HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

48. hét - november 29- december 5.

A tél beálltával most egy kicsit több időnk marad ismerkedni a növényekkel, nézelődni a hálón.


Linkajánló

Mindenekelőtt egy nagyon fontos lap az internetes kertészeti lapokat gyakran olvasóknak: az amerikai USDA zónák Európára vonatkoztatva megtalálhatók a http://www2.dicom.se/fuchsias/eurozoner.html oldalon. Ez azért fontos, mert ezzel az 1-10-ig tartó besorolással nagyon gyakran találkozunk ha például a kertünkbe növényeket keresünk és a weben is található lekérdezőprogramokban megadható kertünk időjárási zónája. Egy számmal persze nem lehet jellemezni egy terület éghajlatát, de a fagytűrésre nagyon jó kiindulópont lehet. Mivel Magyarország nagyjából a hatos zónába esik, csak az ennél kisebb számú növények sikeres áttelelésében reménykedjünk.

Jó lekérdező oldalak:
Garden.com: http://www2.garden.com/cgi-bin/v2/gedesign/PID=68009437915945336326158,26158 ,
Sierra Home Gardening: http://www.sierra.com/sierrahome/gardening/encyc/
Plantadviser: http://www.plantadviser.com/adviser.htm
TIME-LIFE Plant Encyclopedia: http://www.vg.com/cgi-bin/v2/gemag/PID=69909297228040328623021,23068&s=4393
Factsheet Database: http://www.hcs.ohio-state.edu/Factsheet.html
és a Webgarden: http://www.hcs.ohio-state.edu:90/pmi_4/FMPro?-db=PMI4&-lay=input&-format=plantsnew.html&-view

Ha pedig idegesek leszünk a sok Fahrenheit foktól, menjünk a http://members.home.net/shaunanagy/plantdr.html címre, ahol könnyen átszámíthatjuk C-ra.

Az XPlor-t (http://muextension.missouri.edu/xplor/agguides/hort/) angolul jól tudóknak ajánlom, nagyon sok kertészeti dolgot tanulhatunk innen.

A Verna Lynn's Garden Pages-en rengeteg kertészeti link van témák szerint csoportosítva (http://www.geocities.com/Heartland/Oaks/7575/Vgarden.html).

A The Cool Tropics (http://www2.garden.com/cgi-bin/v2/gedesign/PID=68009437915945336326158,26158) honlapján megtudhatjuk hogyan nevelhetünk banánt, pálmákat és rengeteg link van e témában.

A Gardener's Paradise nagyon szép oldalán (http://members.home.net/shaunanagy/index.html) arra kapunk tippeket hogyan készüljünk az ünnepekre.


Általános

A múltkor megfeledkeztem a legegszerűbb és legkönnyebben elkészíthető madáretetőtípusról, pedig most én is ezt használom. (Régebben az automata etető is jól bevált).

Szóval végy egy jó nagy akármilyen, de lapos műanyag flakont (én azt hiszem 4 l-es öblítőset használok), alul hagyjál vagy 5 cm-t az eleségnek és még ugyanennyit az ülőkének és fölötte vágd be vízszintesen az egyik oldalát. Ezután a vágás két szélénél vágb be függőlgesen felfele- és lefele egyaránt kb. 5-5 cm-t. Majd hajtd ki erősen a két nyelvet úgy, hogy vízszintesen legyenek. A fölső a hótól védi a magokat, az alsóra rá tudnak ülni a madarak.
Ezután már csak az van hátra, hogy fönnt a kupakjánál fúrd át és rögzítsd dróttal vagy madzaggal a fához.
Tégy bele napraforgót, darát, beteg diót, szalonnadarabkákat, vagy bármilyen magot ami van.


Szőlő, bor

Ha előző évről maradt jó és kiemelkedő minőségű borunk, érdemes lepalackoznunk. A palackokat ultrás vízzel mossuk ki majd öblítük. A bort csersav-zselatinos derítés és szűrés után öntsük a gondosan kitisztított palackokba. lezárására csak új dugót használjunk. Ezeket meleg vízben jól áztasssuk ki, szikkasszuk meg és csak azután dugaszoljunk vele Hosszú ideig - több évig is - állóképes marad a borunk, ha a palackokat még pecsétviasszal is lezárjuk, s fektetve tároljuk.


Dísznövény

Elfelejtettem időben szólni, hogy némely örökzöld boróka, hamisciprus ágai könnyen letörhetnek a sok hótól. Ezen úgy segíthetünk, hogy nem túl szorosan körbekötözzük.
A hosszú, könnyen hajló és erősen felálló ágúak a legérzékenyebbek erre, a tujáj nem annyira.
Ha ezt nem tettük meg időben, rázzuk le rendszeresen a vastag hóréteget ezekről, vagy még most is megkötözhetjük őket.

