HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

39. hét - szeptember 27- október 3.

Érdemes megnézni a http://cyberius.hu/novenyvedelem/index.html oldalt ahol az engedélyezett növényvédőszereket és - egyelőre még csak - az alma növényvédelmi technológiáját is megnézhetjük.


NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉRE

Az utóbbi két hétben már mérséklődtek növényvédelmi gondjaink. Ezt nemcsak a szárazra forduló időjárásnak köszönhetjük, hanem az első őszi hónap természetes velejárója is.
Az őszi káposztaféléken továbbra is a hernyókártevők indokolják a permetezést, különösen a gyapottok bagolylepke létszáma növekedett. Ellenük a már említett biológiai szerekből (DIPEL, BACTUCID) vagy a piretroidokból (pl. SUMI-ALFA 5 EC, KARATE 5 EC, FENDONA 10 EC: stb,) választhatunk. Gyümölcsösökben a szüret utáni zárópermetezések következnek. Jogos aggodalomra ad okot a meggy- és cseresznyefák siralmas állapota, ezért mindenképpen indokolt a beteg részek lemetszése és egy seblezáró illetve fertőtlenítő, lemosószerű kezelés (pl. TOPSIN M. 75 WP, CH. FUNDAZOL, 50 WP), melyet az ősz folyamán vagy a tél végén egy réztartalmú készítmény kövessen. Az őszibarack levélhullása is elkezdődött, kaput nyitva az ágelhalás betegségek rügyalapi fertőzésének. Hosszú és biztos védelmet nyújtanak a réztartalmú szerek, melyek közül elsősorban a CHAMPION 50 WP vagy a CUPROXAT FW emelhető ki.
Sok évi tapasztalat bizonyítja, hogy a kalászosokat életveszélyes csávázás nélkül elvetni. A mostani, erősen csapadékos évjárat a szokásosnál erősebb fertőzéseket okozott a vetőmagon, vagy a belsejében.
A csávázószerek széles választékából mi a BIOSILD BD-t javasoljuk. Indoklásul elmondhatjuk, hogy két korszerű hatóanyagot és szerves ragasztót tartalmaz, kiváló hatékonyságú a fuzárium ellen és 1 literes kiszerelésben is kapható.

1999. aug. 21.

Mile Lajos - Mándoki András
NÖVÉNYVÉDELMI TÁRSASÁG
Hódmezővásárhely


Zöldséges

Továbbra is vethetünk még spenótot, petrezselymet.

Az áttelelő saláta palántázását ne siessük el, mert megerősödve jobban ered. Ültetésnél ne ültessük mélyre!


Gyümölcsös

Ha eddig még nem tettük most metszhetjük a meggyet, őszibarackot, diót, köszmétét, ribizlit. A dió metszését semmiképp ne hagyjuk jövőre, mert ilyenkor folyik a legkevésbé a nedve.

A letermett szamócaágyást tartsuk gyommentesen. Ha telepíteni szeretnénk szamócát még megtehetjük (részletesebben lsd. a válaszok részt).

Tervezzük meg milyen fákat telepítünk, készítsünk helyszínrajzot.

Az almatermésűek "tűzelhalás" betegsége (http://cyberius.hu/novenyvedelem/index.html)

( Erwinia amylowora )
A kórokozó gazdanövényei Az almatermésűek tűzelhalás betegségét az Erwinia amylowora nevű baktérium okozza. Nevét onnan kapta, hogy a hajtásszáradással és elhalással járó tünetei leginkább a tűz okozta perzseléshez hasonlítanak.
E kórokozó gazdanövényei az alma, körte, birs, galagonya, berkenye, madárbirs, tűztövis, japánbirs, Stranvaesia. A csonthéjasokat nem fertőzi meg.

