Heti Kertbarát Hírlevél

37. hét - szeptember 13-19.

Aki még nem volt hasonló nagyságú kertészetii kiállításon feltétlenül nézze meg a hortus hungaricust!
Ez az ország talán legnagyobb ilyen kiállítása rengeteg gyönyörű virággal és vásárlási lehetőséggel.
A nemrég ajánlott tullni kiállítás is hasonló csak kicsit nagyobb.


Növényvédelmi tanácsok Hódmezővásárhely térségére

Az újabb esőzések (20-40 mm) és az erős harmatképződés (minimum hőmérséklet 10 C) miatt folytatódott a gombák fertőzése. A mérsékelt nappali felmelegedés (25 C maximum) kedvezett a takácsatkák és a rovarkártevők további terjedésének.

A későbbi érésű szőlőterületeken a fürtvédelem utolsó fázisaként javasoljuk a POLYOXINAL WP kijuttatását (é.e.ü. v.i. 3 nap).

Ahol a szüret időpontja lehetővé teszi érdemes elvégezni az alma zárópermetezését. Erre a célra TMTD hatóanyagú gombaölőszert válasszunk (pl. TIURAM GRANUFLOW é.v.i. 14 nap), mert elősegíti a gyümölcs színeződését és tárolhatóságát. Az atkák miatt ORTUS 5 SSC vagy NISSORUN 10 WP kiegészítés is szükséges.

Az őszi káposztaféléken a hernyókártevők (bagolylepke, káposztalepke) tömeges kártétele figyelhető meg. Ellenük jó eredménnyel használhatók a biológiai készítmények (pl. DIPEL, BACTUCID P) vagy a piretroidok (SUMI-ALFA 5 EC, KARATE 5 EC, FENDONA 10 EC stb.)

Az almánál említett atkaölő szerekkel érdemes lepermetezni a zellert és a másodvetésű zöldbabot is.

Szántóföldi munkáink közül most legfontosabb feladat az őszi kalászosok vetésének előkészítése.

Vetőmagcsávázásra kis kiszerelésben kapható a BIOSILD BD.

Megjegyzés: szeptembertől növényvédelmi tanácsainkat kéthetente tesszük közzé.

1999. 09. 07.

Mile Lajos - Mándoki András
NÖVÉNYVÉDELMI TÁRSASÁG
Hódmezővásárhely


Kiállítás

Hortus Hungaricus '99 Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás

Helye: Flora Hungaria Nagybani Virágpiac, Szigetszentmiklós

Ideje: szept. 18-19.

Belépőjegy: felnőtt 700, diák-nyugdíjas 350 Ft.

Nyitvatartás: 9-18 óra.

Az előző években a Móric Zsigmond körtérről ingyenes buszokat indítottak oda-vissza. Most a hirdetés nem szól erről, de szerintem most is számíthatunk rá.


Zöldséges

Vethetünk még spenótot és sóskát is.


Gyümölcsös

Az amerikai fehér szövőlepke hernyója még mindig veszélyeztet. Fészkeit vágjuk le.

A téli alma és körte szüretének lassan itt az ideje. Mivel utóérő, ezért a fogyasztási érettség előtt kell leszedni, hogy addig fokozatosan érje el a fajtára jellemző színt, ízt, állományt.
Az szedési érettség megállapításánál vegyük figyelembe, hogy a fajtára jellemző nagyság és szín kialakult-e, a magja barna, könnyű csavarással leválasztható a termőnyársról. Általában az érettebben szedett gyümölcs kevesebb ideig tárolható, viszont ha túl éretlenül szedjük sohasem lesz olyan jó ízű.
Az ideális tárolótér a +1-+2 C és 85-90% páratartalmú. Házikertben ezt nyilván nem tudjuk elérni, de megközelíthetjük, ha ennél melegebb idő esetén éjjel szellőztetünk, nappal pedig zárva tartjuk az ajtót és ablakokat, hideg időben pedig fordítva. (A korszerű ún. szabályozott légterű tárolóknál még a levegő (nitrogén)-oxigén-széndioxid tartalmát is szabályozzák.)
Csak teljesen hibátlan gyümölcsöt tároljunk!


Dísznövény

Most már fokozatosan csökkentsük fás szárú növéyeink vízadagját, hogy felkészülhessenek a lombhullásra.

Ugyanez vonatkozik a gyepre is, melyet nyírjunk ritkábban és hagyjunk kicsit hosszabbra.

Az elvirágzott kardvirág gumóit szedjük fel, tisztítsuk meg a földtől, válasszuk le a kis gumókat. A szárat vágjuk 10 cm-re és száraz, szellős helyen tároljuk, de csak az egészségesseket.

Ültethetjük az évelőket, a lerakatokban 100-200 ft-ért árulják ezeket.

A miniatűr sziklakertek vonatkozásában érdekes tapasztalatom van a balkonláda tanácskozásról, ugyanis szóba sem kerültek. Csak a messziről is mutató, virágtömeget adó növényekről volt szó, melyeket sokszor inkább csak a szomszédok számára ültet az ember. Ezzel szemben a kis sziklakerti rózsánkban mindennap gyönyörködhetünk, megfigyelhetjük az évszakok változását a növényeinken ahol szinte mindig virágzik valami.
Jómagam beültettem egy kb. 1 m x 20 cm-es kőedényt sziklakerti növényekkel, ha kicsit benövik egymást és mutatnak bemutatom.


