HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

15. hét - április 10-16.

Országszerte nyílik a korai juhar (Acer platanoides), a sokak által tulipánfának nevezett liliomfa (Magnolia spp.), különféle nyúlfarkfüvek (Sesleria spp.), gyöngyikék (Muscari spp.), nárciszok, jácintok és tulipánok.

Az idő talán jó egy héttel marad el az ilyenkor szokásostól.


Weblapok

Magyar Agrárkamara: www.agrarkamara.hu

Az engedélyezett növényvédőszerek megtalálhatók a www.cyberius.hu/novenyvedelem/neo/admin/szerkereso.cgi címen.

A www.extra.hu/vasagrar címen megtalálhatjuk pl. az idei agrártámogatásokat, a gépi szolgáltatások javasolt árait, sok-sok hazai mezőgazdasági linket.


Kiállítások

Április 14-15: Bihar-Bihor Expo - III. Határmenti Kiállitás és Vásár, Biharkeresztes (email: koszorus.zoltan@matavnet.hu)

14-16: Szent-György Napi Agrárexpo, Pápa

21-23: Flowers 2000 Virágkiállitás, Budapest, Villányi Konferencia Központ

28-30: XI.AGRAR-EXPO Janoshalman. Kisgazdasagok, Farmergazdasagok Gepei kiallitas es vasar. Mg.Szakkepzo Intezet, Janoshalma.


Zöldség

Kiültethető a paradicsom, az uborka, a spárgatök és a cukkini a duplafalú fóliasátorba.

A hét vége felé szabadba is vethetők a dinnye- és tökfélék, a csemegekukorica és a bab. Érdemes a kabakosok fészke aljára meleg érettlen istállótrágyát adni és pár napig várni míg átmelegszik felette a talaj.

A burgonya teljes termesztéstechnológiáját megtaláljuk a kkvka.georgikon.pate.hu/techn/burgonya.htm címen.


Szőlő, gyümölcs

Nagyobb területeken ilyenkor célszerű gyomirtót alkalmazni a sorokba.

Ahol damilos fűnyírót használnak a fiatal fák körül nagyon ügyeljenek, mert a kérget észrevétlenül is megsérthetjük és a fa háncsrészének körbevágása a növény halálát jelenti. Erről hoszabb cikket lsd. a Kert. és Sz. 2000/14-ben.


VÁLASZOK

Szerintem nyugodtan. Én is épp most készülök egy ilyen 4 éve ültetett - 3 méteres - sort megmetszeni.

Volt nyáron pihentetve? Mert a kálla igényli, hogy a száraz időben pihenjen, ugyanis Dél-Afrikában - ahonnan származik - a nedves évszakot száraz követi és ekkor képződnek a virágrügyek. Tehát a téli öntözés mellett akkor virágzik, ha április végétől július végéig egyáltalán nem öntözzük. (Ezalatt Ne a szabadban tartsuk!) Augusztusban tápdús földbe ültetjük át, az uj sarjakat szétosztjuk és alaposan beöntözzük, tápoldatozzuk. Ekkor már októberben virágozhat. Ha később kezdjük öntözni később virágzik.

Nem tudom, talán nyáron mindenki elmegy szabadságra és megfeledkeznek róla. :-)

Ha kisebbek az ágak és nem hiányoznának akkor le lehet metszeni, ha pedig nagyobbak, vagy 'lyuk' maradna utánuk akkor hozzá kell kötni pl. a törzshöz, vagy más erős ághoz. Őszre stabil lesz.

Utánanéztem. Több faja van és hibridjei. Mindenképp sok-sok vizet és párát igényel, de a túlöntözéstől elrothad a gyökere. Érzékeny a vízminőségre, desztillált vagy esővíz a legjobb, vagy évente át kell ültetni, mert sóérzékeny. Emellett inkább félárnyékot igényel. Tápoldatozni akár hetente is lehet 20-10-20 N-P-K arányúval az előírt fele koncentrációjával. Főleg ilyenkor, tavasszal.
Átültetni 2 évente érdemes pl. aprított fenyőkéregbe, vagy más jó vízelvezetésű közegbe.
A http://www.networks123.com.au/123/florafest/ArticleMiltonias.html lapon a típusokról és a termesztésről van leírás. Kb. 13-16 C-ot igényelnek, bár nagyon toleránsak e szempontból. (Nappal melegebbet, éjjel hűvösebbet, mint ált. az orchideák.) Könnyen tartható orchideacsoport.
Nézd meg a http://www.teleport.com/~cmbaker/COD/FREE/Miltoniopsis_Art.html lapot is, itt nagyon részletes leírás található. És még egy: http://www.vg.com/vg/gardens/aos/News/Genus/apr96.html

Igen, nehéz dolog. Ha nem lehet pár napra kitiltani a kertből a gyereket akkor az integrált termesztésben engedélyezett zöld szereket érdemes használni. Ezeknek általában nincs munkaegészségügyi várakozási idejük. Vannak biogazdaságban is használható szerek, melyek még kevésbé ártalmasak.
A körtével lesz a legtöbb növényvédelmi gond. Fontos most a lemosó permetezés főleg ha sok levélbolha volt rajta. Erre alkalmas zöld szerek a Nevikén, Agrilkén, Vektafid. Hatóanyaguk a vazelinolaj és a poliszulfidkén. Nem veszélyesek. Ha a varasodás is fertőzött bordói lével is permetezzen. Ezekkel a többi fát és rózsát is nyugodtan lepermetezheti. Később majd kérdezzen konkrétat és ajánlok nem veszélyes szereket.

