KERTBARÁT HÍRLEVÉL

16-17. hét - április 16-29.

Vidám húsvétot mindenkinek!


Linkajánlat

A parlagfű elleni védekezést időben kell megkezdeni , erre ad tájékoztatást a http://www.parlagfu.hu/vedekezes_1.html

Frissítettem a botanikuskert áprilisi látnivalóit: www.botanika.hu/botkert : "a hónap érdekességei"

Akit részletesebben érdekelnek a gyomnövények és gyomirtószerek nézze meg a Magyaroroszági gyomnövények informatikai rendszerét: http://www.kutdiak.kee.hu/gyom/


Általános

Igyekezzünk a totális gyomirtásokkal. Tarack ellen Glialkát használjunk, mely felszívódva a leveleken a föld alatti részeket is elpusztítja. Csak olyan helyen használjuk ahol nincs a közelben kultúrnövény!

Utak, járdák mellett Casoront szórjunk ki, mely megfelelő adagban egész évre megszünteti a gyomosodást, megkötődve a talajban megakadályozza a csírázást, nem mosódik ki és nem okoz máshol kárt.

Parlagterületeken, idősebb gyümölcsösökben általános gyomirtásra a Medallont, Finale-t vagy a Roundupot ajánlom.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kertünket felütötte a szulák, tudjuk, hogy mély rétegű, termékeny talajban van részünk. Ne aggódjunk szulák ellen jól használható a Ronstar.


Növényvédelem

Az idén is megkezdjük a SZegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kara hódmezővásárhelyi Növényvédelmi Társaságának köszönhetően Mile Lajos tanár úr és Mándoki András rendszeres növényvédelmi előrejelzéseit, melyek a melegebb déli országrészre vonatkoznak, így még időben adnak útmutatást az egész országra.

NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉRE

A Növényvédelmi Társaság műszeres méréseit március végétől megkezdte. Az elmúlt héten 18 mm esőt mértünk, a minimum hőmérséklet -2°, a maximum 21 °C volt. A változékony időjárás és a fejlődési állapot elsősorban a gyümölcskultúrákban indokolja a növényvédelmi munkák végzését.

A meggy- és cseresznyefákon a fehérbimbós fenológiától a sziromhullásig tart az ágmonília fertőzésének kritikus időszaka. Megfigyeléseink szerint a csapadékos időjárás mellett a nedves levegő éjszakai lehűlése miatt is gyakori a virágok vízborítottsága, mely a betegség alattomos fertőzését eredményezi.

A hatékony védekezés érdekében feltétlenül el kell végezni a következő kezeléseket:

- virágzás kezdetén és a fővirágzásban SUMILEX 50 WP,
- virágzás végén a levélbetegségek ellen is hatékony TOPSIN M-70 WP.

Nyomatékosan felhívjuk figyelmüket a permetezések fontosságára, melyet az elmúlt években kialakult fertőzési helyzet igazol.

Az őszibarack esetében az aktuális munkákat a tafrinás levélfodrosodás és az ágelhalás betegségek teszik szükségessé. Ezeknél a kórokozóknál is a csapadékos napok, a lecsapódó nedvesség és a lehűlések okozhatnak súlyos fertőzéseket.

Védekezésre elsősorban a kontakt, több betegségre ható készítményeket javasoljuk (pl. C:LORTOSIP L. , TLURAM GRANUFLOW).

Almás termésű gyümölcsféléknél ebben az időszakban a legfontosabb feladat a tűzelhalás baktériumos betegség fertőzésének a megelőzése. Erre a célra alkalmas a KASUMIN 2 L, réztartalmú szerrel kiegészítve.

A korábbi évek tapasztalata szerint a szőlőtőkéken is érdemes elvégezni a metszés utáni lemosó permenetezést. Erre a célra elsősorban a poliszulfid tartalmú MÉSZKÉNLÉ, THIOSOL, NEOPOL stb. alkalmas, mert a rügyek fertőtlenítésével megelőzhető a korai atkafertőzés illetve a lisztharmat fellépése.

