HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

11. hét - március 12-19.

Most már szépen tavaszodik, nagyon változó a növények nyílása, én itt az ország északi részén egy hűvös medencéből szerzem tapasztalataimat miközben Szegeden már biztos egész előrébb tart a természet.
(Tegnap a fővárosban járva láttam, hogy az aranyvessző is már félig kinyílt.)
Nálunk a krókuszok nyílnak sorba a legkorábbi törpe nőszirmok (Iriss hollandica cultivars, stb.) és kőtörőfüvek (Saxifraga spp.) mellett.


A húsos som nem éppen illatosnak mondható virágai is messziről sárgállanak már.
A hóvirág lepelleveleit szétnyitva csak most mutatja teljes pompáját.

Ültessünk fákat, cserjéket!


Gyomirtás

A Casoron G gyomirtó granulátumot olyan helyen érdemes alkalmazni, ahol nincs kedvünk, vagy nem is tudnánk kapálni: köves utakon, útszegélyeken, gyümölcsfák soraiban, temetőkben, parlagterületeken. Megkötődve a talajban nem mosódik le mélyebbre, ezért nem bántja a mélyen gyökerező fás növényeket, de a lágyszárúakat igen! Ezért veteményesben NE alkalmazzuk! De az utakon lehet, mert nem mosódik le.
Nagyobb adagban (12-15g/m2) elég évi egy kezelés ilyenkor kora tavasszal és egész évben gyommentes utunk lesz. Kis szóródobozban kapható, így nem kell vesződni a permetlékészítéssel.
(A Roundup is hasonló helyen alkalmazható csak permetlé formájában.)

Az évelők és cserjék közt takarhatunk fenyőkéreggel is. Többféle típus létezik, ami a kéreg aprításában különbözik 1 m3- 4.800.-Ft 6.000.-Ft 7.300.-Ft 8.500.-Ft. Van zsákos kiszerelesük is ami egy kicsit drágább ennél ahogy az lenni szokott. Gödöllő Kőrösi Cs u. Szállítás: 80-90.-Ft/km.


Zöldség

Most már feltétlenül vessük a borsót, hagymákat, sárgarépát, petrezselymet, spenótot, hónapos retket, salátát, mákot.
A szántás után a talaj elegyengetése előtt adhatunk még pétisót kb. 1,5 dkg/m2 adagban. Érdemes 50 kg-os kiszerelésben venni, így 2500-2900 ft/50kg. Tárolásnál száraz helyet válasszunk, mert felveszi a levegő nedvességét. Ásás előtt érdemes a kálisót és szuperfoszfátot kiadni, kb. 1 dkg/m2 adagban.

A zöldségfajtákról részletesen olvashatunk a http://www.kapitanyvetomag.hu/index1.htm honlapon. Sőt rendelhetünk is.

A mostani (2000/10) Kertészet és Sz.-ben a hazai gomba szaporítóanyagok vetőmagüzletekben való forgalmazásáról látunk cikket. Elsősorban a laskagomba kapható, melynek gombafonalakkal átszőtt fapálcikáit télen vagy tavasszal kivágot lomblevelű fa fúróval kifúrt mélyedésébe kell helyeznünk és egy időre elvermelnünk. Nyár végén kiásva árnyékos helyen 3-5 évig összesen a fa tömegének 1/4-ével megegyező termést szüretelhetünk.


Gyümölcs

Aki esetleg meggytelepítésen töri a fejét válassza az Újfehértói fürtöst, a Debreceni bőtermőt vagy a Kántorjánosi 3-t. Mindegyik fajta nyers fogyasztásra, befőttnek vagy fagyasztásra is alkalmas. (Bővebbet 2000/10 Kert. és Sz.-ben.)

Ezek a fajták adják a hazai meggytermés 2/3-át. A hazai meggy világhírű, igen keresett külföldön és a legjobban eladható gyümölcs. Aki árugyümölcsösön töri a fejét, ezzel vállal a legkisebb kockázatot.

Fejezzük be a metszéseket.

Most van itt az ideje a lemosó permetezéseknek. Ha marad a tartályban nyugodtan adhatunk a díszfáknak, bokroknak is.


Dísznövény

Ültessük a fákat, cserjéket. (A kivalasztashoz kis segítség lehet az ismét megújult http://www.extra.hu/tuja/ honlap.)

A rózsabokroknak is adjunk bordói levet, Agrolt! De ezzel ne késlekedjünk, mert ha kihajtottak már késő!

