Heti Kertbarát Hírlevél

31. hét - augusztus 2 - 8.

 

Kiállítás

Utazó kertészek (Kert. és Sz. 99/31.)

A Budapesti Agrárkamara az idén is megszervezi a Tullni és a Padovai Kertészeti Kiállítás csoportos látogatását. Fontosnak tartjuk, hogy a kisebb termelők is megismerjék a külföldi szakkiállításokat és az utazás közben egymást is. Ezek az utak saját szervezésben kifejezetten olcsók, mert nem veszünk igénybe utazási irodákat, idegenvezetőt és más költséges szolgáltatást.
Már mintegy 15 éve rendszeresen látogatjuk a tullni kiállítást, amit hagyományosan augusztus utolsó hetében rendeznek az idén 26-30. között. Lehetőleg a megnyitás napjára utazzunk, mert a hét végén Bécs közelsége miatt nagyon zsúfolt a kiállítás. Általában 130 000 néző keresi fel. A kiállítás a teljes kertészeti gépesítés uralkodó, de lenyűgöző például a temető kerti kiállítás is. A Magyar Kertészek Egyesülete részt vesz a szervező munkában, így a buszok részben Kecelről indulnak. A kamara hozzájárul az utaztatáshoz a tagok csak 1500 Ft-os költséget térítenek, a nem tagok pedig 4000 Ft-ot.
Ez az a kiállítás mindenki részére elérhető, ezért indokolt, hogy a megyei kamarák az FM hivatalokkal összefogva hozzák el tagjaikat. Mi meghívtuk a minisztérium több vezetőjét, akik a meghívást elfogadták. Az ország keleti feléből indulóknak ajánlatos Nyugat-Magyarországon megszállni, vagy csatlakozni a Pestről indulókhoz.
Nagyobb szabású a földrészünk egyik legfontosabb kertészeti kiállítása Padovában _szeptember 16-20 között. Az olasz piac sokkal nagyobb mint az osztrák, ezért a nyugati országok kertészei szívesen látogatják az olasz kiállítást. Sokféle árjegyzék is beszerezhető, a Vannucci álomárjegyzékben például 220 oldalon 1000 színes képen szerepel, gyakorlatilag minden terjesztett díszfa- és cserje.
Az utat öt napra tervezzük, esti indulással, így kellemesen utazva érünk Velencébe, ahol városnézésre is sor kerül. A közeli Sottomarina üdülő faluban lakunk közel a kiállításhoz, amit a következő két napon lehet megtekinteni. A negyedik nap estéjén indulunk haza, így mindenki kedvére élvezheti a tenger szépségeit is. A költség várhatóan 50 000 Ft körül alakul, ami számottevőn olcsóbb mint utazási iroda szervezésében. Az autóbusz ugyancsak Kecelről indul a TG Kertészeti Szakiskola központjából és veszi fel az érdeklődőket. Az előző évi látottak alapján remélem, hogy egy busz kevés lesz. Az ellátás félpanziós. A szakmai út költsége természetesen elszámolható és leírható, ezért is érdemes élni a felkínált lehetőségekkel. Ha más kamara önálló utat szervez, örömmel segítjük szakmai tanáccsal az út előkészítésében.
Egy-egy útról a meghívott újságíró barátaink szoktak beszámolni minden évben.

Móczár Béla


Zöldséges

Figyeljünk a csemegekukorica érésére, mert hamar megöregszik. Ha körömmel könnyen benyomható akkor a legjobb. Ha sok van pár perc főzés után lefagyaszthatjuk.


Gyümölcsös

Kérésre a homoktövisről írok. És mivel saját tapasztalataim csak dísznövényként vannak róla ezért cikket vettem át a gyümölcstermesztési oldaláról.

Ehhez csak annyit teszek hozzá, hogy nem tartozik a legolcsóbb növények közé és ha azt akarjuk, hogy teremjen is többet vegyünk, mert a megporzáshoz hím és nő egyed is szükséges.

