HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

18. hét - május 1-7.

Egy mondatban talán érdemes megemlékeznem a hírlevél 1. születésnapjáról!
Ez alkalomból készítettem egy naptárt, mellyel könnyebben elérhetők az előző év hetei (lsd. az interneten az "Előző hetek 1999" alatt!).

A természet utolérte önmagát, sőt már előrébb is tart mint általában ilyenkor szokásos. A növények virágzása olyan gyorsan követi egymást, hogy a múlt hét óta sokminden már el is virágzott.

Nyílik pl. az orgona, a labdarózsa (Viburnum opulus), az ostorménfa (Viburnum lantana), a borsófa (Caragana arborescens), a lilaakác (Wisteria), a gyöngyvessző (Spiraea), több korai lonc, a vadgesztenye, a sóskaborbolya (Berberis spp.), a galagonya, a babérmeggy (Laurocerasus), a boglárkacserje (Kerria), a gyöngyvirág, az árlevelű lángvirág (Phlox douglasii), az örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens), a sziklai ternye (Alyssum saxatile), a bazsarózsa (Paeonia spp.), a medvehagyma (Allium ursinum), sok nőszirom (Iris spp.).

Lassan nekiláthatunk az érzékenyebb növényeink öntözésének is.


Szaktanácsadás

Több olvasó érdeklődött erdészeti témák iránt. Mivel ez nem kertészeti téma - és nem is értek hozzá - nem foglalkozom vele, de ajánlok néhány tanácsadót:

Erdő- és vadgazdálkodási tanácsadás. Ültetvényerdők létesítése, alternatív földhasználat, hosszútávú földbérlet. Vadaskerti és szabadterületi vadtenyésztés. EU-konform beruházási projektek készítése. http://www.fagosz.hu/erdos_laszlo/index.shtml
http://www.fagosz.hu/magyartolgy/index.shtml
http://www.fagosz.hu/nefag/index.shtml


Kiállítások

Magyar Termeszetfotosok Szovetsegenek (naturArt) 10 eves jubileumi kiallitasara, amely majus 5-en 16,00-kor lesz Bp.-en a Termeszettudomanyi Muzeumban (Ludovika ter 6.). A megnyitobeszedet Meszaros Ferenc ig.-h., Szarka Klara szakiro, es Kalotas Zsolt, a naturArt elnok tartja. A kiallitas jun. 4.-eig tart nyitva minden nap 10,00-18,00 kozott.

Magyar Gyula Kertészeti Napok Kiállítás és Vásár
május 5-6-7, 9-18h
Bp. X. Maglódi út 8 (bejárat az Olaj utcából)
Kertészeti termékek, Anyák napi virágok, Virág- és zöldségpalánták, Cserepes virágok, Évelők és faiskolai termékek, Cserepek, balkonládák, kőedények, Virágkötészeti kellékek, kerámiák, Kerti szerszámok, Kertészeri gépek, Öntözőberendezések, Kerti bútorok és berendezési tárgyak, Szökőkutak, Temetőkert, Mezőgazdasági szakkönyvek, Élelmiszeripari termékek.


Növényvédelem

Ha levéltetveket látunk a hajtásvégeken gyorsan permetezzük le azokat pl. Pirimorral. Így sokkal kevesebb szerre van szükség.

NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉRE

Az elmúlt időszak csapadékmentes, szokatlanul meleg időjárása (minimum 8°C, maximum 25°C) elsősorban a rovar és atka kártevőknek kedvezett. A gyümölcsfélék zöme már túl van a virágzáson, így a most aktuális permetezéseknél az említett kártevők elleni kombinációkat használjunk. Az atkák esetében hosszú hatástartamú, de környezetbarát szert válasszunk (pl. NISSORUN 10 WP, ORTUS 5 SC). A sodrómolyok, a poloskaszagú darazsak lárvakártétele és a levéltelvek előfordulása indokolhatja a rovarölő szeres kiegészítést (pl. DANITOL 10 EC, ZOLONE 35 EC, MOSPILAN 20 SP, BI-58 EC, UNIFOSZ 50 EC).

Az almástermésűeknél, valamint a csonthéjasoknál a betegségek miatt is fontos mövényvédelem. Folyamatos a varasodás és a blumeriellás levélfoltosság aszkospóráinak szóródása, almásokban erősen fertőz a lisztharmat is. Célszerű olyan gombaölő szert a permetléhez adagolni, amely valamennyi említett betegség ellen hatékony (pl. TOPSIN-M. 70 WP, TRIFMINE 30 WP, SUMI-8, vagy FOLICUR SOLO).

A virágzás megkezdődésével a tűzelhalás betegségre fogékony stádiumba kerültek a birsfák. Védekezésre - az almához hasanlóan - itt is a speciális baktériumölő hatású KASUMIN 2L, vagy az ALIETTE 80WP gombaölő szer javasalható.

Szőlőben a gubacsatka és levélatka mellett helyenként a takácsatka is károsít, ezért a peronoszpóra elleni, réztartalmú megelőző permetezést speciális atkaölő szerrel érdemes kiegészíteni (pl. ORTUS 5 SC, DANIRUN 11 EC, DANITOL 10 EC, OMlTE 57 E stb.).

A szamóca ültetvényekben veszélyeztet a szürkepenészes fertőzés, amely különösen öntözött területeken a termés teljes pusztulását okozhatja. Ellene kíváló eredménnyel alkalmazható a SUMILEX 50 WP, a TOPSIN-M. 70 WP, a TIURAM GRANUFLOW, vagy a ROWRAL 50 WP. Ha közelít a szedési időszak, biztonsággal használhatjuk a rövid várakozási idejű POLYOXIN AL WP-t.

2000. április 26.

Mile Lajos - Mándoki András
NÖVÉNYVÉDELMI TÁRSASÁG
Hódmezővásárhely


Dísznövény

A gyepnek adjunk egy kis Mikramidot, és szellőztessük meg géppel - ha ezt még nem tettük meg.
Ez utóbbit évente egyszer érdemes megcsinálni akár kézi tolású géppel akár motorossal.

Helyezzük ki a szabadba szobanövényeinket. Egyúttal ültessük is át őket és mossuk le. Vigyázzunk, csak fokozatosan tegyük ki őket a teljes napnak, mert megéghetnek!

Szerezzük be az egynyáriakat. Ezek a legtartósabban virágzó növények. Róluk szintén írtam tavaly a 18. héten.

A labdarózsa (Viburnum opulus 'Roseum') most gyönyörű hófehér labdáival örvendeztet meg.
(Külföldön gyakran 'Sterile' fajtanéven találkozunk vele.) Hólabdaszerű gömbölyű virágzatát sokszor annyi nagy, meddő virág alkotja, hogy a súlyuk alatt a hajtások lecsüngenek akár az érő kajszifán. Mivel meddő, ezért - az alapfajtól eltérően - nem is gyönyörködhetünk ősszel a fénylő vörös, húsos termésekben.

Az alapfaj hazánkban is gyakori liget- és láperdeinkben. (Még néhány kevésbé látványos fajtáját is forgalmazzák, pl. a fél méteres 'Nanum'-ot.)

Előfordulási helye is utal vízigényére, ezért lehetőleg öntözzük. Minden jobb kerti talajban megél.

Hajtatják is. Zölddugványozással szaporítható.


Gyümölcs

Figyeljük a gyümölcsmolyok rajzását a szexferomon-csapdákkal és aszerint védekezzünk (erről tavaly a 20. hét környékén bővebben is szóltam).

Figyeljük a fákat és ha kis hernyófészkeket látunk vágjuk le, hogy előzzük meg a permetezést.