A betegség tünetei A betegség látványos tünetei a gyümölcsfák virágzása után, az intenzív hajtásnövekedési szakaszban hívják fel magukra a figyelmet. A fertőzött - még meg nem fásodott - hajtásvégeken "pásztorbot-szerűen" meghajolnak és a rajta lévő levelekkel együtt megbarnulnak. A levelek azonban nem hullanak le, hanem ott éktelenkedhetnek a következő tavaszon is.
A kezdeti virágfertőzöttség nem szakember számára kevésbé szembetűnő. A csészeleveleken és kocsányon vízzel átitatott foltok észlelhetők, majd később ezek megbarnulnak, megfeketednek és az elvirágzást követően a fán maradnak.
Fertőzés kialakulhat a terméskezdeményezésen is, amely ezáltal megfeketedik, mumifikálódik, de nem hullik le.
A fa törzsén és ágain keletkező fertőzések nyomán a vegetáció második felére besüppedt, lilás színű kéregelhalások, fekélyes sebek jelennek meg. Az egészséges és beteg felületek határán a kéreg rendszerint felreped.
Meleg, párás időjárás esetén mind a fertőzött virágzaton, mind pedig a termésen és a zsenge hajtásvégeken a betegségre jellemző baktériumnyálka-cseppek jelennek meg, amelyek a kórokozó fertőzőképes sejtjeinek tömegét tartalmazzák.
A kezdetben piszkosfehér nyálkacseppek idővel - sárgától a barnáig terjedő színárnyalatokon át - borostyán színűre sötétednek.

A fertőzés terjedése A kórokozó a szaporítóanyaggal, a fertőzött virágokat, illetőleg a baktérium kiverődés nyálkacseppjeit látogató rovarokkal, virágporral, gyümölccsel, vándormadarakkal, művelő eszközökkel ( pl. metszőolló ), szél, eső és öntözővíz útján egyaránt terjed. A fertőzés kialakulását a viharral kísért eső ( különösen jégeső ), valamint a másodvirágzásra, illetve a vízhajtások képzésére hajlamos fák is segítik.
A fertőzés, illetve járvány terjedési sebessége hajtásonként napi 50-70 cm is lehet.
A fogékony növényi rész - a mechanikai sérüléseken vagy a rovarok okozta sebzéseken kívül - a természetes nyílásokon ( pl. légzőnyílások ) keresztül is megfertőződhet.

Az egyes gazdanövények fogékonysága igen eltérő

A vadon előforduló növények közül a galagonya a legfogékonyabb
A körte és a birs különösen fogékony
Az almafajták közül fogékonyak :

a Jonathán és hibridje ( Idared )
a G.Delicious fajtacsoport és hibridjei ( R.Gala, Jonagold )
az intenzív koronaformájú ültetvények alanyai közül az M.9 és M26

Kisebb fogékonyság jellemző :

a Red Delicious fajtacsoportnál
az intenzív koronaformájú ültevények alanyai közül az M.7 és az MM.111 alanyoknál

Az almatermésűek
"tűzelhalás" betegsége elleni védekezés
( Erwinia amylowora )


A védekezés módozatai Az almatermésűek tűzelhalás betegsége ellen a megelőzés a leghatékonyabb védekezési eljárás. Fontos szabály, hogy csak növényegészségügyi hatóság által ellenőrzött helyről vásároljunk szaporítóanyagot.
A fertőzés terjesztésére alkalmas növényeket ne zugárustól vagy piacokon szerezzük be és óvakodjunk rég áhított, kedvenc fajtáink külföldről történő behozatalától is. Illegális helyről származó szaporítóanyagok felhasználása - növényegészségügyi szempontból - nemcsak kockázatos, hanem tiltott is, ezért ez szabélysértés bírságot és a növényanyag elkobzását, valamint megsemmisítését vonja maga után.
A védekezés első és legfontosabb lépése - a megelőzésen túl - betegség lehető legkorábbi felderítése. A fák ellenőrzését a sziromhullást követően, majd az intenzív hajtásnövekedések idején célszerű elvégezni, amikor a megbarnult, megfeketedett virágzat, illetve a hajtésvégek különösen szembetűnőek. A fenti tünetek észlelését, a fertőzés gyanúját haladéktalanul jelenteni kell a területileg illetékes növényegészségügyi hatóságnak. Továbbiakban a beteg növényrészeket, főként a hajtásokat azonnal el kell távolítani olymódon, hogy a tünetmentes részből is 40-60 cm-t kimetszünk. A kimetszett részeket azonnal el kell égetni vagy mélyen elásva megsemmisíteni.
A betegségre fogékony gyümölcstermő növényeink, ültevényeink kondícióját mindenekelőtt kiegyensúlyozott tápanyagellátásssal biztosítsuk. Kerüljük a túlzott N adagolást. Kiemelt jelentőségű agrotechnikai védekezési módszer a szakszerű metszés, a vízhajtások eltávolítása, a permetezőszer behatolását elősegítő koronaforma és az optimális hajtássűrűség kialakítása.