Hódmezővásárhely, 2001 április 3.

- - - - - - - - - - - -

Múlt héten az időjárást éjszakai lehűlések (minimum: 0 C) és nappali felmelegedések (maximum 20 C) jellemezték. Vasárnaptól csapadékos időszak kezdődött, ezen a napon 14-16 mm esőt mértünk.
Ezek az ökológiai viszonyok továbbra is kedveznek a gyümölcsfélék kórokozóinak. A csonthéjasok közül ki kell emelnünk a cseresznye, meggy és őszibarack fákat, ahol már a gombabetegségek JÁRVÁNYVESZÉLY fenyeget.
A súlyos károk megelőzése érdekében szükségesnek tartjuk az említett gyümölcsfajok folyamatos védelmét a következők szerint:
- Meggy, cseresznye moníliás virág-vessző-ág betegsége:
Tekintettel a folyamatos fertőzésre a virágzás alatt legalább 3 kezelés indokolt.
* Virágzás kezdetén és fővirágzásban SUMILEX 50 WP vagy FOLICUR SOLO.
* Virágzás végén TOPSIN M-70 WP.

Ha termést várunk az utcán található fáktól, a védekezés rájuk is vonatkozik. Tapasztalataink szerint a városképet rontó, elszomorító látvány mellett gyakori a fák kipusztulása is, amit a permetezések elmaradása okoz.

- Őszibarack tafrinás levélfodrosodás
A járványhelyzetet súlyosbítja az enyhe tél, mivel a kórokozó zavartalanul áttelelt.
A védekezés alapelvei:
a., fakadás és virágzás alatt a kontakt szereket részesítsük előnybe (pl. TIURAM, GRANUFLOW, CLORTOSIP L, BRAVO 500 stb.) a kis lombfelület miatt
b., sziromhullás után a nagyobb lombfelületre javasolhatók a felszívódó készítmények (FOLICUR SOLO, SCORE stb.) de itt is célszerű a kontakt kiegészítés az a., pont szerint.

Almás területeken a tűzelhalás megelőzése érdekében folytassuk a védekezéseket. Virágzás kezdetéig réztartalmú kombinációval, virágzás alatt önmagában javasoljuk a KASUMIN 2L készítményt.

Hódmezővásárhely, 2001. április 11.

Mile Lajos - Mándoki András NÖVÉNYVÉDELMI TÁRSASÁG
Hódmezővásárhely


Dísznövény

Kiültethetjük a Canna, Mirabilis, Oxalis, kardvirág és dáliagumókat. Vethetjük az egyéves virágokat: díszmákot, búzavirágot, őszirózsát, büdöskét, dísznapraforgót, körömvirágot, hajnalkát stb.

Főleg az oszlopos nyugati tuja alsó leveleinek barnulását csökkenthetjük az ún. "Fenyőfélék beöntöző tápoldatával". Ez 3l-es kiszerelésben kapható, Mg-ban dús műtrágya. Havonta kell 10-20 l-t adni tövenként a higított tápoldattal.
Ez az élettani betegség kevésbé száraz években is fellép.

A nálunk olyannyira elterjedt, hétköznapi nyelven csak “tujának” nevezett örökzöld csoportot szeretném egy kicsit elővenni. Ez az első látásra hasonló növényekből álló csoport igényei szerint igencsak különböző. Egyesek a szárazságra érzékenyek, mások a sok víztől pusztulnak el. Egyesek tápanyagigényesek, mások a sok műtrágyától szenvedve atkásodnak el.

Most a tavaly talán leginkább szenvedett csoportot szeretném bemutatni.

Sokan kérdezték tavaly ősszel, hogy miért barnulnak, száradnak kedvenceik.

Leggyakrabban a hamisciprusok csoportja volt az áldozat, mely bókoló csúcshajtásaikról ismerhető fel.