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) mexikói származású, közepes fény- és vízigényű növényünk. Általános virágföldbe ültethető.
Díszét nem a virágja, hanem az azok alatt található élénkszínű (legtöbbször piros, de rózsaszín és fehér is van) fellevelek adják.

Érzékeny a kiszáradásra, télen is gyakran öntözzük! Tavasszal azonban fokozatosan csökkenteni kell az öntözést (10-12 naponként elég), hogy a levelek lehulljanak és 15 cm-re visszavághassuk a hajtásokat. Májusban ültessük át, és ezután már rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk. Kivihetjük szabadba is, de szeptemberbe vigyük a szobába tegyük olyan helyre, ahol az esti világítás legalább 40 napig nem zavarja, mert csak rövidnappalon virágzik (akár a WC-be is betehetjük, ha ott nappal azért kap valamennyi fényt).
Az üzletben kapható mikulásvirágokat sokszor hormonhatású anyagokkal kezelik, hogy törpébb legyen. Ezért lehet, hogy idővel nagyobbra nő a kedvencünk.


VÁLASZOK

Nem fölásni kell az egész területet, hanem amikor kiszedjük a beteg fát akkor kell minél nagyobb gödröt ásni, hogy minden egyes kis gyökérdarabot kiszedhessünk. Azután égessük el ezeket, ne ássuk el újra, mert tovább fertőznek! És utána ne a helyébe, hanem legalább pár méterrel odébb ültessük a fát. Azt hiszem ez az amit maximálisan megtehet.
És azért nem kell annyira aggóni, ez sokkal kevésbé fertőző, mint pl. a tűzelhalás. Lehet, hogy a környék fái tovább nem fertőződnek, vagy csak pl. 5 évenként egy fa.

Legfeljebb a fákat és a nagyobb bokrokat nem kaparja ki a kutya, nem tudok olyan növényről amit ne bántana akár az illata miatt akár más miatt. Ha esetleg az olvasók hallottak ilyenről, kérem szóljanak.
Az az egy megoldás van a kutya ellen, hogy nem engedjük a növények közelébe, pl. sövénnyel kerítjük el az udvar egy részét. Fontos, hogy az utcakerítés mellett szabadon tudjon rohangálni, mert a területe védelméért mindent képes megtenni és nincs olyan növény ami útját állná. Persze a kutya nagysága, vérmérséklete sem lényegtelen, én most főleg nagy kutyákra gondoltam. Kis méretű kutyák elől nehéz a kertet sövénnyel megvédeni, de nem lehetetlen. Pl. a fagyalt sűrűn kell ültetni (pl. 25 cm) kétsoros kötésben és mélyen úgy, hogy csak a visszametszett 1-2 rügy legyen a föld felett és ne sajnáljuk visszavágni már az első évben sem többször. Így alul sem lesz kopasz.

Mellékeltem egy rajzot, mely egy isaszegi 3. éves családi ház előkertjét mutatja. Két hatalmas kutya lakja az udvart és a legjobban kitaposott terület az utca felőli 1 m széles "kutyafutó", ahol a járókelőket ugatva végigkísérik az ebek. Itt nincs beton, szabadon kapirgalhatnak az ebek. Kell nekik egy ilyen hely is!
A fagyalsövény telepítése után a második évben lebontható az addig mögötte álló 1 m magas léckerítés. Az utca felőli ideiglenes kutyakerítés csak kicsit később, a sűrű cserjesor megnövése után lesz eltávolítva. A ház előtti két pincegarázs miatt a sövényt nem kellet egészen a házig vezetni, és a házhoz vezető kis bejáróút - melynek mentén japán szokás szerint a legszebb növények foglalnak helyet - egy részéhez hasonló okból szintén nem kellett ideiglenes kis kerítés. (Elnézést a feet-ért, de angol a kerttervező programom)

Van úgy, hogy az orvos a betegének se tud már mit tenni, mert képességei meghaladják a vártat. Ilyenkor nem tehet mást, mint türelemmel vár és ha jó orvos akkor imádkozik a betegért. És néha előfordul, hogy a haldokló is felgyógyul az orvos legnagyobb ámulatára.
Azt javaslom, hogy várja meg amíg biztosan látszik, hogy kipusztul a fa és akkor szedje csak ki. Addig nem tud mit tenni. Esetleg a száraz ágakat levághatja télen is.

Írtam a faültetésről néhány hete a hírlevélben amit ez "Előző hetek" címszó alatt megtalál, de mellékeltem is.
Ősz a kedvezőbb idő rá és még most is jó lenne ha nem jött volna olyan hamar a tél. De nyugodtan ültethet tavasszal is, sőt a barackokat még kedvezőbb is akkor.
Mindez a szabadgyökerű gyümölcsfákra vonatkozik. Konténeres vagy földlabdás fákat bármikor ültethet, akár nyáron is. A díszfák többsége már ilyen. De a legkedvezőbb azért itt is az ősz, az október-november.