Vegyszeres védekezésre az alábbi növénnyvédőszerek alkalmazhatók

réztartalmú szerek : Champion 50 WP, Bordói lé FW, Bordói por, Rézoxiklorid 50 WP
foszetil-Al tartalmú szer : Aliette 80 WP
kasugamicin tartalmű szer : Kasumin 2 L
Az Aliette 80 WP és a Kasumin 2 L engedélyezési okiratát a közelmúltban módosították, ezt a termékek cimkéje jelenleg még nem tartalmazza.

A szerek felhasználása a vegetáció különböző időszakában eltérő Réztartalmú készítményekkel rügyfakadáskor, majd a pirosbimbós állapotig lemoséásszerűen kell permetezni. Pirosbimbós állapottól kezdődően e készítmények - a perzselés veszélye miatt - már nem használhatók. A növényegészségügyi hatóság - virágzás idején fellépő járványhelyzetben -, meghatározott körzetben, kizárólag árugyümölcs-termelők számára térítésmentesen biztosít, kereskedelmi forgalomba nem kerülő antibiotikum ( sztreptomicin ) készítményt. A kijuttatás költsége a tulajdonost terheli.
Rézérzékeny fajtákban sziromhullástól a termés viaszosodásáig Aliette 80 WP-t, vagy Kasumin 2 L készítményt alkalmazhatunk.

Vigyázzunk, hogy a Kasumin 2 L növényvédőszert évi 3-4 alkalomnál többször és 4 l/ha-nál nagyobb dózisban ne használjuk !
Tavasszal - virágzás idején - járványveszélyre akkor számíthatunk, ha :
három egymást követő napon a hőmérséklet meghaladja a 18 C-ot
a lehullott csapadék mennyisége több, mint 2,5 mm
a levegő páratartalma 75% fölött van

A termelők a védekezés időzítéséről a megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomások által készített előrejelzési közleményekből szerezhetnek tudomást. Ezek figyelembe vételével kezdhetnek a permetezéshez.
A termés viaszosodása után - a szüretet megelőző élemezésegészségügyi várakozási időt betartását és a fajta érzékenységét szem előtt tartva - Champion 50 WP, Bordóilé FW, Rézoxiklorid 50 WP, illetve az Aliette 80 WP készítmények bármelyike használható.
A kártevő rovarok elleni szakszerű védekezés egyben a tűzelhalás elleni védelmet is szolgálja.
Nem virágzó ültetvényekben ( pl. faiskola ) a réztartalmú készítmények és az Aliette 80 WP az egész tenyészidőszakban alkalmazhatók.

Hatósági rendelkezések Az igazoltan fertőzött területeken vagy az ezeket övező biztonsági sávban, a megyei növényegészségügyi hatóság kötelező növényvédelmi technológia alkalmazását írhatja elő, melyet a termelő saját anyagi felelősségére és kockázatára köteles végrehajtani. Ennek elmulasztása szabálysértési bírságot vonhat maga után.


Dísznövény

Tőosztással szaporítsuk az évelő dísznövényeinket.

Érdekes írás jelent meg a vízkultúráról a Kertbarát magazin júliusi számában.

Lényege, hogy talaj nélkül tápoldatban agyagkavics támasztóközegben fejlődnek a növények. Az agyagkavics belsejébe belenőve a gyökerek megkapják a számukra fontos levegőt is, ugyanis ide a víz nem hatol be.
Ehhez kaphatók speciális kettős falú vízszintjelzős edények melyekbe erre a célra kapható tápoldatot kell önteni ha a vízszintjelzés az optimum alá süllyed.