Takarjuk ki, metsszük a rózsákat. A tearózsánkál 3-4 vázágat és rajtuk vesszőnként 3-8 rügyet hagyjunk meg az erősebbekből többet hagyva. A futó- és parkrózsákat ritkítsuk és ifjítsuk, valamint az útban lévő vesszőket vágjuk ki.

Lassan itt az ideje a szobanövények átültetésének is. (Én kicsit később szoktam amikor már kivihetem a nyári helyeikre.) Csak valamivel válasszunk nagyobb edényt mint a meglévő, mert a növények nem szeretik. A felszínen lévő régi földet is kicserélhetjük.

Az átteleltetett muskátlikat is tisztogassuk meg, ültessük át tápdús virágföldbe cserépbe, majd fokozatosan szoktassuk a szabadföldi körülményekhez.


VÁLASZOK

Válasz a 2000/11. hét tennivalói közt.

A krókuszokat fiókhagymagumóról érdemes szaporítani. (A fajokat - nem a nemesített fajtákat - magról is lehet, de 3 év mire virágoznak.)
Amikor visszahúzódnak - június elején - a nagyobb fiókhagymákat le kell választani. A levelek teljes elszáradását nem fontos megvárni, mert szétesnek a hagymagumók és nehéz felszedni.

Száraz helyen kb. 17 C-on taroljuk, de közvetlenül a szeptemberi ültetés előtt 20-23 C-on tartsuk.

Így látatlanban nem tudok biztos választ. Valószínűleg élettani betegség, ami azt jelenti, hogy pl. sok vizet kap, vagy száraz a levegő, melegben telelt (2-3 C jó).
Szereti ha nyáron kirakják, ha lágy vízzel öntözik (pl. eső), ha nyáron havonta tápoldatozzák. Nyáron se öntözzük túl, mert lehullatja a lombját. Az új hajtásokat 3-4 levélre visszacsípve előbb virágzik.
Persze az is lehet, hogy valami apró kártevő telepedett meg. Jól meg kéne nézni.
Lehet, hogy a földje kevés már, vagy nagyon tömörödött. Meg lehet lazítani, átültetni.

Ajánlom a Nálunk is megterem c. könyvet (antikvárium).

A Gardenia és a Murraya nemzetségbe is örökzöld cserjék, kisebb fák tartoznak.

Igényeik hasonlók. Nem fagytűrők, min. 5-15 C-ot igényelnek, ezért szobahőmérsékleten érdemes tartani. A tűző napot nem kedvelik, de a sötét szobákat sem. Laza, humuszban gazdag, enyhén savanyú tápdús talajt igényelnek.

Félfás vagy fás dugvánnyal szaporíthatók. Télen meg lehet kissé metszeni.

Igények tekintetében a fajok közt kisebb eltérések lehetnek, pl. a legismertebb Gardenia jasminoides teljes napot vagy félárnyékot igényel.
A Murrayak közül a bemutatott paniculata a legelterjedtebb.

Igen, azt hiszem kéthete írtam, hogy mi ellen mivel érdemes, de egyszerűbben is meg lehet ezt fogalmazni: ha csak levélfoltosságok voltak és állati kártevőt nem találtunk akkor legvalószínűbb a gombabetegség és bordói lével érdemes permetezni, ha pedig levéltetvek, pajzstetvek vagy más állatok is jelen voltak akkor olajos szerekkel (pl. Agrol). Így a Te esetedben: Tafrina: bordóilé (igen hatásos, önmagában is elég lehet), monília: szintén, de kisebb hatékonyság, döntő a virágzáskori állandó védelem, málna: bordóilé a vesszőbetegségek ellen.
Most már itt az ideje.

Szerintem nem fontos fagyasztani anélkül is kikel. Vethető akár ősszel, akár tavasszal.

Erdészetekből, faiskolákból, parkokból beszerezhető ahol nincs túl sok jegenyefenyő faj, mert egymással kereszteződnek.
De szerintem érdemesebb előnevelt magcsemetéket venni. A faiskolák is általában erdészetekből veszik, nem maguk bajlódnak vele. Pl. a Kertészet és Sz.-ben is vannak ilyen hirdetések. Pl. a mostaniban: Tel.: 20/927-5001

A komposztálásról írtam a múlt évben több alkalommal is: (99/29. hét válasz)

Igen, maggal is szaporítható, de tényleg nagyon lassan lesz belőle hatalmas, virágzó növény. Csak tippelni tudok: neveléstől függően 2-4 év.
Egyébként magszedés után azonnal célszerű elvetni, mert hamar elveszti csíraképességét. Fiókhagymáról szaporítva egy évet megspórolhatunk.