Egy vad faj új élete

A vadon gyűjtött fajok termesztésbe vonására jó példa a homoktövis (Hippophae rhamnoides). Kozmopolita növény, nagyon nagy területen elterjedt, a legkülönbözőbb talaj- és éghajlati viszonyok között is jól fejlődik. A talaj iránt nem igényes. Természetes előfordulási helyei közé - a tengerpartok laza, erősen alkálikus homoktalajaitól a hegyvidéki kötött, savanyú erdőtalajokig-sok terület tartozik. Ez utóbbi tulajdonsága alkalmassá teszi erdőirtásokon a talaj megkötésére. Gyökérsarj képzésére hajlamos. Igénytelensége miatt a felhagyott bányaterületek rekultivációjának egyik növényfaja. Ilyenkor elsősorban környezetvédelmi és nem termelési céllal telepítik. Hazánkban gyakran ültetik dísznövényként, mert termése hosszú ideig díszit. A hőmérsékleti viszonyokra sem érzékeny, jól tűri a tartós téli hideget. Szibéria és Mongólia területén is eredményesen termeszthető.
A homoktövis - a termőhelyi viszonyoktól függően - 2-5 méter magas cserje. Gyökérzetének egy része mélyre hatol, ez magyarázza szárazságtűrő képességét. Oldalgyökerei messzire elnyúlnak, rajtuk különösen mechanikai sérülések után - erőteljes gyökérsarjképződés indul meg. Gyökerein a légköri nitrogént megkötő baktériumot tartalmazó gyökérgümőket találhatunk. Fás részei sűrű pikkelyszőrökkel borítottak, általában ezüstszürkék, az idősebbek rozsdabarnák. Rövid termőrészei gyakran - innen kapta nevét is - igen szúrós tövisben végződnek, ami nagyon megnehezíti a betakarítást.
Levelei rövid nyélen ülnek, lándzsásak, megnyúltak. A levél színe, fajtától függően, világos- vagy sötétzöld, fonáka ezüstösen molyhos.
Szélporozta virágai lombelőzőek, áprilisban nyílnak, aprók, sárgásak, fagykárosodásra nem érzékenyek. A homoktövis kétlaki növény, vagyis a nő- és hímvirágok más növényeken találhatók. A nőivarú egyedek rügyei kisebbek, megnyúltak és vesszőhöz simulóak, a hímbokrok rügyei lekerekítettek, a fás részektől elállóak. A hímivarú növények erősebb növekedésűek, telepítéskor ezt vegyük figyelembe. Az ültetvényekben az összes tő 10%-a legyen hím egyed, ez elegendő a megfelelő termékenyüléshez.

