KERTBARÁT HÍRLEVÉL

20-22. hét - május 14 - június 3.


Programajánlat

Kerti tó hétvége:
Ingyenes előadások: június 1. péntek 15.00 és 16.30 június 2. szombat 10.00 órakor
Szombathely-Herény Csók István u.9 Tel: 06/94/329-700 Fax:06/94/310-955 www.starkl.hu


Általános

A hangyakrol jo tudni, hogy a legujabb termeszetvedelmi rendelet szerint vedettek lettek egyes fajok BOLYAI (nem ismerem pontosan de azt hiszem az erdei voroshangya, a kis voroshangya es a reti hangya is).

Az erdei voroshangya az erdo orvosa, ahol nem haborgatjak ott az erdo mentes a beteg, elhullott vagy elszaporodo karos rovaroktol. Fenyotukbol epiti feszket melynek nagysaga megkozeliti a felmilliot. Taplalekanak 67%-a, - akar 100 ezer db! - karos rovar!

A reti hangya inkabb szaraz talajon el. Ugyanolyan hasznos, de leveltetvekkel is egyuttel.

A kis voroshangya nalunk gyakoribb, de haszna ugyanolyan.

A torvennyel kovettuk a nyugati orszagokat ahol mar hangyabolyok ujratelepitesevel is foglalkoznak.

Összehasonlításul, a közönséges, lakásban és mindenütt a ház körül kellemetlenkedő gyepi hangya:

Az új természetvédelmi rendelet néhány fontosabb változtatása:

1. a növények közül törölve lett a magyar tölgy és a tiszafa.
2. kb. 140 új védett növényfaj lett (beleértve mintegy 60 mohafajt)
3. Taxonomiai változások is át lettek vezetve.
4. Több növényfaj fokozottan védett lett ( homoki kikerics, Tuzson-cickafark, kunsági bükköny, Lumnitzer-szegfű, Piacsenzai nöszőfű, Szent István-szegfű, magyar gurgolya, korai szegfű)
5. kb 100 új védett állatfaj
6. törölve lett a borz és a menyét, valamint azok a fajok, melyek nem fordultak elő hazánkban, s csak tévedésből voltak a listán.
7. megszüntek a korábbi felmentések (pl. szürkegém a halastavakon, héja a fácántelepeken stb.)
8. védettek lettek egyes hangyafajok bolyai (Formica fajok)
9. 32 gerinctelen fokozottan védett lett
10. több új fokozottan védett gerinces lett (pl. lápi póc, bucók, ingolák, Petényi-márna, darázsölyv, fakórétihéja, vörös gém, nagy goda, farkas, nagy patkósdenevér)
11. Az EU-s listák - ezek is lényegében védett fajok, de 5 madárfaj kivételével nem fordulnak elő nálunk, azonban az EU két alapvető Tv-i irányelve felsorolja őket. Ez több, mint 1000 faj.


Növényvédelem

NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉRE

Múlt héten az időjárást erős éjszakai lehülések jellemezték, a "fagyos szentek" időszakát 5 oC
minimum hőmérséklettel sikerült átvészelni.Ugyanakkor újabb felmelegedési hullám kezdődött, vasárnapig 22 oC maximumot mértünk.Szorványos eső két alkalommal fordult elő, összesen 5-10 mm mennyiségben.

Szántóföldi termesztésben ismételten fel kell hívnunk a figyelmet az őszibúza kritikus növényvédelmi helyzetére.Tovább erősödött a lisztharmat fertőzés, helyenként a helmithospóriumos levélfoltosság, általános rozsda tünetek megjelenése is.
Erősödött a vetésfehérítő bogarak kártétele és szokatlanul nagy létszámban fordulnak elő a levéltetvek.Várható a korábbi fajták virágzása is, ami a kalászvédelem időszakát jelzi.
Amikor gombaölőszert választunk, most elsősorban arra figyeljünk, hogy minél több betegség ellen legyen hatékony, ilyenek pl. a MIRAGE 45EC, a TANGO vagy kombinációban a TOPSIN M-75 WP + CLORTOSIP L.Ahol rovarölőszeres kiegészítés szükséges, mindkét kártevő ellen javasolható a SUMI-ALFA 5EC, FENDONA 10 EC, KARATE 2,5 EC, melyek virágzó növények (pl. akác) közelében méhkímélő technológiával is kijuttathatók.
Korábbi jelzéseinknek megfelelően a tavaszi vetésű növényeknél fokozott a fiatalkori kártevők (barkók, bolhák) táplálkozása, cukorrépában és napraforgóban a levéltetvek korai betelepedése és szaporodása is megfigyelhető.Ahol nem ellenőrizték a területeket, ezt feltétlenül javasoljuk.Barkók, bolhák és levéltetvek ellen egyaránt eredményes a MOSPILAN 20 SP, a SUMI-ALFA 5 EC, PARASHOOT CS, stb. az engedélyezéseknek megfelelően.

