Heti Tennivalók

A hét kerti tennivalói közül elsősorban azokat igyekszem kiemelni, melyeket nagyon fontos megfelelő időben elvégezni. Néhány aktuális cikket a szaklapokból is elhelyezek. Szeretném a jövőben a hódmezővásárhelyi Növényvédelmi Társaság növényvédelmi tanácsaival is bővíteni a szolgáltatást, melyet Csanki Sándor közvetítésével adok át az olvasóknak és melyet ezúton is köszönök. Ezt az aktuális hét közepén tudom feltenni a lapra.
A munkák leírására csak felsorolásszerűen térek ki, bízom benne, hogy olvasóim kérdéseikkel segítenek az őket érdeklő témákat kiválasztani.

21. hét - május 24. - 30.


 

NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉRE
(Az ország északi részein kb. egyhetes késéssel lehet számolni.)

Az elmúlt időszakban folytatódott a változékony időjárás. Jelentős volt az éjszakai lehűlés (5-7°C minimum), mérsékelt maradt a nappali felmelegedés (21-23 °C maximum), mérhető csapadék csak pénteken hullott, változatos eloszlásban (3-13 mm), a nagyobb mennyiség Kishomok-Kopancs térségére volt jellemző.

Az eső miatt 15-20 órás levélnedvességet mértünk. Ezek a meteorológiai viszonyok igazán csak a levéltetvek szaporodásának kedveztek, de lehetővé tették a gombabetegségek mérsékelt fertőzését, illetve molykártevők, amerikai fehér szövőlepke további rajzását. A héten a gyümölcsösök növényvédelmét - az előzményeknek és a helyi fertőzéseknek megfelelően - a korábbi tanácsoknak megfelelően érdemes folytatni. A virág- és hajtásfertőző monília tünetei egyre több helyen jelennek meg, ezt jelzik a meggy, cseresznye vagy a kajszi hervadó hajláscsúcsai. Most már a védekezés egyetlen módját a fertőzött részek lemetszése és megsemmisítése jelenti.

Szántóföldön a következő 1-2 héten a legfontosabb növényvédelmi munka a kalászosok komplex védelme lesz. Folyamatos a vetésfehérítő bogarak betelepedése, kedvencük a zab, melyet a tavaszi árpa és a búza követ. Ellenük jó hatású a BANCOL. 50 WP, a DECIS 2,5 EC, a FENDONA 10 EC, PADAN 50SP.

Ha levéltetű betelepedést is tapasztalunk, hosszú és biztos eredményt nyújt a BANCOL 50 WP + MOSPILAN 20 SP kombináció, ráadásul a hasznos rovarokat is kíméli. A búza kalászhányástól érdemes gombaölő készítményt is keverni a permetlébe, így a kalászfuzáriózis megelőzése mellett a levélbetegségektől is megóvhatjuk a felső leveleket. A növényvédő szerek széles köréből választhatunk: pl. TOPSIN-M 70 WP, KOLFUGO SUPER, CHINOIN FUNDAZOL 50 WP, GRANIT SC.

Mile Lajos - Mándoki András

NÖVÉNYVÉDELMI TÁRSASÁG
Hódmezővásárhely


Zöldséges

A spárga nálunk nem igazán ismert zöldségnövény. Pedig már a középkor óta termesztjük.
A zsenge hajtás a karfiolhoz hasonlóan sokféleképpen elkészíthető. A képen látható zöldspárgát töltögetés nélkül termesztik, míg a világos színű halványított spárgát bakhátak alatt.

A termesztéséről csak vázlatosan írok mert hosszúra nyúlna.
Magról szaporítjuk és 1-2 éves korban palántázzuk kb. 130x50 cm-re úgy, hogy előtte alaposan szervestrágyázunk és mélyen megszántjuk a talajt. A halványítottat a 3. évtől feltöltögetjük hasonlóan mint a krumplit csak alaposabban és még kihajtás előtt. Utána áprilistól 2-3 naponként szedjük.
A bakhátas termesztés nem véletlenül lazább talajokon terjedt el, pl. Kecskemét környékén, hiszen agyagos földben nehéz lenne a bakhátak kibontása minden szedésnél.
Vannak fajták melyek mindkétféleképpen termeszthetők (pl. Mary Washington), de vannak csak az egyik célra nemesítettek is.
A spárgaültetvényt akár 20 évig is fenn lehet tartani, ezzel számoljunk a telepítésnél. Nem árt ha tudunk öntözni.

A spárgalégy a spárga hajtásaiba rakja tojásait, majd a nyüvek azt kirágják. Szedéskor semmisítsük meg a görbe hajtásokat. Március végétől júniusig rajzik, vegyszeresen addig védekezhetünk ha nagy a kártétel.