Termése álbogyó, fajtától függően júliusban, augusztusban érik, de éretten sem hullik le a bokorról, s a nagy fagyokig a növényen marad. Ez adja díszítőértékét. A gyümölcs gömbölyű vagy megnyúlt, hengeres, 5-10 mm hosszú, 4-8 mm vastag, narancssárga vagy narancsvörös. Nyújtott tojásforma, sötétbarna magja van. A gyümölcsök sűrűn állnak, kocsányuk nagyon rövid, és rendkívül erős, a bokorról nehezen választható le. Ez okozza termesztésének legnagyobb gondját. Gépi betakarítását eddig nem tudták megoldani. A gyümölcs leválasztásakor gyakran fölreped a bogyó és ez könnyen a betakarított termés romlásához vezet, ha nem dolgozzák fel, vagy nem hűtik le azonnal a szüret után.
A homoktövis termése sok festékanyagot és vitamint tartalmaz. A színanyagok egy része zsírban oldódó karotinoidok csoportjába, más része a vízben oldódó flavonoidok sorába tartozik. Cvitamin-tartalma magas, egyes fajtáké meghaladja a fekete ribiszkéét. A friss termésből préseléssel nyert olaja A-provitamint és E-vitamint tartalmaz.
A termés felhasználása nagyon sokretű. Kipréselt levéből C-vitaminban gazdag gyógyszereket, valamint élelmiszer-ipari termékeket (ivólé, szörp, színezőanyag, lekvár) készítenek. Gyümölcs- és magolaja gyógyszeripari és kozmetikai alapanyag, a belőle készült termékek védik a szervezetet a sugárártalmak ellen. Felhasználhatók bizonyos gyomorbetegségek gyógyítására, égési és fagyási sebek helyi kezelésére.
A homoktövis terméshozamának növelésére több helyen hozzákezdtek a nemesítő munkához. A volt NDK-ban a Leikora fajtát emelték ki, amelynek nagyobb gyümölcse, kiemelkedő terméshozama és jó C-vitamin-termelése indokolta ezt. Romániában is nagyarányú szelekciós munka folyt. Céljuk a jobb beltartalmi értékű, tövis nélküli; géppel betakarítható, hosszú kocsányú fajta megkeresése. A tengerparti részen spúr típusú egyedeket is találtak és Duna-delta néven szaporítani is kezdték.
Hazánkban is őshonos a homoktövis. Szelekciójával hazai fajták is kiemelhetők lennének. Néhány helyen - elsősorban parkokban - nagybogyójú, bőtermő példányok is láthatók, ezek azonban többnyire erősen tövises típusok. A nyolcvanas évek elején a Szovjetunió szibériai részéről több tövismentes, vagy kevés tövisű fajtát hoztak be, a megporzásukra alkalmas apanövényekkel együtt. A Gyógynövény Kutató Intézet kezdte meg a fajták vizsgálatát, majd kiemelve a legjobb típusokat, bejelentették állami minősítésre.
A Csujszkaja, Obilnaja, Oranzsevaja, Jantarnaja nőivarú fajtákat és a 40-61-1867 Porzós nevű hímivarú típust 1992-ben minősítettük. A fajták néhány jellemző tulajdonságát a táblázat közli. A honosítók összehasonlitó fajtaként a hazai populációból kiemelt vad fajtát használták, ennek adatait is feltüntettük a táblázatban.
A felsorolt fajták érési sort alkotnak, ez lehetővé teszi a munkaerő egyenletes kihasználását. Növekedési erélyük elmarad a vad fajtáétól, így kisebb tenyészterület is elegendő számukra: 4 x 2 méter sor- és tőtávolságra telepítsük. A vegyszeres gyomirtást jól tűrik, a sorközök mély talajművelését viszont nem, mert a gyökerek sérülésein erőteljes sarjképződés indul meg, ami az ültetvény elsűrűsödéséhez vezet.
A homoktövis fénykedvelő, az árnyékba kerülő belső részek felkopaszodnak, ezért ritkító metszést- igényel. Kísérleteket végeztek a betakarítás olyan megoldására, hogy a terméssel berakott vesszőt metszik le, majd azt feldarabolva préselik ki a gyümölcs levét. A bokrok felújuló képessége jó, a homoktövis a következő évben újrafejleszti termőképleteit. Az eddigi tapasztalatok szerint egyetlen kórokozó jelent komoly gondot termesztésében. A Verticillum dahliae gomba okozza a homoktövis verticilliumos hervadását. A gomba micéliuma eltömíti az edényyalábokat, a kórokozó által termelt toxin elpusztítja a szöveteket és ez vezet a fák hervadásához. A bokor teljes pusztulása mellett megfigyelhető részleges elhalás is, amely csak a bokor egy részének száradását jelenti. Ennek a résznek a kimetszése segíthet a növényt megmenteni. A gomba a talajban sokáig megőrzi fertőző képességét. A kórokozó a gyökerekben, a gyökérnyakon, ritkábban a kérgen jut be a növénybe. A védekezés módja a Verticilliumtól mentes terület kiválasztása. Az ültetvény kiritkulása esetén segít a nővény gyökérsarjképző képessége: a sorban a sarjat bokorrá nevelve, kiegészíthetjük az ültetvényt.
Az elmúlt időszak atomreaktor-katasztrófái miatt megnövekedett háttérsugárzás, valamint a gyógyszeripari szempontból rendkívül hatásos anyagai és kiváló C-vitamintermelő képessége miatt a homoktövis iránt megnövekedett a nyugat- és észak-európai országok érdeklődése. Megfelelő piackutatással a homoktövis nyers és feldolgozott formában egyaránt értékesíthető. A belföldi felhasználás, feldolgozás lehetőségeinek megteremtésére is szükség lenne, éppen a gyümölcs kiváló beltartalmi és egészségvédő anyagai miatt.