VÁLASZOK

Sajnos a fövárosi lerakatokat nem nagyon ismerem, mert egyrészt vidéki vagyok, másrészt más területen dolgozom. De épp nálam van egy híres hazai faiskola a Häberli katalógusa, ebben csak a Stark Red Gold és a Vénusz nektarin szerepel. Igaz Dánszentmikósiak, de az egész országba szállítanak. Fel lehetne hívni őket, hogy hova szállítanak, ha kellene ez a két fajta. Még egy címet találtam amit érdemes meppróbálni. A telefonszámok és címek: Häberli 53/374-405 Károly Lászlóné Kiskunlacháza (Bp.-től 40 km) 30-931-2440 A members.tripod.com/~huflorix cím alatt talál faiskolákat és üzleteket is. Aztán lehet csomagküldőktől is kérni, a Sieberz kínálatát ismerem amiben Red June, Balkonelle és Flavortop szerepel. De itt is érdemesebb Gödöllőre kinézni, mint csomagban kérni. Sajnos csak ennyit tudtam segíteni.

A termesztésben bevett szokásról írtam, házikertben maradhat több évig is egy helyen. Azért érdemes mégis átültetni, mert az évek alatt besűrűsödik, begyomosodik, kevés tápanyag marad a talajban, sőt a betegségek és kártevők is elszaporodnak. Az eper ostorindákkal szaporodik, ezek maguktól is legyökereznek a tő körül. Ezekkel szaporítjuk is akár úgy, hogy nyáron még az anyatövön hagyva tejfölöspohárban, vagy a földbe benyomva meggyökereztetjük, vagy levágjuk és árnyékos, párás helyen gyakori öntözés mellett gyökereztetünk. Nyár végén pedig végleges helyére telepíthetjük. Érdemes bakhátakat csinálni 2-5 soronként, hogy kényelmesebb legyen a szedés. Ha fóliával vagy szalmával, faforgáccsal, stb. takarjuk ezeket akkor a gombabetegségekkel se lesz annyi gondunk. (Minden komoly termesztő így csinálja.) Tehát az öreg töveket már nem érdemes átültetni, mert azok nem teremnek olyan jól mint a fiatalok. A termés a 2. évben lesz a legnagyobb. Napos vagy kissé félárnyékos, párás helyen öntözés mellett érzi jól magát. Telepítés előtt adjunk szerves, valamint foszfor és kálium műtrágyát. Érdemes venni néhány tövet és felszaporítani, mert a vírusmentesített, új fajták sokkal többet teremnek. Még lehet kapni a lerakatokban 80 ft körül, bár ha már az első évben is igazán jó termést szeretnénk aug. 20-ig fejezzük be az ültetést. Vagy ha ez elmarad akkor tavasszal is lehet ültetni - igaz jóval drágábban - fagyasztott, ún. frigó palántát.

Végre találtam valamit. A Magyar Gyula Kert. Szakközépben most szeptemberben indul esti tanfolyam hetente kétszer. Két éves. Talán még be tud kapcsolódni, próbálja meg! De ha nem pesti akkor adok egy keceli címet is. 1. Bp. X. Maglódi 8. 1106, Tel.: 261-8695, 262-0877, 262-4875 Szabó Józsefné tanfolyamszervező 2. Kecel, Császártöltési 54-56. 6237, Tel.: 78/321-516, 30/9676-978

Valószínűleg kecskefűze van, amely erdeinkben vadon is megtalálható. Visszametszés nélkül is szép, a metszéstől igen sok, sűrű, hosszú vesszője lesz. Rajta megfigyelheti a metszés egyik alapelvét, miszerint minél jobban vágunk vissza annál erősebb hajtások törnek elő a megmaradó rügyekből, és annál több hajtásunk lesz. A fűz jól bírja a teljes visszametszést, de indokolatlanul ne végezzük! Csak ha a fa nem fér el pl. villanyvezeték miatt, vagy piacra visszük a sok barkát tavasszal. Egyébként is szép lesz tavasszal. A fa alakját érdemes meghagyni és csak az elsűrűsödött vesszőket ritkítani.
Még annyit fűzök hozzá a tanácshoz, hogy néhány évente azért érdemes visszavágni, hogy szép barkái legyenek. De nem teljesen a törzsig és fölösleges minden évben. A másik, hogy a kecskefűz mellett még több fajt is ültetnek a barkájáért, tehát azok is lehetnek.