Gyümölcsösökben érvényesek az elmúlt időszakban leírtak, de felhívjuk a figyelmet a tavaly felszaporodott cseresznyelégy kártételére, amely a szüret időpontjától függően még mindig mérsékelhető, elsősorban felszívódó készítmények kijuttatásával (pl.BI-58 EC, DANADIM 40 EC stb.).

Térségünkben egyre több helyről jelentették a burgonyabogár megjelenését.Nagyobb egyedszámuk esetén indokolt lehet a rovarölőszeres beavatkozás, pl.BANCOL 50 WP, PADAN 50 SP, MOSPILAN 20 SP, REGENT 80 WG stb.

Szőlőkben most van az ideje a peronoszpóra elleni megelőző permetezéseknek Igaz hogy a tavalyi aszályos időjárás miatt hiányzik az áttelelt fertőző anyag, de az erős déli légáramlatokkal bármikor érkezhet meglepetés szerű fertőzés, ezért esők után javasoljuk réztartalmú (pl. KOCIDE, CHAMPION 50 WP, CUPROXAT FW, BORDÓILÉ FW stb.) vagy rézpótló (pl.TIURAM GRANUFLOW, CLORTOSIP 2L, MERPAN 50 WP stb.) szerek kijuttatását.

Hódmezővásárhely, 2001.05.16.

------------------------------

Múlt héten az időjárás változékony volt, hűvösebb és melegebb periódusok követték egymást. 5oC minimum 27oC maximum hőmérsékletet és egyenetlen elosztásban 2-7 mm csapadékot mértünk.

A gyümölcsösökben aktuális feladatok közül ki kell emelnünk az őszibarack levéllikasztó, a kajszibarack levéllikasztó és gnómoniás gombabetegségek elleni védekezést. A tömeges tünet megjelenése miatt a felszívódó szerekből válasszunk, pl. TOPAS, TOPSIN M-70 WP, FOLICUR SOLO stb.

Valamennyi gyümölcsfélén továbbra is károsítanak a levéltetvek, most már várható a molykártevők tömeges lárvakelése is, ezért az érintett barack, alma, körte, szilva ültetvényekben mindkét kártevő ellen hatékony készítményt használjunk: BI-58 EC, SUMI-ALFA 5 EC, FENDONA 10 EC, MOSPILAN 20 SP stb. Ne feledkezzünk meg a szükséges gombaölőszeres kiegészítésről sem.

Szamócában nélkülözhetetlenné vált az öntözés, mely jelentősen növeli a szürkepenész által okozott termésveszteség kockázatát. Ráadásul a gyomnövényekről származó pollen is serkenti a fertőzést, ezért a rövid várakozási idejű (3 nap) POLYOXIN AL WP vagy QUADRIS permetezése mellett fontos a környezet gyommentesítése.

A levéltetvek betelepedése és szaporodása a zöldségféléknél is kritikus, ahol a közvetlen kártétel mellett számolnunk kell a vírusos megbetegedések terjesztésével, ezért a paprika, paradicsom, zöldbab, uborka, dinnye területeken - az előzményektől függően - indokolt a kezelés.

A kiskertekben, illetve szerződött zöldborsó területeken közelít a betakarítás időpontja. Indokolt tehát az állományok átvizsgálása, mert a levéltetvek mellett a bagolylepke lárvák okozhatnak kellemetlen meglepetést. Az érés közeledése miatt a rövidebb élelmezésegészségügyi várakozási idejű készítményeket válasszunk. 5 napos a BI-58 EC, illetve az új engedélyezés szerint a SUMI-ALFA 5 EC, melynek a fajlagos költsége is kedvező.

