HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

17. hét - április 24-30.

A héten a nagy felmelegedés igen meggyorsította a virágzást.

Szinte mindent vethetünk és kiültethetünk már ha kicsit bátrak vagyunk vagy veszély esetén tudjuk takarni.

Nyílik az aranyribiszke (Ribes aureum), a vérvörös ribiszke (Ribes rubrum), a díszcseresznyék, a tavaszi lednek (Lathyrus vernus), a püspöksüveg (Epimedium), az örmény veronika (Veronica armena), az erdei nefelejcs (Myosotis sylvatica), a vérehulló fecskefű (Chelidonium majus), a szívirág (Dicentra spectabilis), gyepben az indás ínfű (Ajuga reptans), a fürtös gyöngyike (Muscari racemosum), az ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum), a tavaszi (Primula veris) és sok más későbbi kankalin, és violafaj, vizes helyen pedig a fehér acsalapu (Petasites albus).


Kiállítások (Agroservice: http://www.agroservice.hu/hclub/kiallit.htm)

Április 21-23: Flowers 2000 Virágkiállitás, Budapest, Villányi Konferencia Központ

28-30: XI.AGRAR-EXPO Janoshalman. Kisgazdasagok, Farmergazdasagok Gepei kiallitas es vasar. Mg.Szakkepzo Intezet, Janoshalma

Ne felejtsük el az egyetemi kertészeti kiállítást sem 28-30-án! (Szent István Egyetem= volt Kertészeti, Villányi út) Itt lesz növényvédelmi vizsgálat, tetőkert megtekintése, halastó, gyönyörű park, többek között bonsai-, lepke-, virágkötészeti- és gépbemutató.


Növényvédelem

Megkaptam az első előrejelzést. Használatát nemcsak a délkeleti országrészben élőknek javaslom. Az északabbra élőknek nagy előny lehet, hogy a melegebb déli országrészből egy héttel előbb kapnak tájékoztatást a teendőkről.

NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉRE
A múlt héten a maximum hőmérséklet 0°C (10-én reggelre), a maximum 24°C volt, a térségben 1-l,5 mm szórványos esőt mértünk és folyamatos harmatképződést figyeltünk meg,
A hirtelen, erős felmelegedés az elmúlt éveknél korábban biztosította azokat a feltételeket, amelyek az almástermésűek tűzelhalás baktériumos betegségének kedveznek. Mivel a gyümölcsök a legérzékenyebb fejlődési stádiumban vannak (virágzás kezdete), a következő napokban jelentős fertőzés várható, amit az előrejelzési műszerek helyenként máris mutatnak. A megelőző védekezéseket azonnal meg kelt kezdeni, esők után ismétlés válik szükségessé. Erre a speciális baktériumölő hatású KASUMIN 2 L, vagy az ALIETTE 80 WP gombaölő szer javasolható, mindkettő hatékony a varasodás ellen is.
A többi gyümölcsfélénél a korábbi tanácsok szerint folytassuk a növényvédelmi munkákat.
Szántóföldön most van a gyomirtás fő időszaka. Őszi kalászosokban a gyomirtó szerek kiválasztásánál alapvető szempont a ragadós galaj és a mezei acat előfordulása. Fertőzések esetén különböző herbicid kombinációk javasolhatók, pl. MUJSTANG, ECOPART SC + DUPLOSAN DP vagy KV, ECOPART SC + DEZORMON. Ha ezek a gyomok nincsenek jelen, a kezelés a hagyományos hormonhatású készítményekkel, olcsóbban is megoldható.
Ahol lisztharmat tünetek találhatók, ne feledkezzünk meg a gombaölő szeres kiegészítésekről sem (Pl. kén, vagy TOPSIN M-70 WP, ULV, CHINOIN-FUNDAZOL 50 WP, BUMPER stb. ).
A tavaszi vetésű növényeknél veszélvt jelent a továbbra is nagy létszámú hörcsög, amely most elsősorban a belvíztől mentes, magasabb területekre koncentrálódott. Védekezésre a gázosodó a füstölő (pl. CRITOX) szerek mellett ismét kapható a HÖRCSÖG CSALÉTEK.
A fakadó lucerna területen jelentős lucernabogár fertőzést figyeltünk meg. Ahol kritikus levélveszteség fordul elő, érdemes rovarölő szeres permetezést végezni, mely célra a THIODIXN/THIONEX 35 EC javasolható, rágcsálóirtó mellékhatása miatt.

