HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

41. hét - október 11-17.


KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

ŐSZI KERTÉSZETI NAPOK

VIRÁGKÖTÉSZETI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

lesz október 15-17.-én 9-18 óráig a Kertészeti Egyetemen (Bp., Villányi út 35-43.)

Ezen belül:

IV. Országos Ifjúsági Kegyeleti Virágkötészeti Verseny

Ősz a kertben és a lakásban

Dísznövények

Árvácska- és krizantémvásár

Virágkötészeti bemutatók:

-Koszorúkötészet

-Őszi asztal díszítés

-2000 köszöntése

Bonsai-kiállítás és nevelési bemutató


NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK HÓDEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉRE

A napokban véget ért az "ajándék nyár", melyet a 10-15 °C minimum, 25-30° C maximum hőmérséklet és a kevés csapadékos nap jellemeztek.
A beteg gyümölcsfák és szőlőtőkék már korábban elvesztették levélzetüket, az igazi ősz beköszöntével az egészségeseken is felgyorsul a lombhullás.
Az idei csapadékos időjárás (a térségben VI.-Vll. hó.-ban 400 mm) a növényi betegségek szokatlanul erős fellépéséhez vezetett, ezért most különösen fontos az őszi zárópermetezések elvégzése.
Ez a munka minden gyümölcsfajnál indokolt:
almánál a varasodás, körténél a varasodás és a fabreás levélfoltosság, meggy-, cseresznye-, kajszifáknál a monília és levélfoltosság betegségek, őszibaracknál a levélfodrosodás, levéllikasztó gombák, szilvánál a levélfoltosság, diónál pedig a gnomóniás betegségek miatt. Ezen az őszön a szőlő sem maradhat ki a sorból, hisz a peronoszpóra fertőző tömegének csökkentése mindannyiunk érdeke.
A zárópermetezésre felhasználható bármelyik réztartalmú készítmény, de legjobb hatás (baktériumos betegségek ellen is) a CHAMPION 50 WP, a KOCIDE DF vagy a CUPROXAT FW szerektől várható.
Tafrinás levélfodrosodás erős fertőzését követően őszibarackfákon a legjobb eredmény a CLORTOSIP 75 WP, vagy a TIURAM GF használatával érhető el. Hasonló jellegű a lehullott lomb megsemmisítesse, ami történhet aláforgatással, komposztálással vagy körültekintő technikájú elégetéssel is.
A kistételű kalászos vetőmagvak csávázásara továbbra is kapható az 1 literes kiszerelésű BIOSlLD BD.

1999. 10. 05.
Mile Lajos - Mándoki András
NÖVÉNYVÉDELMI TÁRSASÁG
Hódmezővásárhely


Zöldséges

A sütőtök felszedését ne siessük el, jó ha kicsit megcsípi a fagy, attól lesz igazán jóízű, édes.

A laskatök-nek sem árt a kisebb fagy, igen vastag héjával egész télen át a kamrában tárolható.

A földimogyorót viszont már ideje kitermelni, kicsit megszárítani és úgy tárolni. A penészeseket feltétlenül dobjuk ki, mert halálos mérgezést okozhatnak.


Gyümölcsös

A kajszi- és őszibarack legkedvezőbb ideje nem az ősz, hanem a tavasz, mivel a jó átteleléshez biztos eredés szükséges.

Betakaríthatjuk a birset és a naspolyát is, bár ha nem érünk rá várhatunk ezzel még akár egy hónapot is, mert ezeknek nem árt a kisebb fagy.

Most készíthetjük el a barackmoly és keleti gyümölcsmoly számára az izolátorokat ha meg akarjuk spórolni a szexferomon-csapdák árát és sok volt a "kukacos" őszibarackunk.
Kb. 40x40 cm-es, 50 cm magas favázas ketrecet fedjünk be apró fonású hálóval, egyik oldalán pedig üveges ajtóval. Alul és felül deszkával zárjuk résmentesen.
Aljára hullámpapír darabokat, felülre farostlemezt teszünk. A hullámpapírokra tesszük a fertőzött gyümölcsöt, az izolátort pedig szabad levegőn, de fedett helyen helyezzük el. Ha kibújtak a hernyók kidobjuk a gyümölcsöt, de a hullámpapírt nem bolygatjuk. Tavasszal kirakjuk a gyümölcsösbe félárnyékos helyre.


Dísznövény

Díszcserjéink, fáink legkedvezőbb ültetési ideje az október közepe-vége. A korai kitermelésnél mesterségesen vegyszerekkel kezelik a fákat, hogy hulljon le a lombjuk. Ez nem a legkedvezőbb, mivel így nem tudják visszaszívni az összes tápanyagot a levelekből, kevésbé lesznek fagytűrők és életképesek.

Most virágzik a nagyvirágú iszalagok egy csoportja.
Az iszalagok csavarodó szárú kúszónövények több mint 1000 fajjal és sok-sok fajtával.

A kertészeti fajok között vannak fagytűrők és kissé fagyérzékenyek is. Tápdús, jó vízgazdálkodású talajt és támrendszert igényelnek. Falakra, lugasokra, fákra, bokrokra is felfuttathatók de akár a talajt is beborítják.
Napon vagy félárnyékban is jól fejlődnek.

A virágzási idejük igen eltérő, tavasztól a fagyokig nyílnak. Az Ernest Markham és még sok nagy virágú faj most nyílik. (A web lapom "a hét növényei" közt még több faj láható.)