Ez a társaság igencsak nehezen viseli az ilyen száraz nyarakat, rendszeres napi öntözéssel, félárnyékba ültetve, a nyári forró napokon kemenceként tűző fehér betonkerítésektől, aszfaltutaktól távolabb helyezve tudja csak elviselni.

Barabits Elemér, aki évtizedek óta foglalkozik nemesítésükkel így ír róluk:

1. “…a magasabb relatív páratartalmú helyeken érzi jól magát, ezért igazán szép példányokat csak a Nyugat-Dunántúlon találunk.

2. A hamisciprusok szerepét hazai viszonylatban sokan túlbecsülik. Visszafogottabban kell ezekkel a szép, de igényes növényekkel bánni. Csak a nekik megfelelő nem túl meszes, nem túl száraz, üde termőhelyre valók. Csak ott tudják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket, csak a kedvező termőhelyen fejlődnek szépen. Ne telepítsük őket oda, ahol csak sínylődnek, helyettesítsük őket ott inkább keleti, vagy nyugati tujával, esetleg megfelelő borókafajtákkal. Egy jó fejlődésű egészséges növény szép dísze a kertnek, de egy satnya, betegeskedő növény kiábrándító és lehangoló.

Néhány nagyon elterjedt hamisciprus és helyettesítésük igénytelenebb fajok fajtáival:

Chamaecyparis lawsoniana fajták =
(hamisciprus)

tulajdonság

helyettesük

főbb hátrányok

’Alumii’,


’Columnaris’

’Argentea’

’Lővér’

oszlopos, szürkészöld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

széles kúp, ezüstöszöld, laza lombú

 

 

 

karcsú szürkéskék kúp

Juniperus communis ’Bakony’

Juniperus scopulorum ’Skyrocket’=rakétaboróka

Juniperus virginiana ’Pseudocupressus’

Juniperus communis ’Hibernica’

Thuja occidentalis ’Malonyana’

Thuja occidentalis ’Columna’

Thuja occidentalis ’Smaragd’

Juniperus communis ’Stricta’

kevésbé szép színűek

’Elwoodii’

juvenilis, oszlopos

Taxus media ’Hicksii’

Taxus media ’Hillii’

Taxus baccata ’Overeynderi’

nem szürkéskékek

’Globus’


kissé megnyúlt gömb

Thuja occidentalis ’Danica’

Thuja occidentalis ’Globosa’

Thuja occidentalis ’Globosa Kobold’

 

 

 

törpe

’Golden Wonder’,

’Stewartii’

aranysárga, kúp alakú

 

 

 

 

 

 

sárga hajtásvégű szabálytalan álló

Thuja occidentalis ’Aurea’

Thuja occidentalis ’Europe Gold’

Thuja occidentalis ’Rheingold’

Thuja occidentalis ’Sunkist’

Thuja occidentalis ’Wareana Lutescens’

Thuja plicata ’Aurea’

kevésbé sárgák

Zöldség

Elvethetjük az igazán melegigényes zöldségeket is, a dinnye- és tökféléket, paprikát, paradicsomot, sőt az időszak végén a babot is.


Gyümölcs

A szamócaágyást takarjuk fekete fóliával a szennyeződések és rothadás elkerülésére.

Az almásokat egérfül állapot és virágzás között permetezhetjük atkák (pl. Mitac), lisztharmat (pl. Karathane) és varasodás (pl. Merpan) ellen. Csak az ellen védekezzünk amilyen kárunk tavaly jelentős volt.