Talán a füstösszárnyú levéldarázs lárvája okozza, ami meztelencsigára emlékeztető, feketés de apróbb. Talán csak néhány hernyó melyek azóta bebábozódtak. A levéldarázs lárva nem szokott nagyon elszaporodni, a hernyók ellen pedig már késő permetezni ha védett helyen bebábozódtak. Tehát ha nem nagy a kár akkor nem érdemes védekezni. Ha viszont sok ilyen meztelencsigaszerű lény van a leveleken akkor azt szinte bármilyen rovarölőszerrel könnyen kiirthatjuk, pl. Decis, Thionex.

A gyompálma idős korban főleg meleg szobában megnyúlik, díszét veszti. Nem, a pálmákat nem lehet a sok növénynél alkalmazható törzsdugványról vagy fejdugványról szaporítani. Magról szokták.

A mogyoró éghajlat és talaj iránt igen alkalmazkodó. A 3-4. évben kezd teremni. Fontos ezalatt a bő öntözés, műtrágyázás mert átültetés után hajlamos "ülve maradni", vagyis a dióhoz hasonlóan nem indul igazán fejlődésnek. Fává úgy nevelhető, hogy a legszebb, legegyenesebb vesszőt hagyjuk csak meg és a gyökérsarjakat minden évben a tövet is kicsit kibontva gondosan kivágjuk. Az őszibarackhoz hasonló kis katlan alakú koronát lehet nevelni belőle. Csak az ültetés utáni évben vágjuk vissza felére a meghagyott 1 vesszőt olyan magasan, ahogy a törzset szeretnénk. Utána csak a 4-5 legfelső vesszőt hagyjuk meg vázágaknak. Majd azokat is felére metsszük és ezután külső állású vesszőket igyekszünk meghagyni. Lényeg, hogy igyekezzünk "kifelé terelni" a növekedést és ritkítsuk a korona belső részét. A fajtákban nem vagyok naprakész. Néha lehet kapni törökmogyoró alanyon kis törzses fát, ebből sokkal könnyebb kis fát nevelni. Mivel önmeddő több fajtát ültess! Régebbi jól bevált 3 fő fajta a Cosford, a Nagy tarka zelli és a Római mogyoró. Ez utóbbi, de talán méginkább a Bőtermő nagy nevű a legjobb fának. A Zelli és a Cosford szélvédett helyre való, a Bollwilleri csoda szárazságra érzékeny, a Bőtermő és a Római m. nem igényes. Legjobb a Római m. áruminősége.

Ami először eszembe jutott az a Crataegus oxyacantha 'Paul Scarlet'. Nagyon szép telt virágú galagonya. A szivarfa (Catalpa bignonioides) 'Nana' fajtája nagyon szép gömb koronájú. Lelógó szivarjait mindenki megbámulja majd, ha nincs a környéken hasonló. A japán juhar (Acer palmatum) szép, pirosas levelű, de az 'Atropurpureum' fajtája még szebb, vöröses. A zöld juhar (Acer negundo) 'Variegatum' fajtája fehér, míg az 'Aureolimbatum' sárga levélszegélyű. A korai juhar (Acer platanoides) 'Globosum' fajtája szép gömb alakú. A vörös (virágú) vadgesztenye (Aesculus pavia) nem nő 4-6 m-nél magasabbra. A selyemakác (Albizia julibrissin) kicsit nagyobbra nő (6-10), de nagyon szép. Napos, meleg déli fekvésű helyet igényel. A virágos kőris (Fraxinus ornus) 'Mecsek' fajtája 6 m-re megnövő lapított gömb koronájú, tavasszal szép fehér, illatos virágokkal. A Magnolia-k (tévesen tulipánfának nevezett liliomfák) (Magnolia x soulangiana fajták) hatalmas virágúak, de savanyú, jó vízellátású, mélyrétegű talajt kedvelnek. A japán liliomfa (Magnolia kobus) kisebb fehér virágú, de enyhén meszes talajra is ültethető. A díszalmáknak (Malus) igen sok fajuk és fajtájuk van amelyek nem nőnek nagyra. Néhány díszcseresznyefajta (Cerasus vagy Prunus) is szóba jöhet. A csüngő koronájú biztos nem nő nagyra. A fűzlevelű díszkörte (Prunus salicifolia) nagyon szép ezüstös levelű Mélyrétegű, kötött talajra való. Az ecetfa (Rhus typhina) és szárnyalt levelű fajtája a 'Dissecta' mindenki figyelmét felkelti télen is rajtamaradó vörös bugáival. Ajánlom Retkes-Tóth Lombos fák, Cserjék című könyvét. Itt képeken is megnézhetőek a fák. Vagy a hálón a Kertbarátok Lapja linkek/adatbázisok részben a kertészeti enciklopédiák közt keressetek a latin nevek alapján. Lerakatokban latin nevek alapján kérjetek, mert egy-egy fajnak sokszor egész másmilyenek a fajtái akár növekedésben akár más tulajdonságban.