2000. április 18.
Mile Lajos - Mándoki András
NÖVÉNYVÉDELMI TÁRSASÁG
Hódmezővásárhely


Zöldség

Vessük a dinnyéket, tökféléket, kukoricát, babot. Ültethetjük is őket ha palántáink vannak.
Május elején még lehetnek fagyok, gondoljunk azért erre!

Földimogyoróval is megpróbálkozhatunk melegebb, lazább talajon (inkább az ország délibb részén).
Egyesek hüvelyestül vetik, mások széttörik és kiszedik a magvait.
Fontos, hogy a burgonyához hasonlóan legalább 70 cm sortávra vessük, mert töltögetni is szokták. Viszont a sorokba kb. 10 cm tőtávra kerüljön. Érdemes öntözni!
Agyagos talajon esős őszön csúnyán rászárad a föld a hüvelyekre és sokszor mérgező (aflatoxin a méreganyag ha jól emlékszem) penészesek lesznek. Az ilyeneket dobjuk ki, mert halálos mérgezést okozhatnak!


Dísznövény

Kiültethetjük a Canna gumóit is.


Szőlő

Ha sok volt tavaly a levélszíneken a kitüremkedés és a fonákon fehér bevonat, akkor a szőlőlevél-gubacsatka ellen most kezdjük meg a permetezést pl. Mitac-kal. A takácsatkák levélelszíneződést és korai levélhullást okoznak. Ellenük is hatásos az előbbi szer.


Gyümölcs

Körtén most érdemes permetezni a levélbolha ellen, mert az áttelelt nőstények befejezték a peterakást és megkezdődött a lárvakelés. Alkalmas szerek: pl. Dimilin, Decis. (A Dimilin virágzáskor is használható, mert nem bántja a méheket, de a Decis elpusztítja!)
(A körte kártevőiról jó cikk jelent meg a heti /2000/15.sz./ Kertészet és Sz.-ben.)

Az idő egyenlőre nem kedvez a moníliának. Az idén talán megússzuk a pár éve pusztító súlyos meggymonília járványt.

Réz tartalmú szerrel már ne permetezzünk, mert perzselést okozhat.

A tűzelhalást vegyük komolyan és ha a környéken előfordult - akár tavaly vagy azelőtt - MOST permetezzünk Aliette-vel vagy Kasuminnal (lsd előrejelzés).


VÁLASZOK

Tavaly írtam a zöldspárgáról "a hét növénye" részben:
"A spárga nálunk nem igazán ismert zöldségnövény. Pedig már a középkor óta termesztjük.

A zsenge hajtás a karfiolhoz hasonlóan sokféleképpen elkészíthető. A
képen látható zöldspárgát töltögetés nélkül termesztik, míg a világos
színű halványított spárgát bakhátak alatt.

A termesztéséről csak vázlatosan írok mert hosszúra nyúlna.

Magról szaporítjuk és 1-2 éves korban palántázzuk kb. 130x50 cm-re
úgy, hogy előtte alaposan szervestrágyázunk és mélyen megszántjuk a
talajt. A halványítottat a 3. évtől feltöltögetjük hasonlóan mint a
krumplit csak alaposabban és még kihajtás előtt. Utána áprilistól 2-3
naponként szedjük.

A bakhátas termesztés nem véletlenül lazább talajokon terjedt el, pl.
Kecskemét környékén, hiszen agyagos földben nehéz lenne a bakhátak
kibontása minden szedésnél.

Vannak fajták melyek mindkétféleképpen termeszthetők (pl. Mary
Washington), de vannak csak az egyik célra nemesítettek is.

A spárgaültetvényt akár 20 évig is fenn lehet tartani, ezzel
számoljunk a telepítésnél. Nem árt ha tudunk öntözni."

Ha nem váltak be az eddigi szerek meg lehet próbálni valamilyen általános rovarirtót, pl. Mitac, Thionex, Fendona, Applaud. De ezekkel nagyon óvatosan kell bánni. Most már ki lehet vinni a növényt és elkülöníteni.