VÁLASZOK

(Szakter Ferenc válasza)

Általában nincs akkor baj, ha egyébként a szokásos permetezéseket el tudod végezni. Azonban vannak olyan esetek, hogy nem lehet elhagyni ezt az alapkezelést. Ezt sokan egyfajta fertőtlenítésnek is tartják, nem véletlenül. Tehát például pajzstetű- fertőzés esetén nem lehet elhagyni, illetve az elhagyása súlyos problémákkal jár a tenyészidőben.Továbbá, ugyan nem létfontosságú, de nagymértékben tudom csökkenteni az áttelelt levéltetű tojásokat, és az atkákat is. Én úgy tartom, hogy a lemosó permetezés 1 tenyészidőbeli kezelést mindenképpen megspórol, ugyanakkor, a szerköltséget is csökkenti, mivel a tavaszi kezeléseknél egyre nagyobb a levélfelület és ezért nagy mennyiségű szert igényel. Pl. még őszibaracknál sem jó elhagyni a rezes kezelést a tafrina miatt. A legfontosabb előnye ennek a dolognak az, hogy könnyen hozzáférhető a fa minden része a permetlé számára. Egyébként velem is előfordult már, hogy elmaradt, azonban ezt a tenyészidőben pótolnom kellett. Ha konkrét gyümölcsöt írsz, és azt hogy mi volt tavaly a fő kártétel akkor konkrétabban is tudok válaszolni.

(Szakter Ferenc válasza)

Valóban, kénporral lehet savanyítani a talajt, bár elég drasztikus megoldás. A ventillált kénport szokták ajánlani erre a célra, ilyen néven lehet kapni úgy tudom. Ezt egyébként nem lehet vízben feloldani. Általában ahhoz , hogy 1 pH-t levigyünk 1kg kénport szoktak számolni köbméterenként. Ha nincs más akkor a nedvesíthető kén is jó, de ebből kevesebb kell, hogy mennyi nem tudom. Talán fele, háromnegyede m3- enként. Azonban a legjobb megoldás, ha ültetés előtt tudva, hogy mekkora gyökérzetet fejleszt a növény, kibéleljük a gödröt fóliával és tőzeges talajba ültetjük a növényt. Így sokkal kevésbé tud a meszes talajból a mész beoldódni az ültetőgödörbe. Ha nem túl nagy a növény akkor inkább ültetsd újra így!! Egyébként pedig az arborétumokban a Rhododendronok alá rendszeresen fűrészport szoktak teríteni, ez folyamatosan savanyúan tartja a talajt. Egyéb megoldásként pedig a műtrágyák közül a szuperfoszfát meglehetősen savanyítja a talajt, továbbá az ammónium- szulfát(elég ritka már), amm.-nitrát, kálium-szulfát stb. Üdvözlet: Feri

(Szakter Ferenc válasza)

Ezek valószínűleg valamelyik pajzstetűnek a telelő egyedei.Ha kókuszreszelékszerű az egész akkor az eper pajzstetű lehet az. Ha most egy olajos szerrel lemosod őket, és később egy Chinetrin+ nedvesítőszerrel még megpermetezed akkor bármi legyen is az el kell tűnnie a növényekről. A lényeg hogy minél tökéletesebb legyen a permetfedettség a növényeken!! Minden jót! Feri

Ajánlom a http://www.profinter.hu/~szucsi/kivi.htm címet, továbbá ajánlom, hogy vedd fel a szerzővel a kapcsolatot, ő szívesen segít.

A málna talajzsaroló, vagyis a talaj tápanyag- és vízkészletét feléli. Nyirkos, mélyrétegű, tápanyagban
gazdag, de nem túl kötött talajokban terem a legjobban, ahol sok a levegő és teljes napfényt kap. Száraz, köves helyeken, vagy futóhomokon málnát termeszteni nem lehet.
Félárnyékos helyen kisebb a termése, fák között pedig azokat elnyomja.
30-40 ft-ért már lehet venni gyökeres sarjat, ha nincs a közelben termő állomány ahonnan szedni tud.
Jó istállótrágyázott, mélyen szántott talajba ültesse kb. 150x100 cm-re.
Régebben karósan, most már huzal mellet nevelik. Ennek lényege, hogy huzalok közé igazítják a vesszőket, hogy ki ne hajoljanak a sorba. Nyáron ritkítják a fiatal hajtásokat, ősszel tőből kivágják a letermetteket és megritkítják az azévi, jövő évben termőket (5-8-at hagynak egy tövön).
Néhány nagyon veszélyes betegsége és kártevője van amik ellen muszáj védekezni. Így pl. rezes lemosó
permetezéssel a gombabetegségek ellen.
Legfinomabb a nagymarosi fajta, de apró.
Kérdezzen konkrétabbakat, mert túl hosszú lenne a részletes technológia.

