Heti Kertbarát Hírlevél

A hét kerti tennivalói közül elsősorban azokat igyekszem kiemelni, melyeket nagyon fontos megfelelő időben elvégezni. Néhány aktuális cikket a szaklapokból is elhelyezek. Szeretném a jövőben a hódmezővásárhelyi Növényvédelmi Társaság növényvédelmi tanácsaival is bővíteni a szolgáltatást, melyet Csanki Sándor közvetítésével adok át az olvasóknak és melyet ezúton is köszönök. A munkák leírására csak felsorolásszerűen térek ki, bízom benne, hogy olvasóim kérdéseikkel segítenek az őket érdeklő témákat kiválasztani.

20. hét - május 17. - 23.


Kiállítások, rendezvények

AgriExpo ,99

agrárgazdasági, környezetgazdálkodási, élelmiszeripari kiállítás és vásár 1999. július 1-4. között a Gödöllői Agrártudományi Egyetem központi épületében

A kiállítás és vásár - a hagyományoknak megfelelően - az idén is tematikus lesz. Szerepel a kínálatban növénytermesztés, kertészet, állattenyésztés, gépesítés, agrotechnika, élelmiszeripar, erdő- és vadgazdálkodás, ökonómia és oktatás. Újdonság, hogy ebben az évben megjelenik a környezet- és tájgazdálkodás, s az integráció előtt álló egyetemek is először mutatkoznak be közösen. Gödöllő ezt az alkalmat is szertetné felhasználni uniós oktatási programjai népszerűsítésére, a kiállítással egyidőben vadgazdálkodási és nyúltenyésztési konferenciának, valamint biomassza-szemináriumnak is otthont ad az egyetem. A tervek között szerepel a tavaly őszi banki találkozóhoz hasonló rendezvény megszervezése is.


NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉRE
(Az ország északi részein kb. egyhetes késéssel lehet számolni.)

A múlt hét időjárása változékony volt, erős éjszakai lehűlések, több napos csapadék, magas páratartalom, időnként felmelegedések jellemezték (minimum °C: 5, maximum °C: 24, csapadék: 30-40 mm, levélnedvesség több nap folyamatos).
Az időjárási és karosító megfigyelések alapján május 16-ig a következő növényvédelmi munkákat javasoljuk:
Legtöbb gyümölcsfélén, díszfákon, rózsán erős levéltetű kártétel tapasztalható.
Ugyanakkor a keleti gyümölcsmoly tömeges lárvakelését figyeltük meg, mely elsősorban az őszibarackot és a kajszit veszélyezteti. Ahol csak levéltetű fertőzés van a PIRIMOR vagy PIRIMOR 25 WG jó hatású, molykártevők előfordulásakor a MOSPII.AN 20 SP használata indokolt.

Alma- és körtefákon újabb fertőzési ciklust rögzítettünk, ezért a permetlé összeállításánál a következő gombaölő- szerek közül válasszunk: SUMl-8 12,5 WP, TRIFMINE 30 WP, ORTHOCID 50 WP, MERPAM 50 WP, TIURAM GRANUFLOW, CLORTOSIP L.

Az elmúlt időszakban a szőlőperonoszpóra fertőzési folyamata is elindult. Megelőző permetezésre a BORDÓILÉ FW, a CUPROXAT FW, vagy a jól tapadó CLORTOSTP L javasolható. Ahol takácsatka. levélatka vagy levélgubacsatka kártétel fordul elő, atkaölő szeres kiegészítés szükséges pl. DANITOL 10 EC, ORTUS 5 SC, MITAC 20, SANMITE 20 WP stb.

Továbbra is folyamatos a burgonyabogár betelepedése majd tojásrakása a kelő burgonya területekre. Ebben az időszakban legjobb hatást a BANCOL 50 WP vagy a PADAN 50 SP nyújt.