Szőlő

A szüret előtt végezzünk próbaszüretet, ehhez szedjünk meg 2 kg átlagos szőlőt és sajtoljuk ki, majd mérőhengerbe helyezett mustfokolóval mérjük meg a cukorfokot. A műszer a sűrűség alapján mér, ami hőmérsékletfüggő, ügyeljünk erre is!


VÁLASZOK

Nem, a beoltás nem segít, mert a kórokozók ott vannak a fában és csak idő kérdése, hogy átterjedjenek a még egészséges részre is. Az egyetlen amit tehetünk, hogy a beteg részeket visszavágjuk és fasebkezelővel kezeljük. Ajánlom a Faplaszt és Fixpol nevűket, melyek a kajszi rákbetegsége elleni anyagot is tartalmaznak.
Ellenálló fa nincs forgalomban, csak kevésbé érzékeny fajták, és a szilva törzsre oltott fák. Mirobalán alanyt érdemes használni középkötött és megfelelő mésztartalmú talajokon, szilvát erősen kötött, levegőtlenebb, vagy alacsony mésztartalmú, enyhén savanyú talajon, vadkajszit pedig homoktalajon. A mirobalántól gyorsan termőre fordul, de rövid életű és fagyérzékeny lesz a fa. Vadkajszi alanyon viszont hosszú életű lesz.
A szilva törzsű oltványok lényegében 2 helyen oltottak, a gyökérnyakban és a törzs felső részén. A szilva törzs kevésbé fogékony a gutaütésre mint a kajszi, a mirobalán gyökér viszont a túlzottan laza homok kivételével minden talajon jól fejlődő, hosszú életű, bőtermő, jóízű gyümölcsöt ad. (Kapható Lajosmizsén a MIZSE-KERT Kft.-nél, 6050 Lajosmizse, Mizse 91. Tel.: 76/356-447, Megközelíthető a régi E5-ös főút 64-65 km közötti bekötőútról.)
A Magyar kajszi nevű fajták a legkevésbé érzékenyek a kajszi betegségeire.
Javaslom az őszi és tavaszi bordóileves lemosó permetezést és feltétlenül a márciusi metszést - ha szükséges.
Törpefa tudtommal nincs forgalomban kajsziból. Ez azért van, mert nincs megfelelő alany, de nincs is rá igény, mivel rázógéppel jól betakarítható.

A tűzelhalás almásokon fordul elő, itt valami más lehet, pontosan csak mikroszkópos vizsgálattal lehetne megállapítani. De bármi is védekezésül el kell távolítani az elszáradt ágakat ha lehet úgy, hogy az egészségesből is levágunk hozzá pár cm-t. Utána feltétlenül kezelje a sebeket valamilyen fasebkezelővel. Jó ha tél végén bordói lével végez lemosó permetezést és csak márciusban metszi a kajszit, mert sok kórokozó akkor fertőz a legkevésbé. Alaposabb metszés után szintén érdemes réz tartalmú szerekkel permetezni.

Az Alexander körte 'hivatalos' neve Bosc kobak. Még kemény állapotban kell leszedni és pár hét múlva lesz fogyasztható. Addig hűvös, száraz kamrában lehet tárolni. Jó ha papírba csomagoljuk hogy ha egy megrothad a többi ne fertőződjön tőle. De kapjanak levegőt. Télig semmiképp nem marad meg, mert nem téli, hanem őszi körte. Tehát 1-2 hónapig tárolható csak. Nincs a közelemben fa, hogy megnézzem hogyan is áll az érése, de ha már teljesen beszíneződött, és még kemény akkor kell leszedni.

Meleg, napos helyet kíván, havonta érdemes megtápoldatozni. Télen mérsékeljük az öntözését, de máskor se öntözzük túl, mert elrothad a gyökere! Florasca A földbe ültessük át tavasszal ha kinőtte az edényt.

Sajnos a tarackot még akkor sem könnyű kiirtani ha nincs a területen kultúrnövény. Ha van nem sokat tehetünk. Gyakori kapálás az egyetlen módszer. Az epret 3 évenként célszerű újratelepíteni, javaslom várd meg és aztán lehet gyomirtózni tavasszal Glialkaval, vagy ilyenkor Medallonnal.

Igen, a kiwi kétlaki növény, vagyis vannak hím és nő egyedek. Ahhoz, hogy létrejöhessen a megporzás egymás közelébe kell ültetni a két egyedet.

Ezek alapján erről fogalmam sincs mi lehet.

Nyugodtan lehet kétfelé.

Normál kerti földbe is ültethető ha nem túl szélsőséges (túl homokos, agyagos, vagy meszes, ill. savanyú), persze jó ha ki van trágyázva. Nyáron öntözzük, hogy ne száradjon ki a talaj. Ősszel terem és utána vissza lehet vágni tavasszal az évi növekedés 1/3-ra.

Nálunk általában áttelel, de azért a biztonság kedvéért a tövét lehet takarni úgy mint a rózsát vagy szőlőt. Néhány vesszőt is letakarhatunk.

Fogalmam sincs. Szkenneld be és küld el, úgy talán...

Igen.

Nyár végi dugványozással szaporítják kondicionált körülmények között (pára, meleg). Nem tudom vízben gyökeret ereszt-e.

Sok minden lehet, ha nem is tápanyaghiány akkor is élettani okra gyanakszom. Ez azt jelenti, hogy nem kórokozó vagy kártevő, hanem a kedvezőtlen környezeti tényezők a ludasok. Ezek közül talán a sok csapadék is lehet. Nem tudok okosat tanácsolni, tavasszal talán rendbe jön. Majd írjon róla!