A hagymaperonoszpóra a hagyma legveszélyesebb betegsége. A fertőzött növénymaradványokon és hagymákon telel. Ilyenkor kezdenek előjönni a tünetek. A fertőzés már kora tavasszal elindul majd egész nyáron folytatódik a másodlagos gócokból. Az erős fertőzésről aleveleken szürkés penészgyep alakul ki majd elszáradnak.
Főleg csapadékos, párás időben terjed. A fertőzött növénymaradványokat meg kell semmisíteni, vetésforgót kell alkalmazni, folyamatosan kell permetezni akár 8-10 alkalommal is.
Hatékonyak a peronoszpóra elleni szerek, pl. Curzate Super, Orthocid, Dithane. A betakarítás előtt réz tartalmú szerrel permetezzünk, (pl. Cuproxat, Rézoxiklorid, Miltox Special), mert a fertőzés miatt rosszul záródnak a hagymák és a raktárban könnyen rothadásnak indulnak.
A permetlébe mindig tegyünk nedvesítőszert (Nonit vagy káliszappan).



Gyümölcsös

Sok a lyukacsos szilva a házikertekben, melyek lehullanak. A poloskaszagú szilvadarazsak kártétele ez, mely ellen közvetlenül virágzás után lehetett volna csak védekezni.Most a szilva másik legnagyobb kártevője, a szilvamoly ellen védekezzünk! Kártétele: a kifejlődött gyümölcs kukacos, előbb beérik és lehull a fáról. A 18. heti hirlevelben bemutatott szexferomon-csapdával jelzett időpontban kell védekezni ellene. Két nemzedéke van. Az egyik sziromhullás után kb. 3 héttel, a jelentősebb második július-augusztusban rajzik. Ekkor sokféle rovarölő szerrel védekezhetünk, pl. Zolone, Karate.

Jelentős lehet a hernyófogó övvel való védekezés is, mivel a lárvák a kéregrepedésekben telelnek és ha azt lekaparjuk tavasszal és májusban öveket helyezünk ki, majd október végéig 1-2 hetenként cseréljük, ezzel csökkentjük a kikelő lepkék számát. Az övek anyaga lehet hullámpapír, zsákvászon vagy bármi más hasonló.
Egyes vélemények szerint nem szabad elégetni az öveket, hanem egy hordóba tenni és szúnyoghálóval lefedni, hogy az apró hasznos fürkészdarazsak szabadon eltávozhassanak. Nemcsak az almamoly, hanem sok másféle káros moly ellen is így védekezhetünk.

Az almamoly a kukacosodást okozva az alma legnagyobb kártevője. Életmódja hasonló. Almán kívül a körte, a birs és a dió is gyakran tőle kukacos. Májustól rajzik, majd pár nap múlva a kis gyümölcsökre rakja a petéket, majd a kikelő kis hernyók egy ideig a gyümölcsön mászkálnak mielőtt berágnák magukat a termésbe. Kb. 1 hónapig itt rágcsál, majd a fatörzsön gubóban bábozódik. A második nemzedék július-augusztusban rajzik és nyár végén károsít. A védekezés hasonló a szilvamolyéhoz, azzal a különbséggel, hogy a gyümölcsön mászkáló kis hernyók ellen is lehet permetezni nemcsak a lepkék ellen.



Az előrejelzésben jelzett levéltetvek szinte minden növényen megtalálhatók. Én most a kertemben szilván, ribiszkén (piros levélfodrosodás), cseresznyén láttam. Mivel a hajtásvégeken fordulnak elő szépen lehet "vadászni" rájuk, vagyis csak a besodródott, deformált hajtásvégeken permetezni. Ajánlom a Pirimort, mely egy speciális levéltetűölő szer, gyorsan hat, de nem tartós hatású. (Ha tartós hatást akarunk próbáljuk ki az előrejelzésben ajánlott Bancol-Mospilan kombinációt.) A permetlébe tegyünk káliszappant vagy pár csepp Nonit-ot, hogy jobban tapadjon a viaszos felületű levéltetveken is.
Nagyon sok fajuk van, szinte minden növénynek megvan a maga levéltetve, de vannak több növényt kedvelők is.
(a levélpirosító ribiszke-levéltetű-t lsd. a "válaszok az olvasók kérdéseire" résznél.)

Az amerikai fehér szövőlepke (vagy medvelepke) rajzása is megkezdődött. Ritkán okoz nagy kárt, de akkor egész fákat tömegesen tarrá rág. Máskor csak a fa egy-egy ágát tarolja le.
Az első nemzedék hernyói júniusban, a második sokkal jelentősebb pedig szeptemberben károsít.
A hernyófészkek korai levágásával, hernyófogó övek kihelyezésével védekezhetünk ellenük, de ha nagyon sok van akkor permetezzünk inkább a teljesen specifikus környezetkímélő Dipel-lel, vagy Thuricide-del, mint a hagyományos egyéb szerekkel (pl. Decis).
Leggyakoribb - sorrendben - eperfán, cseresznyén, almán és dión, de szinte bárhol előfordul.


Ugrás az előző hetek tennivalóira