A határszemlék alapján térségünkben jó búzatermés várható, ennek záloga azonban a jó egészségi állapot megőrzése. Ahol korábban nem volt védekezés, igen erős a lisztharmat és a levéltetű fertőzés, ugyanakkor a virágzás kezdete miatt aktuális a kalászbetegségek elleni védelem. Javasoljuk tehát a TOP-SUL 700 SC, a MIRAGE 45-EC vagy a TOPSIN M-70 WP kombinálását SUMI-ALFA 5 EC, FENDONA 10 EC, CHINTOP készítmények egyikével.

Az allergiás betegségek enyhítése illetve a magképződés megelőzése érdekében folytatni kell a nem művelt területek gyomtalanítását.

Hódmezővásárhely, 2001. május 22.

Mile Lajos - Mándoki András
Növényvédelmi Társaság
Hódmezővásárhely


Dísznövény

Sürgős munka a fagyal- és más sövény nyírása ahol elmaradt. Figyeljünk mennyit vágunk le, ahol már kialakult a végleges formája vágjuk vissza a tavalyi részig, ahol viszont még növekedésben van ott ne siettessük, vágjuk vissza kb. 5 cm-rel az előző nyírás felett.

A keleti díszmák (Papaver orientale) a pipacshoz hasonló, de annál nagyobb virágú, Elő-Ázsiából származó évelő. Sokféle, egyszerű és teltvirágú fajtáját nemesítették ki. Napra, félárnyékba ültessük.

Egynyári virágok

A múltkor elmaradt a fajok képes bemutatása, ezért ezt most saját képeimmel pótolom. A szöveget megismétlem, hogy ne keljen visszakeresni.

A mindignyíló begónia (Begonia semperflorens)
Ma már talán furcsának tűnik, hogy azt a Brazíliából származó évelő növényt nem olyan régen még szobanövényként tartották számon. Ma már évente vetik a hibridek magvait. Sikeréhez egységes növekedése és bő virághozama mellett árnyéktűrése is hozzájárult, mely tulajdonságokkal egyedül a törpe nebáncsvirággal vetekedhet. Vízigénye nagy.
Színválasztéka viszonylag szegényes (piros, fehér, rózsaszín, barackszínű), levelei zöldek, bronzosak vagy vörösesbarnák.

A petúnia (Petunia hybrida)
A szintén Dél-Amerikából származó petúnia rendkívüli változatosságának és mérsékelt igényeinek köszönheti népszerűségét. Ha nem tudunk annyira rendszeresen öntözni, akkor érdemes ezt választani. Ültessük napra, mérsékelten tápdús földbe. A balkonládába és függőcserepekbe való futópetúnia a csomagküldő cégeknek köszönheti megérdemelt népszerűségét.
Virágszínük és szirmuk igen változatos.

Az egynyári lángvirág (Phlox drummondii)
Az USA területéről származó növény jellegzetes csillag alakú virágai a fehér, rózsaszín és piros minden árnyalatát képviselik.
Könnyen nevelhető, csak a túlöntözést kerüljük el. Napfényre ültessük.

Törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana)
Jó árnyéktűrőképessége miatt sokáig népszerű szobanövény volt ez az Afrika trópusi vidékéről származó növény. Ma már az egyik legelterjedtebb árnyékban és napon egyaránt hálás faj. A hasonló körülmények közé ültethető begóniával szemben nagy előnye, hogy a fák alatti árnyékos, nyirkos helyen sem csukódnak be igen változatos színű (fehér, rózsaszín, piros, narancssárga, lila) virágai.
Igen vízigényes, a szárazságot nem bírja.

Az állandó helyre vethető egynyáriak
Háromszínű szulák (Convolvulus tricolor)
Kevésbé fut mint nálunk honos rokonai, mindössze 30-40 cm-re. Dél-Európából és Észak-Afrikából származó, eredetileg nevéhez híven kék-fehér-sárga színű, de a bíbor és rózsaszín virágú nemesített fajtái is kaphatók. Virágai csak napfényes időben kb. 8-18 óráig nyílnak, majd elpusztulnak, de másnap bőven nyílik helyettük másik.
Áprilisban vethetjük napfényes állandó helyre, de még májusban sem késő. A szárazságot jól tűri, de az öntözést meghálálja.

