HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

16. hét - április 17-23.

Nyílik a kökény, a díszcseresznyék, a juharok, az apró meténg (Vinca minor), a szilvarózsa (Prunus triloba), a törpemandula (Amygdalus nana), a tavaszi hérics (Adonis vernalis), a kerti pázsitviola (Aubrietia x cultorum), a fehér pimpó (Potentilla alba), a császárkorona (Fritillaria imperialis), vizes helyeken a mocsári gólyahír (Caltha palustris).


Dísznövény

Vethetjük a szabadföldi virágmagvakat (pl. Kochia-, körömvirág-Calendula, dísztökök, hajnalka-Ipomoea, porcsinrózsa-Portulaca, ricinus, pillangóvirág-Cosmos, csodatölcsér-Mirabilis, pásztortűz-Tithonia, rézvirág-Zinnia, jégvirág-Euphorbia, Kleopátra tűje-Cleome, dísznapraforgó és díszkukorica).

Ültethetjük a kardvirágot, dáliát. Előtte megfürdethetjük pl. 0,3 %-os Orthocidban a gombás betegségek ellen.

Gondolkodjunk milyen növényeket ültetünk az erkélyünkre. Kis segítség lehet: http://internetto.hu/kert/ alatt egy cikk.

A japánbirs (Chaenomeles spp.) most kezdi bontani piros, rózsaszín vagy fehér virágait. (A http://www.evergreengardenworks.com/carpinus.htm címen nagyon sok fajtáját megismerhetjük.)

Kelet-Ázsiából származnak, de inkább csak nemesített változatait ültetik.

Napos helyen, tápdús talajon díszlik a leginkább, de félárnyékban vagy szegényebb talajon is megél. Nem tűri a talaj magas mésztartalmát, de erre nem igényel kimondottan savanyú talajt (mint a Rhododendronok), így az országban szinte mindenütt megél.

Nevelhető szabad sövénynek is, de túl sűrű sosem lesz. Inkább magányosan vagy más cserjék társaságába ültessük. A fehér változat igen jól mutat ezüstfenyő és más ezüstös levelű növények társaságában.

Sarjakkal, vagy bujtással szaporítható. Metszése virágzás után az elsűrűsödött részek eltávolításából áll.


Gyümölcs

Kezd virágozni a meggy, most végezzük az első permetezést a monília ellen. Most röviden csak annyit, hogy az utóbbi évek hajtás- és vesszőszáradását ez a gomba okozta. Ha csapadékos lesz a hét akkor erős fertőzés várható. A bibén keresztül fertőz.
Alkalmas szerek: Orthocid, Rovral, Topsin-M., ha nagyobb a fertőzés: Topaz, Rubigan, Sumilex, ha még nagyobb: Chorus, Folicur Solo (zöld könyves /=II. kategória/!). Ez utóbbiakat kombinálhatjuk az először említettekkel. Virágzás kezdetén, fővirágzásban és sziromhulláskor is védekezzünk! Bővebbet lsd. tavaly a 17.héten.

Az almát permetezzük a tavalyi fertőzésekből tanulva lisztharmat, varasodás, atkák ellen (pl. Thiovit, Merpan ill. Mitac).

A szamócát bimbólikasztó és levélfoltosságok ellen (pl. Chinetrin ill. Merpan).