Igen. Beszerezni inkább csak gyűjtőknél lehet. Menjen el április 28-30-án a Dísznövény 2000 kiállításra a Kertészeti Egyetemre, ott biztos kinnt lesznek az árusok és lesz mag is meg felnevelt növény is.
Vagy akár a kaktusz levelezőlistán is érdeklődhet, magot könnyen küldenek.
Egyébként nem nehéz felnevelni több télálló fajt, csak türelem kérdése, mert 3 év mire elég nagyok lesznek és érdemes lesz kiültetni. Én is nevelek az ablakomban Opuntia phaeacantha-t, O. compressa-t és O. arizonica-t. A phaeacantha (=camanchica) a legelterjedtebb télálló kaktusz. Az O. humifusa talán a legtélállóbb. Jó télálló még pl. az Echinocereus fendleri, E. reichenbachii, E. triglochidiatus, E. viridiflorus. Meg még nagyon-nagyon sok faj.
Ami nagyon fontos, hogy JÓ VÍZÁTERESZTŐ talajba ültessen csak! Mert télen kirothadnak különben! Ez pl. rostált sóder, homok és lombföld vagy komposzt keveréke.
A kaktusz listához csatlakozáshoz küldjenek egy következo üzenetet tartalmazó e-mailt a listserver@d6.szif.hu címre: subscribe kaktusz [a feliratkozó neve]
Ha semmi se jön össze akkor tudok én is magot szerezni.

Igen, érdemes, mert lehet, hogy teljesen ártalmatlan, de az is lehet, hogy veszélyes gomba. A Kertészeti Egyetem növényvédelmi tanszékén foglalkoznak vele. Telefonon egyeztessen időpontot, de az április végi dísznövény kiállításon is ott lesznek. Kérem számoljon be az eredményről!
Egyelőre még csak alakító metszés kell, vagyis csak néhány erős vesszőt célszerű meghagyni, a többit levágni. Az erősek végeit is kicsit visszametszeni és támrendszerhez kötözni, hogy arra fusson amerre mi szeretnénk. Ha már elég erős akkor virágzik és az elvirágzott vesszőket 2-3 rügyre érdemes visszametszeni a bővebb virágzás érdekében. Csak tápanyagban gazdag, mélyrétegű talajon fejlődik jól. Az első pár évben elég lassan nő, de aztán ha megerősödött igen gyorsan befutja akár az egész házat is. Napos, déli oldalon érzi jól magát. Nyugalmi időben bármikor metszhető.

Nem tudom miért hullatja, mert annyira szabályos a barnaság, hogy nem kártevőt vagy kórokozót gyanítok, hanem élettani okot.
A gondozásáról ezt találtam: napos, világos helyet kedvel,
18-25 C, télen 12 C optimális,
2 hetente tápoldatozzuk tavasszal,
alaposan öntözzük meg de csak a föld kiszáradása után.
A trópusi Mexikóból származik.

A Zamia-k a Cikászok (Szágópálmafélék) rendjébe tartoznak 30 fajjal. A Nyitvatermőkhöz tartoznak. Pálmákra vagy harasztokra emlékeztetnek. Amerikában élnek.
A http://www.pacsoa.org.au/cycads/Zamia/index.html lapon a fajok képei találhatók.
A http://plantnet.rbgsyd.gov.au/PlantNet/cycad/zamkey.html lap alapján meg lehet határozni a fajokat.
A Cycas maritima talán a legközönségesebb. Kelet-Mexikó szavannáiról származik. Napon, homokos talajon könnyű termeszteni.

Nem tudom milyen mértékű a levélfoltosság, a képen csak kicsinek látszik. Lehet, hogy nem fog tovább terjedni. Nem tudom pontosan milyen, de valami rezes, vagy Zinebes,vagy pl. Amistar-os permetezés biztosan nem ártana. És ne legyen túl párás helyen. De ajánlom, hogy vidd el a Kertészeti Egyetem Növényvédelmi Tanszékére, vagy a dísznövény kiállításra ahol lesz ilyen "szakrendelés".s

Nem tudom. Ha csak kis mértékű és a növény jól nő akkor nem kell foglalkozni vele. Ha nagyobb akkor lehet, hogy a talajjal van gond, vagy túl száraz a levegő, vagy a téli fagy teszi. Ezt is elviheted a növénydoktorhoz.

Még nem kell, hogy hajtson, mert a bambusz melegigényes. Türelem! Egyébként tényleg fölösleges visszavágni, mi se szoktuk csak ha már mindent elborít a környéken (hajlamos rá!)