Hajnalka (Ipomoea purpurea)
Amerikából származik ez a bíborpiros, liláskék, rózsaszín és fehér virágú faj. Szintén csak egy napig élő tölcséres virágai hajnalban nyílnak és már délelőtt 10 óra körül becsukódnak.
Drótszerű szárával mindenre magától felkapaszkodik, így kerítések, pergolák befuttatására kiválóan alkalmas.
Magját cserépbe már márciusban vethetjük, míg állandó helyre április-májusban.

Afrikai aranyvirág (Dimorphotheca sinuata)
Illatos, a fehér-sárga különféle árnyalataiban pompázó fészekvirágzatai csak napos időben nyílnak, este és borús időben becsukódnak.
Április közepétől vethetjük jó vízáteresztő talajra, napfényes helyre. Dél-Afrika száraz részéről származik, ezért igen szárazságtűrő. Hibája, hogy csak elég rövid ideig virágzik.

Egynyári kokárdavirág (Gaillardia pulchella)
Mexikóból származó, piros alapú, sárga zónákkal tarkított nagy fészekvirágzata miatt vágott virágnak is alkalmas faj.
Április végétől vessük napos helyre, vagy márciusban üveg alá. Hosszú virágzási ideje alatt a szárazságot jól bírja.

Nagy csodatölcsér (Mirabilis jalapa)
A Peruból származó növény jellegzetes tulajdonsága, hogy virágai délután 5 órakor kinyílnak, és reggel 9-10 óra között becsukódnak. A fehér, sárga, rózsaszín, piros vagy tarka virágok az esti órákban kellemes illatúak.
Az árnyékot jól tűri, az átültetést viszont nem, ezért ha korán szeretnénk virágzást cserépben neveljük elő.
Április végén vethetjük szabadba.


Zöldség

Ha elfeledkeztünk róla még nem késő egyelni a sárgarépát, petrezselymet, pasztinákot. Ne sajnáljuk, kb. 5 cm-ként hagyjunk csak 1-1 növényt. Kezdő kertészkedők gyakran elkövetik azt a hibát, hogy sűrűn vetnek, aztán a növények 99%-át ki kell húzni.

Töltögessük a krumplit.

Lassan leérik a legkoraibb borsó, helyébe ültessünk paprika, paradicsom vagy káposzta palántákat.

Az idén azok jártak jól akik tél alá vetettek sárgarépát, borsót, petrezselymet, az enyhe idő kedvezett, így ők már szedhetik.


Szőlő

Törjük ki a felesleges hajtásokat és kötözzük a hosszú meghagyandókat.


Gyümölcs

Ritkítsuk a málna hajtásait, vagy teljesen kapáljuk ki és a következő menetben hagyjunk csak meg tövenként 3-5 darabot.


VÁLASZOK

(Növényvédelemmel és tápanyaggal kapcsolatos válaszok: SZakter Ferenc, többi Zsilinszky Pál)

A gesztenyefa pusztulását talán a tintabetegségnek nevezett kór okozhatja. Ilyenkor a fa törzsén
lévő kéreg alatt
lilás színű elszineződés tapasztalaható. Védekezni nem igazán lehet ellene.
A sárgabarackot nem fertőzi a tűzelhalás, viszont a monília igen. A részleges gutaütés is
okozhat száradást.
Az elszáradt ágakat le kell vágni, a sebeket sebkezelni. Permetezni a DITHANE nevű szerrel
lehet, illetve
tavasszal és ősszel érdemes réztartalmú szerrel lemosásszerűen permetezni.
A tetvek elleni védekezés leírását megtalálja a legutóbbi, mai nappal (máj. 13.) záruló
hírlevélben.

Ez egy kártevő! Az almalevélpirosító-levéltetű. Védekezni felszívódó szerekkel lehet ellene. Például CHESS 25 WP , MOSPILAN 20 SP, ACTARA 25 WG. Egyszeri védekezés elég.

Pontosan nem tudom mi okozhatja a levélszáradást, ugyanis a Yucca meglehetősen száraz éghajlatról származik. Lehet túlöntözés, hideg levegő v. atkakártétel is. Kizárásos alapon próbálja meg átgondolni, hogy mi nem optimális a növénynek. Másrészt a Yucca fényigényes is.