Az egyes növényfajok rézérzékenysége nagyon eltérő, a gyümölcsfélék közül például az őszibarack a
legérzékenyebb. Ezért őszibarackban, s általában a csonthéjas gyümölcsösökben a rézvegyületeket csak
nyugalmi állapotban, ősszel, lombhullás után és tavasszal, fakadás előtt, legkésőbb virágzásban szabad
használni. Az almatermésű gyümölcsösökben általában tavasszal a pirosbimbós állapotig, valamint nyáron a gyümölcsök viaszosodása után permetezhetünk rézvegyületekkel. A szőlő és a zöldségnövények nem rézérzékenyek, ezekben a kultúrákban a tenyészidőben bármikor alkalmazhatjuk a rézvegyületeket, az előírt töménységben.

Ez valószínűleg a dió szemölcsös gubacsatkája, mely a levél színén okoz kidudorodásokat. Javaslom, hogy csak akkor permetezzen ellene, ha a fa nagy részét beborítja, mert egyébként nem okoz jelentős kárt. Ha ez a helyzet rügyfakadáskor használjon Mitac-ot.
Egyéb kérdéseit kérem tegye fel konkrétan.

Csak az erre a célra használható, forgalomban lévő készítményeket tudom ajánlani amilyen a fabalzsam is. Régen használtak olajfestéket, de ennél jobbak a speciális, erre kifejlesztett szerek, mert gombaölőszereket, sőt más, a fa gyógyulását elősegítő anyagokat is tartalmaznak. pl. Faplaszt, Fagél, Fadoktor, Fabalzsam, Vulneron.

Nekem is ugyanígy pusztult ki egy fám. Ez a gutaütés egy válfaja.
Jó ha kiássa a gyökereket és elégeti, de úgyis marad a talajban belőle.
A helyébe semmiképp ne ültessen csonthéjast, a közelébe is inkább csak almát, körtét, diót, stb.

Nem, ez egy cincér. Bogarak rendje, cincérfélék családja.
Lárvája az akácot károsítja. Angolul "Locust Borer", lefordítva talán akácsáska.
Hol találkoztál vele, én hazai adatot nem találtam róla, az USA-ban nagy kártevő.
Nagyon sok adat van róla a hálón.

Ajánlatos felásni és mindenképpen kiszedni a tarackot, szulákot, pitypangot.
Ezek, és a csak szélsőséges talajokon előforduló néhány veszélyes gyom, - pl. savanyú talajon a zsurló, vizenyős talajon a sás - kihajtanak még akkor is ha ráhordat 30 cm földet.
A közönséges fűcsomókat felesleges kiszedni, elég jól beásni.
Ha jó a talaj nem kell újat hordani rá.
Az új talaj rendszerint élettelen, tápanyagszegény, ritkán jó minőségű, ezért ajánlom a TerraVita-t, mely élettel látja el mélyebb rétegekből származó, ezért életszegény, friss talajt.
Ezenkívül az Alginit is nagyon jó főleg homokon a víztartás fokozására - így nem ég ki nyáron a gyep -, de inkább csak a Balaton környékén ömlesztve éri meg, vagy kis területen a csomagolt is, mert drága a szállítás (2-5 kg/m2 kell belőle, csomagolva pedig 600ft/30kg).
Ha tud szerezzen érett marhatrágyát és azt rotálja be, vagy terítsen szét komposztot 3-6 kg/m2 mennyiségben.

