkor az eredményes hatóanyagokat is leírom: fenarimol+mankoceb, oxikarboxin, triforin. Természetesen más is eredményes lehet, ha ilyen nincs, kérjél rozsda elleni szert.
A bambuszok nagyon igénytelen, szárazságtűrő növények. Szinte bármilyen talajban megélnek. Kezdetben ültesd normál kerti földbe, öntözd rendszeresen, majd ha megeredt inkább arra vigyázz el ne lepje az egész kertet.

Lsd. tavaly a 22. heti válaszokban.

Ez az őszibarack legelterjedtebb betegsége a tafrinás levélfoltosság. Tavasszal rügypattanáskor egy bordóileves permetezés tapasztalataim szerint tökéletes megoldás. Most már csak erős szerekkel lehet valamit kezdeni, de azok I kategóriásak, csak felsőfokú növényvédős szakember vásárolhatja. Esetleg meg lehet próbálkozni pl. Score, Champion, Delan-nal.

Hát nehéz. Csak a vassal kiszúrás a legbiztosabb. Kapható ilyen célra V hegyű párszáz forintért. Más ötletem nincs.

Nem tudom. De az olvasók talán tudják. Talán az alkohol vagy petróleum oldja? A gyantafolyás egy idő után megáll. Nem tudom a sebkezelő mennyit segített volna. Erről nincs tapasztalatom.

Lehet, hogy a kajszihimlő, vagy a gutaütés egy vállfaja lappang már évek óta a fádban és most már a végét járja. Nálunk is - mint mindenütt - csak úgy lehet ez ellen védekezni, hogy egy tartalék fát ültetek, mert a fák folyamatosan pusztulnak mégha nem is annyira öregek és megteszünk minden óvintézkedést (nyugalmi időben nem sebezzük, nyulak elől és rovarok elől védjük, csak rügypattanáskor metszünk.) Esetleg fagykár is érhette a virágokat ha olyan helyen van, pl. mélyedésben, völgyben, mert egyébként nem hiszem, hogy nagy fagy lett volna most virágzáskor bárhol is az országban.
A rózsalevéltetű lehet. Adj neki Pirimort! A sárgaság sokmindentől lehet. Víz-,tápanyaghiány, betegség? Egyéb tünetek?

A lótetűről írtam tavaly a 19. heti válaszok kozott.

A tippem a körtelevelek feketedése nevű betegség, mely főleg homoktalajon jelentkezik, mértéke a körtealanytól és a fajtától függően különböző. A lomb részben vagy teljesen elfeketedik, majd elszárad, nem hullik le. A fák gyengén fejlődnek, de nem pusztulnak el. A betegség oka teljesen nem tisztázott. Az eddigi megfigyelések szerint a nem megfelelő alany-nemes affinitás döntő. Védekezni tehát csak megelőzéssel lehet, megfelelő fák ültetésével.

A Mutsu csak fiatal korban nagyon erős növekedésű, később ez mérséklődik. Javaslom az erős vesszők lekötözését akár a törzshöz, akár a földbe vert karókhoz. Nem kell vízszintesre, csak 30 fokos szögbe. Ez elősegíti az alsóbb rügyek kihajtását. Az almametszés nem egyszerű dolog, sokféle koronaforma és metszés létezik. Szakirodalom pedig alig van erről.

Valószínűleg a vadárvácskára (Viola tricolor) - nem az illatos ibolyára gondolt. (Bár ez utóbbi is gyógynövény.) Ilyenkor kell szedni. A virágzó hajtást meg kell szárítani és teaként fogyasztani. Házak előtt gyakori, de vadon is előfordul kaszálókon, gyepekben. A szárítmányból 15 g-ot tegyen 1/4 l vízbe. Forrás: Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai, Rátóti-Romváry: gyógyító növények. Javaslom ezt a két könyvet átböngészni, a legjobbak a témában.

Sajnos ilyet nem tudok. Esetleg más tud?
Most már virágzás után le lehet vágni a szárát ha útban van. Ha nincs semmit nem kell vele csinálni. Ha már túl sűrű akkor ha már elszáradt a szár szedje fel és száraz helyen tárolja, majd ősszel ültesse szét. A jácint bírja a fagyot, több évig egy helyen hagyható.
A Compo-nak van egy fűgyomirtója ami tápanyagot is tartalmaz, vagy a Calcurea. Vagy gabonagyomirtók is jók lehetnek bár nem engedélyezettek.
Természetesen mesterséges formákról van szó. Gondos nevelés kérdése. Egyenes törzsű, fiatal növényt kell beszerezni és azt alakítani. Erről nincs tapasztalatom és leírást sem találtam, ezért részleteket nem tudok. Keress már kialakított növényeket és ugyanolyan típusút vegyél. Nemcsak tujából, hanem pl. puszpángból, vagy lombhullatókból is lehet és érdemes.
A gumós begónia, - mint neve is mutatja - gumós növény. A dáliához hasonlóan kell teleltetni. Tehát ősszel a növényt felszedni, a levelek megszáradása után a szárakat levágni majd nedves tőzeg vagy moha közt, - vagy csak párás helyen - teleltetni. Márciusban pl. cserépbe ültethető tápdús földbe. Május közepén ki is ültethető szabadba, de pl. balkonládába is. Félárnyékos-napos, nem túl forró és száraz helyet igényel. Öntözni feltétlenül kell. Tápoldatozni is érdemes.
A www.copernic.com -rol Te is letölthetsz egy jó keresőt. Ennek eredményét mellékelem.
Hát van több biokertész recept, de hogy mennyire hatásosak azt nem garantálom.
Az erjesztett csalánlé a legközismertebb. 10 kg friss, vagy 1,5 kg szárított csalánt 100 l esővízben erjesztünk 10-14 napig. Naponta keverjük majd 10-14-szeres higításban használjuk.
Vagy erjesztett fokhagymalé: 75 g szeletelt fokhagymagerezdet áztassunk 1 l vízben 2-3 napig, majd szűrjük és 10-szere vízzel permetezzünk. 20 dkg káliszappant 10 l vízben oldva szintén a
jánlják.
A dohánylé: 20 dkg dohányt 10 l vízben 2 óráig főzünk lassú tűzön. 12 órán át hagyjuk állni majd szűrjük és 10 dkg káliszappannal permetezzük. Még aznap permetezzünk vele. Vigyázzunk, mert a nikotin bőrön keresztül is felszívódik és halált okozhat
. Ezért mint növényvédőszer tiltott, de a biokertészek használják.
A denaturált szesz szintén hatásos: 1-3%-os oldat + 2%-os kenőszappan. De más recept szerint akár 50%-ra is lehet emelni a szeszt és akkor biztos hatásos lesz. Vadászó permetezéssel nem ke
rül olyan sokba.
A csepegést rendszerint valóban a levéltetvek okozzák. Akármilyen rovarkártevő is megpróbálhatod pl. a Zolone-t, esetleg Decist, Fendona-t, Chess-t.