A tünetet a leírás alapján a rózsarozsda (Phragmidium mucronatum) okozhatja. Ellene rozsdabetegség elleni szerekkel lehet védekezni: DITHANE M 45, SAPROL (felszívódó), ZINEB, ANTRACOL.

A legjobb módszer szerintem az Arvalin. Állítólag vannak olyan erős illatú növények amelyek riasztják a lótücsköt. Erre a fehér ürmöt és a bodzát szokták ajánlani, a járatokba dugott hajtás talán elűzi őket. Más módszert én sem ismerek. A befőttesüveges módszerrel nekem régebben sikerült egyet elcsípnem. Jó kártevőirtást kívánok!

A tölcsér virágot nyugodtan ki lehet ültetni nem fog ártani neki a fagy. A rózsa levelét talán a Diplocarponos betegség támadja, ellene kontakt hatóanyagtartalmú(folpet, kaptán) foltbetegségek elleni szerekkel lehet védekezni: FOLPAN, ORTHOCID. A pontos diagnózist csak szemrevételezéssel lehet megadni.

Sajnos az idén is akárcsak két évvel ezelőtt, csapadékos volt a tavasz és ezért károsította a monília a csonthéjas gyümölcsfáinkat. Lehet, hogy meglepő de a monília az ilyen hideg nedves levegőben a kajszit, a mandulát, a cseresznyét sem kíméli. Sőt a szilvát is tönkreteszi ha virágzáskor kedvez neki az idő. A monília veszélyes kórokozó de meglehetősen könnyen leküzdhető, ez azonban időzítés kérdése. Ugyanis csak akkor támad amikor a fák virágoznak, mert csak a bibén keresztül tud behatolkni a vesszőbe. Ezért védekezni is csak virágzáskor lehet. Ilyenkor kell kijuttatni a monília elleni szereket: DITHANE M45, ORTHOCID 50 WP, RONILAN, ROVRAL. Azonban csapadékra hajlamos napokon csak a felszívódó szerekkel lehet eredményt elérni: SYSTHANE 12 E, TOPAS 100 EC. Nedves hideg időben, mint amilyen az idei is volt, két hétig is tarthat a virágzás, ilyenkor felszívódó szerrel ajánlatos kétszer kezelni, kontakt esetében 3-szor a következő elosztásban: 1. virágzás elején 2. teljes virágzáskor 3. virágzás végén A virágzáskori permetezéseket meg kell, hogy előzze az előző évben károsított vesszők lemetszése és elégetése. Utána a lemosó permetezést el kell végezni, majd pedig az előbb említett kezeléseket. Ebben az esetben a moníliának esélye sincs megbetegíteni a fákat, és nem is minden évben kell megcsinálni, mert száraz tavaszon szinte nem tud fertőzni, mint pl. tavaly. A már fertőzött fákkal sajnos csak annyit lehet tenni, hogy lemetsszük az egészséges részig az ágakat így remélhetőleg még őszig megfelelő koronát tud nevelni. Két évvel ezelőt nekünk egy kb. 15 éves ringlószilvát vitt el tavasszal úgy, hogy utána ki se hajtott soha. Nos ezt nem érdemes kozkáztatni!

Nem tudom pontosan mi baja lehet a nyírfának. Én inkább élettani rendellenességre gyanakszom mint betegségre. Ha nem a hagyományos lógó lombozatú nyírről hanem magas törzsre oltott növényről van szó, akkor ez lehet egy ilyen időskori rendellenesség. Úgy tudom több koronába oltott növény sem bírja 10-15 évnél tovább, elszárad. Ha sima egyszerű fáról van szó akkor nem tudom mi lehet a baja, ehhez szakértőnek kellene megnéznie.

Ha már elmúlt akkor nem lehet vészes, szerintem nem fertőző a tünet. Innen pontosan nem lehet tudni, hogy mi idézhette elő. Írj ha valami változás van.

Hogy elfekszik, az azt jelenti, hogy kedvező körülmények között sem kel ki, egy ideig pihen. Van amelyiknek át kell esnie egy hideghatáson, van amelyiknek más, még nem egészen tisztázott dolog kell, hogy kikeljen (Lehet akár genetikai program is). Mindenesetre a fajfenntartást szolgálja, hiszen amíg nem kel ki nem pusztul el, így védve van. A kelési időnek fajon belül is óriási szórása van, ez biztosítja igazán a fennmaradást. Sok-sok mag pihen éveken át, pl. a rózsa magja akár 7 évig is elfekszik, vannak 50 évig elfekvők is. A hunyorok úgy vettem észre, hogy mindig a következő év tavaszán kelnek ki.