Igen, ezekre sajnos keresztet vethet.

UI:tudna ajanlani valakit aki segitene a kertrendezesben? Nem tudom milyen arban lehetnek a kerteszek akik ilyesmit is vallalnak!

Az ország mely részére? Még az ár is függ ettől.

Nem igénylik feltétlen. Csak ritkítani, alakítgatni, a beteg részeket eltávolítani célszerű.

A nyári orgonát viszont alaposan vissza kell metszeni akár negyedére is, a sűrű részeket pedig kiritkítani.

Még kicsit korai, ma éjjel is fagyott és most is csak pár fok van egész nap. Inkább csak pár hét múlva.

Gratula!

A hormonhatású szereket paradicsomnál elterjedten alkalmazzák főleg a téli fényszegény időben, ribiszkénél és mandulánál még nem hallottam róla.
Sokféle szer van, paradicsomnál a Gibberellin 10, Gibbro phyl 3 és 10. Ezeket a kiültetés és virágzás között használják 1-3-szor permetezés, vagy a virágfürtök bemártása formájában.
A virágzás gyorsítására, virág- és bogyószám növelésére, az apróbb bogyók képződésének elősegítésére használják.

A Nevirol is használható paradicsomnál kimondottan a terméskötődés fokozására, mely egész más hormont tartalmaz.

Termésfokozó szerként szoktak bór tartalmú trágyákat is kijuttatni, mivel ez a mikroelem (igen kis mennyiségben szükséges tápelem) növeli az egészséges pollen, az életképes csíratömlő fejlődését és ezen keresztül a jobb termékenyülést.
Szőlőnél, maglucernánál, olajtöknél a legszembetűnőbb a hatásuk, ez utóbbinál akár 50-60%-os olajtermésnövelést is okoz.
Paradicsomnál a virágzás előtt közvetlenül, folytonvirágzó fajtáknál havonta megismételve alkalmazható. Pl. Damisol bór, Damisol BB gyümölcs. Ez utóbbit szerintem nyugodtan használhatja pirosribiszkénél és mandulánál is virágbimbós állapotban. Ilyenkor a virágzáskori lehűlés és fagy által okozott károkat is mérsékli a virágok regenerálásával.
A permetezést sziromhullás után 1-2 alkalommal megismételheti.

Általában minden permetezés finom cseppekkel a leghatásosabb, mert így ad egyenletes fedést minimális szerfelhasználással.
A fedés elősegítésére szoktak feszültségcsökkentő szereket is adni a permetszerekhez. Ezek csökkentik a cseppek felületi feszültségét és ezáltal azok nagyobb felületet borítanak be.
A mosószereknek van ilyen hatásuk, így a káliszappan is - meleg vízben feloldva - használható, de speciális szerek is vannak melyekből 1/4 dl is elég 10 l-hez (Nonit).

A teljes lombfelületre kell permetezni.

"Nagyüzemileg" speciális sportpálya-boronával tüntetik el a gilisztahalmokat. Kézzel pl. gereblyéhez hasonló éles fogú gyepszellőztetővel lehet.
Egyébként a giliszták a talajt ingyen táplálják, lazítják, keverik, levegőztetik, szóval nagyon nagy
hasznuk van.

Olyan szert érdeme alkalmazni, mely levélen keresztül felszívódik, de a talajon keresztül nem.
Utána a gyom pusztulása után azonnal lehet vetni bármit.
Ilyen mindent irtó szer a Medallon. Kb. 1,5-2 hét alatt hat. Mindenhol kapható.

Egyéves növény sok ilyen van, de azok csak júliustól a fagyokig takarnak, pl. díszbab, dísztök, hajnalka (Ipomoea).
Nem futó, de magasra nő az egyéves napraforgó és számtalan
évelő díszváltozata, a ricinus, a csicsóka.