Ilyenkor kirakás előtt kell kiritkítani az elsűrűsödött részeket. Visszacsípni, alakítani csak fiatal korban kell.

Leggyakrabban dugványozással szaporítják. Tavasszal vagy szeptemberben. (De ha van tősarja akkor azt egyszerűen leválaszthatjuk.)
Egyszerűen vágjunk 2-3 ízközös vesssződarabokat (lsd. rajz). Lehet pl. homokba, az edény aljára komposzttal. A dugvány csak a homokban legyen. Takarjuk le üveggel, hogy párás legyen és ne száradjon ki. Árnyékos, meleg helyre tegyük. 20 C-on 8-10 hét kell az eredéshez. Ha jól meggyökeresedtek ültessük egyenként cserepekbe.

Valószínűleg a szilvarózsára gondolsz. Szakkönyvekben még sehol se
találkoztam a "babarózsa" névvel, pedig én is így ismertem meg
gyerekkoromban.

1855-ben Siebold hozta Kínából. 1,5-2 méter magas, gyors növekedésű
bokor, fénylő barna vesszőkkel.

Saját gyökerén sarjadzik, a legtöbbször cseresznyeszilva alanyra
szemzik, de az is sarjadzik, a keserűmandula alany viszont nem. Saját
gyökéren lassabban nő és a sarjai átültethetők.

Legtöbbször a 'Multiplex' nevű dús virágú fajtáját ültetik.

Április-májusban nyílik.

Közepes igényű, a szárazságot is elviseli.

Virágzás után az elvirágzott vesszőket érdemes jól visszavágni, így
sokkal jobban virágzik jövőre. A sarjakat vágjuk ki ha nem akarunk
róluk szaporítani, vagy nem vadak. Az oltottakat kicsit mélyebben is
lehet ültetni az oltás alatt, így a nemes idővel legyökeresedik.

Már nyugodtan már ki lehet. Nálam most éri el a 10 C-ot a talaj, és ez már bőven elég.

Lehet napra is vagy félárnyékba.

Mivel nem tudjuk pontosan milyen az illető kártevő általános rovarirtókat javaslok, pl. Zolone, Karate. Hirtelen ez a kettő jutott eszembe, ezek biztos kaphatók. Tegyél Nonit-ot a lébe, mert viaszosak ha levéltetvek. Vagy más tapadásfokozót, akár kenőszappant.

Ültetéskor lett volna jó visszametszeni, de ha szépen megeredt akkor most már csak alakítani kell. De azt is csak akkor, ha van néhány túl hosszú vessző, amit érdemes visszametszeni, hogy nyáron ne hajoljon oldalra. A jezsámen az előző évi vesszőkön virágzik tavasszal, ezért télen csak ritkítani kell, visszametszeni csak az elvirágzás után érdemes az elnyílott vesszőket rövidre: 2-4 rügyre.

Szerintem még nem késő. Ilyen szakszerűen kicsi a kockázat.

Ez valószínűleg a körtevarasodás. Már írtam róla tavaly a 19. héten: "A környezetkímélő védekezésnél a felszívódó szereket (pl. Fundazol, Saprol, Rubigan, Systhane, Topaz) csak a virágzás környékén ajánlják, máskor az érintő hatásúak is elegendőek (pl. Bordói por, Miltox Special, Dithane, Polyram).

A tél végi védekezés azonban kicsit más, mert az almával ellentétben nemcsak a levelekről indul a fertőzés tavasszal, hanem a vesszőkről is. Logikus tehát, hogy egy alapos réz tartalmú lemosó permetezéssel érdemes indítani a körte évét (pl. bordói lé). Almánál viszont a varasodástól megvédhet a levelek beásása is a talajba."

Most már a lemosó permetezésről valószínűleg lekésett, de használhatja még a bordói levet vagy más érintő hatású szereket hígabban (lsd. csomagolás), vagy a felszívódóakat is. Én máris permetezneék bordóival, aztán virágzáskor Fundazollal, vagy Topazzal, utana pedig Dithane-nal. A 3 permetezés 2 hetenként kövesse egymást.