Közönséges orgona egyéves magcsemetéjére szemzik júliusban (régebben fagyalra szemezték augusztusban). Természetesen oltani is lehet szabadban márciusban kecskeláb-ékezéssel és párosítással, vagy áprilisban télen megszedett oltóvesszőből származó rüggyel hajtóra szemezhető. Növényházban télen párosítással vagy kecskeláb ékezéssel oltható. Ehhez az alanyt ősszel kell cserépbe ültetni.

Szántás után boronálással majd gereblyézéssel teljesen asztalsima felületet kell csinálni, majd lehengerezni és az előbukkanó egyenletlenségeket újból elgereblyézni, ezután lehet vetni, nem fontos őszig várni. De ha most vet akkor naponta háromszor is kell öntözni és még úgy sem biztos, hogy egyenletes lesz a kelés. Ha nem sürgős javaslom az őszi vetést, most elég a boronálás és felszínegyengetés, nyáron pedig lehet még többször gyomirtást végezni, így biztos nem marad tarack vagy pitypang a földben.

A Callistemon az újabban divatba jött kefevirág. A mirtuszfélékhez tartozik. A terméstokok éveken át megmaradnak, ezek mutatják mennyit virágzott a növény, ha virágoztatni akarjuk olyat vegyünk melyen ezek rajtavannak. Ausztráliai örökzöld növény. Mediterrán jellegű gondozást igényel, vagyis télen világos, de hűvös helyen minimális öntöéssel, nyáron kint tartható. Az el nem fásodott hajtások letépés után párás helyen 4-5 hét alatt gyökereztethetők. A Cassia corymbosa a nálunk meghonosodott lepényfa rokona, egy argentín sárga virágú cserje. A kefevirághoz hasonlóan tartható.

Nagyon sok ilyen irodalom van. Szinte mindegyik biotermesztésről szóló. A biotermesztés alapelve ugyanis a talajélet helyreállításán keresztül az egészséges, kártevőktől, betegségektől mentes növény. Igazán tudományos, kísérletekkel alátámasztott, szaknyelvet használó könyv azonban nagyon kevés van. Széjjel kell nézni könyvtárakban, antikváriumokban, könyvesboltokban.

A tölcsér virágot nyugodtan ki lehet ültetni nem fog ártani neki a fagy. A rózsa levelét talán a Diplocarponos betegség támadja, ellene kontakt hatóanyagtartalmú(folpet, kaptán) foltbetegségek elleni szerekkel lehet védekezni: FOLPAN, ORTHOCID. A pontos diagnózist csak szemrevételezéssel lehet megadni.

A füge csak akkor terem ha télen nem fagy vissza. Az idei tél ige enyhe volt, ezért erre kivételesen lehet számítani. Rendszeresen csak az ország védettebb, melegebb részein terem (Buda, Dél-Dunántúl, Balaton környéke). Nem igényel különleges gondozást, a takarásáról már írtam a 2000/38. és 46. héten, mellyel hidegebb vidékeken is megvédhető. Ritkító metszésre szükség lehet, ha pedig visszafagy akkor a fagyott részek eltávolítására tavasszal.

Erre az egyre kell nagyon odafigyelni, mert ha nem metszi le a tőhajtásokat (aranyribiszke alany) akkor idővel annyira megerősödik, hogy az oltvány teljesen elcsenevészedik és szép sárga díszbokrot kap. Karó mellett kell törzset nevelni. Csak ritkító metszést igényel, de azt is módjával, mert törzsön sokkal kisebbre nő mint bokorként.

Ez egy örökzöld rododendron faj. Tartható cserépben csak párás helyen és savanyú talajban félárnyékban! Télálló. Nyugat-Magyarország savanyú talajain (Kámoni, Jeli arborétum!) rendszerint ennek a fajtáit ültetik.

Szerintem türelem kérdése és virágozni fog. Azért futó, hogy előbb fusson egyet majd aztán majd ha elfáradt a szaporodásra is fog gondolni.