A cserjék közül a komló (Humulus) hamar befutja a kerítést, de nem túl dekoratív (bár van sárga levelű változata is ami már elég szép).
A tatáriszalagot a 200/32. számomban mutattam be. A második évre garantáltan befut pár négyzetmétert, 3-4 éves korára pedig az egész kerítést.

Ha nem a kerítése akarod futtatni akkor nyírott, vagy szabad sövényt, vagy cserjeegyüttest is ültethetsz.

Nagyon gyorsan nő és jól takar a nyári orgona, de sövénynek nem jó.
Szabad vagy nyírt sövénynek egyik leggyorsabban növő a gyöngyvessző (Spiraea). És még szépen virágzik is.

Cserjeegyüttesbe az előbbi mellett a jezsámen (Philadelphus) és a gyöngyvirágcserje (Deutsia) a leggyorsabban növők és 3 m-t is elérők.
Az örökzöldek közül a Leyland ciprus a leggyorsabban növő, mely sövénynek szép, de a méteres nyugati tuja is megnő 2 méterre 2-3 év alatt. Szabályosabb nyírt sövényt lehet belőle kialakítani mint a most divatos kicsit gyorsabban növő és igénytelenebb Leyland-ciprusból.

A bambusz jó lehet, de télen meghajlik a szél és a hó súlya alatt. Törpefenyőkkel, nagy kövekkel, madárbirsekkel, törpecserjékkel jól társítható.

Nagyon szép fenyőket lehetne ültetni, melyek elég gyorsan nőnek és szép nagyra. Ennél a megoldásnál inkább az lehet majd a gond, hogy túlságosan is takar, elveszi a fényt. Rengeteg helyen lehet látni, hogy az előkertbe ültetik ki a karácsonyi fenyőfákat, aztán 15-20 év múlva nem fér el, erre lecsonkolják az alsó ágait
akár 4-5 méter magasságig is iszonyú látványt nyújtva. Ezért csak akkor válassza ezt a megoldást ha van bőven hely.
Az oldalt csak kissé terebélyesedő oszlopos örökzöldek csoportja talán még jobb megoldás, de ha túl sűrűn ülteti akkor eltakarhatják a teljes kilátást és napfényt. Ilyenek pl. az oszlopos tuják, hamisciprusok, borókák. A Leyland-ciprus is megnő nyírás nélkül 15 méterre és fának is szép.

Gyors növekedésű, magas, kúpos, szép és nem túl érzékeny fenyők:
Abies concolor (kolorádófenyő), Abies nordmanniana (kaukázusi jegenyefenyő), Pinus nigra (feketefenyő),
Pinus strobus, Pinus wallichiana, Chamaecyparis lawsoniana Stardust, Chamaecyparis lawsoniana Lővér, Juniperus chinensis Monarch, Thuja occidentalis Smaragd.

Kifejezetten oszloposak, de talán kissé lassabb növekedésűek:
a Chamaecyparis lawsoniana Columnaris, Thuja occidentalis Malonyana, Juniperus communis Bakony, Juniperus communis Hibernica, Juniperus communis Pyramidalis, Juniperus virginiana Fastigiata, Thuja occidentalis Columna, Thuja occidentalis Fastigiata.

Nekem is volt egy hasonló területem, kb. 20 éve nem művelt meggyes, tele sarjakkal. Lóval szerettem volna szántatni, de nem vállalták, aztán egy Rába 15-ös volt az áldozat, mely elég kicsi, de olyan
rossz munkát tudott csak végezni, hogy a tulaj is szégyellte.
A te földed jobb ennél, a málna és tarack nem olyan nagy gond.
Ha tényleg sok a tarack akkor szántás előtt egy alapos Glialka-s gyomirtást javaslok, majd ha elszáradtak akkor már lehet akár Rába 15-tel, akár más kistraktorral szántani. Ha nem végzi el a gyomirtást akkor a szántás nem segít a tarack ellen, csak összeaprítja a szárakat!
Szántás után gyökerek kiszedése, rotálás, gereblyézés, pár hét pihentetés, és már vethető is a fű.

