HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

51-52. hét - december 20 -
2000 január 2.

Minden olvasómnak köszönöm, hogy az olvasóim maradtak, és Boldog Karácsonyt és Új évet kívánok!


A fenyőfáról

Gyenes István:
KARÁCSONYFA

Szobám
sarkában a
békesség fája
zöld ruháján sok
ezernyi szín, alatta fénylő
melegségben a gyermeki világ
játszani hív. Játszani, játszani,
békében játszani gyermekem veled
hagy játsszam még, körültáncolom veled
a világot most, mikor mindenki érzelme ég.
Nézem a fámat és egyre jobban érzem a fenyő
illatát, töprengem azon, hogy milyen jó lenne, ha
örök maradna ez éjszakám. Csillagszórók a gallyak
csúcsán szórják a karácsony csillagát, béke csillagok
röpdöső fényei
szobámból
szálljatok
mind tovább.

Egy kis karácsonyfa-krónika

A nyírfarozsétol a fenyoágig
Egykori germán szokások - Ami ellen tiltakozott az egyház
- Az osztrák norokon ünnepi újdonsága - Sisi fája

A karácsonyfa régebbi, mint maga a karácsony, Jézus Krisztus születésének az ünnepe.

A germánok például nyírfarozsével díszítették hajlékaikat a sötét téli hónapokban, hogy eluzzék portájukról a rontást, a démonokat, a rossz szellemeket. Az örökzöld növényeknek különösen nagy életerot tulajdonítottak.
Az elso, maira hasonlító karácsonyfát 1419- ben a freiburgi pékinasok állították fel a város kórházában. Almával, körtével, ostyával, színezett dióval, mézeskaláccsal, aranyfüsttel díszítették.
Az egyház sokáig tiltakozott ellene, fölösleges hívságnak tartotta, aminek látványa elvonja a lélek figyelmét az igazi ünneprol. Csak a múlt század közepén jelentek meg a karácsonyfák a templomokban is.
Nemesi otthonokban, tehetos polgárcsaládoknál fenyo helyett szívesebben állítottak puszpángot (buxust), és azt ékesítették mindenféle gyümölccsel, aranyozott dióval, papírból hajtogatott- ragasztott, színezett virágokkal. Az elso gyertyákat - növelvén az ünnep fényét - a 17. század közepén gyújtották meg a szentestén.
Nyugatról kelet felé terjedt a karácsonyfa-állítás hagyománya. Nálunk a politikus-író Podmaniczky Frigyes (1824-1907) családja révén honosodott meg ez a szokás. Egy osztrák norokonuk állított náluk díszes fenyofát.
Annak idején a bécsi udvarban az a szokás járta, hogy mindenkinek - a császárnak, feleségének, Sisinek és gyerekeiknek - külön-külön volt karácsonyfája.

(Heves Megyei Hírlap, 97. dec. 6.)

A karácsonyfáról

A díszekkel és gyertyákkal ékesített fenyőfa, amely ma a szenteste jelképe, nem létezett mindig.
Az első híradás arról a szokásról, hogy fenyőfákat díszítenek fel karácsonykor, az 1606-os esztendőből származik. Akkor Írta le egy strassbourgi polgár, hogy szülővárosában az emberek papírrózsával, cukorkával, almával, pogácsával és halpénzzel ékes fenyőfát állítanak a szobájukba.
Egy évszázaddal később az lett a szokás Németországban, hogy minden családtagnak saját
Kis fenyőfát ajándékoztak, mégpedig nagyság szerint: az apa, a család feje kapta a legmagasabbat, a legkisebb gyerek pedig a legeslegkisebbet. Mikor belépett a család a gyertyafényes szobába, rögtön felismerte mindenki, melyik az ő fája, melyek az ő ajándékai. De már karácsony másnapján lefosztották és kivitték a házból ezeket a kis karácsonyfákat.
A XIX. században kezdtek gyertyával és díszekkel megrakott, igazi nagy fenyőfákat állítani a lakószobákba, ahogy ez ma is szokás.
Ágaik közé aranyos és ezüstös diót, színes szaloncukrot, almát, süteményt és más finomságokat akasztunk. Az ünnepi napokban és a rá következőkben a ház gyerekei ezeket
leszüretelhetik. A fákat újévig vagy vízkeresztig (január 6.) tartják meg.

Hogyan keletkezett karácsony ünnepe?

A kereszténység korai éveiben a hívők közössége január 6-án ünnepelte az év legszebb napját, az Üdvözítő keresztelőjét. Sokakban azonban élt még a régi pogány hit. December 25-én ezt különösen tapasztalhatták azok, akik Jézus tanításait terjesztették a Római Birodalomban. Ez volt az a nap, amelyen egykor az egyiptomiak, a szírek, a perzsák, a görögök, a rómaiak ünnepelték fény- és napistenük születését. E napon mindenütt áldozati ünnepeket tartottak, mert az emberek nem tudták olyan gyorsan elfeledni ősi szokásaikat, még akkor sem, amikor már a keresztény hithez csatlakoztak.
Jézus Krisztus születésének senki sem ismerte pontosan. De tudták, hogy az Üdvözítő a " világ világosságának" is mondta magát. Miért ne ünnepeljék hát a fény napján a születésnapját? Miért ne avassák december 25-e pogány ünnepét keresztény ünneppé?
Így történt, hogy a Krisztus utáni IV. századtól már december 24-én kezdték ünnepelni a karácsony előestéjét, a szentestét, és az év legsötétebb, legnehezebb időszakát az élet kezdetének és a szeretetnek a sugárzó ünnepévé emelték.
Babona azonban maradt fenn ezzel a nappal kapcsolatosan. Ma is akadnak, akik azt hiszik, hogy a jámbor szemek előtt a szentestén feltárul egy olyan világ, amelyben megnyílik a hegyek drágakőpompája, előragyognak az elsüllyedt városok és a várak falai, a tengerekből pedig felhangzik az elsüllyedt harangok zengése. A bűntelenek megértik ezen az éjszakán az álltatok beszédét, és kimenthetik a szegény bűnös lelket a tisztítótűzből.
(http://www.sopron.hu/netelkedo/2/v31/fa.html)