Hát ebben nem egészen vagyok illetékes, mert nem is foglalkoztam vele és ilyen közeli ismerősöm sincs, szerintem a listán tedd fel. Egyébként az a véleményem, hogy csak akkor érdemes belekezdeni, ha van valaki akihez fordulhatsz és aki maga is termelő. Egyébként sokkal kevésbé jövedelmező most mint akár 5 akár 10 éve. De azért nekem az a véleményem, hogy jól kell csinálni és akkor keresni fogják az árudat és jól megélsz belőle. Szóval olvass szakirodalmat, próbáld megnézni a gazdaképző régi adásait amik ezzel foglalkoztak, érdeklődj az egyetemen milyen tanfolyamok indulnak és keress valakit aki csinálja! Sok sikert!

Tóth Imre: Díszfaiskola a legújabb. Mezőgazda Kiadó, ~1998

Kedves Ferenc! Sajnos nem tudom, hogy mi lehet az, de szerintem az a fa nem fog rendbejönni, ezért úgy gondolom legjobb ha már most ültet helyette egyet. Vashiányra gondoltam de attól nem pödrődik a levél. Ha el tudja küldeni a képet kérem, hogy küldje el.

Ez a szilva tafrinás gyümölcstorzulása(nem azonos az őszib. tafrinájával)! Permetezni rügypattanás előtt rézszulfát v. rézoxiklorid tartalmú szerrel kell. Ezt amúgyis meg kell csinálni. Utána sziromhullás után majd 10 nap múlva újra kell permetezni Dithane M 45, Orthocid 50 WP, Fundazol v. Topsin- metil nevű szerrel! A betegség inkább csak csapadékos tavaszon okoz gondot, különösen ha olyan enyhe a tél mint az idei. Egy permetezést most sem árt tenni, mert a kórokozó a vesszőn is telel!

A probléma elég nehéz, de meg lehet oldani. A kártevő az üvegházi molytetű. Az eredményes védekezéshez összehangolt teendők kellenek. Ha még csak most jelentek meg akkor, az első védekezés a teljes gyomtalanítás legyen a házban és a ház környékén is, mert az üvegházi molytetű nyáron kinnt is megél és visszatelepül, ha nincs megfelelő gyommentesség!! A következő védekezés egy felszívódó szer legyen: pl.Chess 25 WP,paradicsomban és paprikában enedélyezett elsősorban. A következő kezelés kb. 5 nap múlva a Nomolt 15 SC legyen, ezt úgy kell kijuttatni, hogy a levelek fonákára jusson, mert ez csak a lárvákat gátolja a kifejlődésben. A harmadik kezelés kb. egy hét múlva legyen: ez lehet a Mospilan 20 SP. A szereket kérem, hogy pontosan mérjék ki, mert különben nem hat vagy túl erős lesz és a kártevő megszokja. Akár úgy is lehet, hogy papírra kiönteni és felezni a mennyiséget ameddig szükséges( a poralakúaknál), a folyadéknál fecskendővel célszerű kimérni. Ez a védekezés akár közel 100 %-os eredményt is adhat ha időben elvégzik! Ezután fenntartó kezelések szükségesek az előbb említett szerek valamelyikével kb. kéthetente egy alkalommal. Vegyszermentes módszer, ha ragacsos sárga lapokat helyez ki a légtérbe felakasztva, ez sok repülő egyedet összefog, és ebből azt is láthatja,ha a csökken a mennyiségük. A kereskedelemben ezek a lapok kaphatók! Csak evvel nem lehet megoldani az irtást! A szerválasztásnál és a menetrendnél kérem ne fogadjon el más tanácsot, mert csak összezavarják(esetleg növényvédelmi szakembertől kiigazításként). Ezek a szerek környezetkímélőek, nem annyira veszélyesek!

Meg lehet menteni a fenyőfákat! Permetezni kell legalább kétszer 2 hetes időközzel MOSPILAN 20 SP- vel az előírt koncentrációban+ NONIT nedvesítőszer. A hatás fokozása érdekében tehet bele egy piretroidot is pl.CHINETRIN 25 EC- t. A növényeket áztatásszerűen kell lepermetezni, ezt még egyszer megismételve a gyapjastetű el fog tűnni. Mivel ez kivételes esetnek számít ezért esetleg szóba jöhetne a Bi 58 EC is,de a humán- veszélyessége miatt inkább válassza az előbbi szereket.