Államilag minősített fajták tulajdonságai

JellemzőkCsujszkaja ObilnajaOranzsevajaJantarnajaVad típus
Terméshozam, kg/bokor3,7 3,63,04,13,2
Bogyótőmeg, g/db0,52 0,540,390,53 0,20
Magarány, %6,4 4,1 5,6 5,37,4
C-vitamin-tartalom, mg%129 148282178224
Olajtartalom, %

4,25

3,393,564,53 3,81
Dr. Dénes Ferenc (Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet)
1994/28 KERTÉSZET ÉS SZŐLÉSZET

Dísznövény

Sokan kérdeznek dugványozásról. Most a félfás dugványozásnak van itt az ideje. Az az igazság, hogy ehhez házikertben sem árt legalább egy árnyékolt fóliasátor amibe még kis fóliaalagutat is elhelyezünk és abba tesszük kb. 5 cm rétegben a pl. rostált mosott folyami homok ágyat (vagy pl. tőzeg és folyami homok, vagy tőzeg és perlit). Erről már nagyjából írtam. Most néhány olyan növényt szeretnék bemutatni, melyeket enélkül is könnyen szaporíthatunk most.

A talajtakarók közül az apró meténg szárai nedves helyen maguktól is legyökereznek. Ezután már csak pl. tejfölös pohárba kell ültetnünk pl. virágföldbe és tartsuk árnyékos helyen majd ősszel ki is ültethetjük a végleges helyére. (Ha nem találunk gyökeres részt akkor se aggódjunk, majd ereszt a nedves földbe.) Árnyéktűrő, terjedő növény, öntözés nélkül is jól fejlődik. Nálunk gyertyános-tölgyesekben él, kertbe ültetve gondozás nélkül is a fák árnyékában magától elterjed.

Hasonlóan szaporíthatjuk most a közönséges borostyánt is.

Rokona a nagy meténg melynek alapfaja egyszerű zöld, míg a képen látható fajtája sárga levélszegélyű. Az apró meténghez hasonlóan szaporítható, de igényesebb. A balkonládákból szépen lecsüngve igen mutatós.

Hasonlóan szaporíthatók a japán (Euonymus japonicus) és kúszó (E. fortunei) kecskerágók, de ezek valamivel igényesebbek nedvesség, pára és gondozás tekintetében. Napon vagy félárnyékban fejlődnek jól. Párás helyen hajtásaikon szintén megjelennek a gyökérkezdemények. Nagy ellenségeik a pajzstetvek. Balkonládákba szintén kitűnőek.

A madárbirsek (Cotoneaster) szintén igen könnyen szaporíthatók most. Vegyünk egy hosszú hajtást, vágjuk le a fás és zsenge végeit, mert a középső félfás rész a legalkalmasabb a dugványozásra. Vágjuk 6-8 cm-es darabokra, tépjük le az alsó leveleit, a többit meg csonkítsuk meg felire (ha kicsik a levelek ez el is hagyható). És dugjuk pl. tejfölös pohárba. Párás, árnyékos helyen tartsuk pár hétig amíg meggyökeresednek. Az előbbiek szerint járjunk el a kecskerágóknál is.

A madárbirsek igénytelen, szárazságtűrő növények, növényvédelmet nem igényelnek. Ezenkívül igen sokféle céra alkalmasak mivel sokféle változatuk van. Talajtakaró pl. a most bemutatott szőnyegmadárbirs, de van sövénynek nevelhető, hatalmas cserjeméretű és nagyon sok elterülő.


Szőlő

A szőlő egész évi növényvédelméről ígértem egy cikket a múltkor. A szerző hozzájárulásával, íme: szolotec.htm


VÁLASZOK

Ez is a blumeriellás levélfoltosság amiről írtam már a meggy kapcsán. Most már nem érdemes ellene védekezni csak őssel a lomb elégetésével vagy beásásával, vegyszerrel pedig április elejétől június közepéig 8-10 naponként pl. Fundazollal.