Ha megadja a telefonszámát és hogy az ország mely részére kellene, lehet hogy tudok kertépítőt, vagy akár saját magamat is ajánlani. Én ingyen tervezek.

A talajt jobb pár hónappal beültetés előtt előkészíteni.
Én istállótrágyát és tőzeget is adnék nagy mennyiségben, a Balaton környékén pedig a sokszor emlegetett alginitet.
Az istállótrágyát szántsa be, a tőzeget és alginitet talán inkább rotálja, hogy a gyep számára egyenletes legyen a talajban.
A termőföld is jó megoldás, de min. 30 cm rétegben. Én az olcsóbb megoldást választanám.

Talán nem megfelelő körülmények közt tartja. Óvja a hideg víztől, és a közvetlen napfénytől, a leveleket ne öntözze, tartsa 18-20 C-on. Túl száraz, központifűtéses lakásban nem nagyon virágzik. Min. 60-80% páratartalmat igényel (párszáz forintért kapható páratartalommérő). HA másként nem tudja ezt
megoldani tőzeggel bélelt tálba állítsa és azt tartsa mindig vizesen.
Havonta kétszer tápoldatozza (van spéci afrikai ibolya tápoldat, de természetesen bármilyen virágzó növények számára készült megteszi).

Nem baj ha szinte földig érnek az ágak, ha egyébként senkit nem zavar.
Ha le akarja vágni akkor azt teljesen a törzsről, vagy esetleg elágazódásig tegye és kenje be utána sebkezelővel.
A legalkalmasabb időpont az ősz, de bármikor megteheti.
A korhadt ágakat érdemes levágni, élő részig kitisztogatni és a legegyszerűbb megoldásként műanyag habbal kibélelni.

A vénusz légycsapója világos, párás (cserepét állítsuk kavicsokkal telt vízbe), hűvös (télen 10 C) helyen
érzi jól magát.
Télen kevéssé öntözzük. Mindig mészmentes, lágy vizet kapjon. Tápoldatot NE kapjon. Legyekre sincs szüksége, legfeljebb szórakozásból kaphat!
Évente homokos, kaktuszoknak való földbe kell átültetni.
Szerintem a világítás csak sötétebb helyen szükséges, világos ablak mellett nem.

Érdekességképpen írok a Vénusz papucsa orchideáról is.
Ez egy igen páraigényes, és mérsékelt fényigényű növény. Kis szobai üvegházban a legjobb tartani.
Virágzáskor és utána két hónapos pihentetést igényel, ekkor nem kell tápoldatozni, máskor havonta egyszer pl. 1%-os Wuxal Basis-szel, augusztustól pedig virágzásig
Wuxal Superrel (ez utóbbi magas foszfortartalmú).
Nem szereti a túl meleget, max. 18C-on tartsa, de télen inkább 13 C-on vagy azalatt.
Kizárólag langyos, lágy vízzel öntözzük.

A müncheni sör őszi retek, pár hónapig tárolható, de egész télen át nem.
Téli fogyasztásra aug. 10 körül vetik, így a fagyokig még beérik.
Kb. 35x6-8 cm tenyészterületre, 3 cm mélyen vessük.
Természetesen lehet ilyenkor is vetni, kb. 3 hónap alatt kifejlődik.
A laza homok és középkötött mezőségi talajok a legkedvezőbbek számára. A közömbös és gyengén lúgos kémhatású talajokat szereti. Csak 3-4 év múlva vessük újra ugyanarra a területre.
Kb. 100-150 kg nitrogén, 100 kg foszfor és 200-250 kg kálium hatóanyagot (ezt át kell számítani a műtrágya hatóanyagára) igényel hektáronként. A szerves trágyázást nem szereti.
Rendszeres öntözést igényel.