Egyéb linkek a karácsonyról:
http://www.bibl.u-szeged.hu/~szalai/karacsony/fa.html
http://www.bibl.u-szeged.hu/~szalai/karacsony/karacsony1.html
http://www.kollegium-szerencs.sulinet.hu/karacsony.pl (képeslapküldés is)

Akik még nem vásároltak fenyőfát azoknak szeretnék segíteni a kapható fajok bemutatásával.

A legdrágább talán a (~3000 ft/m?) a kaukázusi (Nordmann) jegenyefenyő, melynek tűi kissé felállók, a luchoz hasonlóak, de hosszabbak és nem szúrósak, fonákán két vastag légzőnyíláscsíkkal. Megdörzsölve kellemes narancs illatúak.
A jegenyefenyők tűi szárazon nem hullnak.

A duglászfenyő ára hasonló az előzőhöz, tűi megdörzsölve szintén narancs illatúak, a lucfenyőhöz hasonló, de lágyabb, vastagabb és a fonákon szintén 2 fehér csíkú tűkkel.
Kékes és zöldes levelű változata is van. Nagyon magasra nő és nagyon hosszú életű. (lsd. kicsit bővebben a hét növényeinél!).

Az ezüstfenyő valamivel olcsóbb, de nem tartozik a legolcsóbbak közé.
Legolcsóbb a lucfenyő és az erdei fenyő.
Ezeket azt hiszem nem kell senkinek sem bemutatnom. (Áruk ~700-2000? ft/m.)
Esetleg még a bőséges gyantafolyású selyemfenyővel és feketefenyővel, vagy egyéb jegenyefenyőfajokkal is találkozhatunk, mint pl. az igen drága, de nagyon szép kolorádófenyővel.

De senki ne lepődjön meg, ha még egyebet is talál, a divat változik és ha van fizetőképes vásárló akkor nő a kínálat is. (Amerikában hasonló éghajlat alatt egész más karácsonyfafajokkal is találkozhatunk.)

Közülük a luc küztudottan hullatja a tűit. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy vásárlás után azonnal tegyük egy vödör vízbe, még jobb ha előtte friss vágást készítünk úgy, hogy pár cm-t lefűrészelünk a törzs végéből.
Ezt minden fenyőnél érdemes megcsinálni és csak a feldíszítés előtt vegyük ki a vízből.
Naponta töltsük utána a vizet, mert elpárologtatja! Néha permetezzük is le a lombját!
Emellett fontos, hogy hűvös, párás helyen tároljuk!

Feldíszítéskor nagyon ügyeljünk az elektromos díszekre, megbízható helyről vásároljunk, mert leggyakrabban ezek okozzák a karácsonyfatüzeket!
Az igazi gyertyákta különösen ügyeljünk, mert igen tűzveszélyesek azzal, hogy a fát nagyon kiszárítják és igen éghetővé teszik.

A fát ne állítsuk fűtőtest és könnyen éghető dolgok, sőt ajtó közelébe sem, mert könnyen felboríthatjuk.

És utoljára, de nem utolsósorban, karácsony elmúltával ne hajítsuk ki a fát a 8. emeletről!

Vásárolhatunk esetleg földlabdás fát is. Ezt ültessük konténerbe és tényleg csak pár napig tartsuk bennt, majd azonnal ültessük ki. Ha a fagyott föld miatt ez nem megy tartsuk hűvös, világos helyen, néha öntözzük meg és csak tavasszal ültessük ki.


VÁLASZOK

Hát most már nem lehet vele mit tenni, valószínűleg nem volt pihentetve, vagy rossz hőkezelést kapott. A hagymák igen érzékenyek a tárolási hőmérsékletre, fokra és napra igen pontos értékeket kell betartani a felszedés után az ültetésig ahhoz, hogy a virágzás jó legyen. Igazából a hollandok a mesterei ennek. Magyarországon alig folyik virághagyma termesztés (esetleg valamennyi kardvirág). Szóval valami ilyen oka lehet. Az amarilliszról a 46. héten írtam, az "előző hetek címszó alatt nézd meg".

Igen, le szabad metszeni, csak utána gondosan be kell kenni a metszlapot valamilyen sebkezelővel ami kapható.
Nagyon vigyázzon, hogy be ne hasadjon az ág. Metszés után éles késsel vágja egyenesre a metszlapot, így hamarabb begyógyul. Ha nagyon nagy a seb, akkor évente újra kenje be a sebkezelővel!
A cseresznyefát egyébként termőkorban nem szokták metszeni, mert magától lesz a legszebb a koronája. Persze olyan esetben, ha pl. nem tudják leszedni a termést a fa tetejéről akkor nyugodtan le lehet vágni ha utána elvégzi a sebkezelést.