Lehet, hogy fagyrepedés, lehet, hogy élettani. Őszibarackon gyakorik a hasonló sebek, pontosan nem tudják mi okozza. Sokat nem lehet tenni ez ellen, de ettől még sokáig elélhet a fa.

Nem hiszem hogy a lisztharmat, több minden lehet, de a védekezés hasonló. Kerestem rövidebb élelmezés v.i.-jű szereket: Champion, Daconil, Dithane, Vondozeb, Curzate R, Mikal.

Nem tudom, a növényvédőszerjegyzékből néztem a Fyfanont, Mospilant, Fendona-t, Applaud-ot melyek korlátozottak, Rogor, Decis általános forgalmi kategóriájú. Próbálkozz meg valamelyikkel!

Első körben ennyi. A válaszokat előre is köszönjük ! Üdv : Éva, Laci Két lelkes amatőr kertész Érdről
(38. hét; ticzlaci@mail.matav.hu)

A kardvirágot ilyenkor kell felszedni, a kis, fiatal hagymagumókat leválasztani az idősekről, és száraz, hűvös helyen tárolni mivel a talajban elfagyna. Visszaültetni pedig áprilisban kell 10-15 cm mélyen napos helyre, jó vízelvezetésű (a hagymagumókat durvaszemcsés homokba tehetjük), tápdús, termékeny talajba. Hogy még bővebben virágozzon 10-14 naponként kálium tartalmú műtrágyát adhatunk amikor már 10-20 cm-es a virágszár. Közepesen vízigényes, érdemes öntözni.

A Hebe új növény kertjeinkben. Csak enyhén fagytűrő vagyis rendszerint kissé visszafagy, de a hidegebb teleken teljesen elfagyhat. Javaslom, hogy cserepestül süllyeszd le a kert földjébe, majd tél elején szedd fel és hűvös helyen teleltesd minimális öntözéssel ahol azért fény éri. De ha kicsit bátrabb vagy akkor lombbal, szalmával is letakarhatod. Tavasszal kell visszametszeni.

A palackba apró páraigényes növények valók. Aljára mosott folyami kavicsot, erre 10 cm tőzeget terítünk amibe közvetlenül telepíthető a növény. Alkalmas növények: Pilea cadierei, Pilea nummularifolia, Peperomia obtusifolia 'Variegata', Fittonia verschaffeltii, Selaginella apoda, Adiantum tenerum (vénuszhajpáfrány), Aglaonema costatum, Chamaerops humilis (törpepálma), Cissus discolor (tarkafutó), Codiaeum variegatum (kroton), Cordyline terminalis (bunkóliliom), Cryptanthus acaulis (rejtettvirág), Cryptanthus zonatus, Ficus pumila, Fittonia verschaffeltii (hálóslevél), Guzmania minor, Haemaria discolor, Macodes petola (ékszerorchidea), Pellionia pulchra, Peperomia rotundifolia, Peperomia serpens 'Variegata', Pilea cadierei, Piper ornatum, Pteris cretica (szalagpáfrány), Scindapsus aureus 'Erich Gedalius', Selaginella kraussiana (csipkeharaszt), Tillandsia araujei, Tillandsia lindeniana, Tillandsia usneoides (szakállvirág)