Mile Lajos - Mándoki András NÖVÉNYVÉDELMI TÁRSASÁG
Hódmezővásárhely


Zöldséges

Burgonyabogár (Kertészet és Szőlészet 99/18)


1998-ban viszonylag nagy egyedszámban vonult telelőre a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata). Meleg, csapadékos tavaszi és nyári időjárás esetén az idén is számíthatunk nagymértékű felszaporodására és tömeges megjelenésére. A tavaly augusztusi felméréseink szerint az ország burgonyaállománya gyakorlatilag fertőzött volt. A területek 54%-án gyenge, 33%-án közepes fertőzöttség, 5%-án pedig tömegszaporodás (gradáció) alakult ki.
Az áttelelt bogarak megjelenésére március végétől május végéig számíthatunk, tömeges előfordulásuk azonban május első harmadában várható. A hónap közepén lerakott tojásokból kikelt lárvák a burgonyanövények fonákán táplálkoznak, miközben négy fejlődési fokozaton mennek át. A fiatal lárvák ellen a leghatásosabb a védekezés. A teljes lárvafejlődést követően, a bábállapot elérése után a bogarak érési táplálkozást folytatnak. Az új nemzedék fiatal imágói ellen június végén, július elején kerülhet sor a második védekezésre. Az időjárástól függően szükség lehet egy újabb védekezésre is, július végén, augusztus elején a második nemzedék imágói ellen. A lárváknál gyorsan kialakuló rezisztencia miatt különösen fontos a különböző növényvédő szerek váltogatott használata. A nőstények újabb nemzedék tojásait rakják le vagy tojásrakás nélkül (augusztus elejeszeptember eleje) vonulnak telelőre.

A burgonyabogár ellen egy új szert szeretnék bemutatni ami Regent névre hallgat. 2-3 hét hatástartamú és állítólag rezisztencia sem alakul ki ellene.
Emellett persze a jól bevált Bancolt is alkalmazhatjuk, de azért váltogassuk (pl. Decis, Karate), mert idővel minden szer ellen kialakulhat az ellenállóság.


Dísznövény

Aki halottak napjára szeretne krizantémot, most szerezzene be a gyökeres palántákat. Ősszel a fagyok előtt érdemes fóliát húzni rá, mert ha már október végén jönnek a fagyok drága lesz novemberben.
A krizantém nálunk érdekes módon a halottak virága. Másutt ez nem így van. Teljesen elfogadott, tartós, kedvelt vágott virág. Igaz, hogy sokszor nem is tudjuk már milyen virágot vásárolunk valójában, annyiféle változatát nemesítették ki

.


Gyümölcsös

Körtelevélbolha (Kertészet és Szőlészet 99/18)

Tavaly nagy gondot okoztak a körtelevélbolhák (Psyllidae) az ország körteültetvényeiben és házikertjeiben. A kemény hideg tél kedvezett áttelésükhöz, ezért idén is fokozott figyelmet igényelnek.
A körtelevélbolhák közül a leggyakoribb a füstösszámyú körtelevélbolha (Cacopsylla pyri). Szívogatásuk következtében a hajtásnövekedés lelassul, a levelek torzulnak, rövid ízközűek maradnak. A kártevő által termelt mézharmaton megtelepedő korompenész rontja a gyümölcs piaci értékét. A kifejlett alakban leveleken, kéregrepedésekben áttelelt levélbolha március elején lerakja tojásait. Jóval a virágzás előtt kikelnek a lárvák, később a leveleken és a virágokon szívogatnak. Hazánkban évente 5-6 nemzedékük fejlődik ki. A telelőre vonuló nemzedék szeptembertől a fagyok beálltáig védett helyre húzódik. Tömeges elszaporodásának kedvez a jó tápanyagellátás, a metszés és öntözés miatt bekövetkező intenzív hajtásnövekedés.
A védekezést szolgálja, ezáltal a levélbolhaállomány nagyságát csökkenti a hajtásnövekedés mérséklését eredményező agrotechnikai beavatkozás, jelentős mértékben csökkentve a tojásrakásra és a lárvák fejlődésére alkalmas felületet. Kémiai védekezéskor figyelembe kell venni, hogy a népesség könnyen ellenállóvá válik bizonyos hatóanyagkészítményekkel szemben. A tojások és a fiatal lárvák ellen egyes rovarnövekedésszabályozó készítmények tojásölő hatású akaricidekkel kombinált alkalmazása javasolt.

A cikket kiegészítve alkalmazható szerek pl. a környezetbarát Dimilin, a Decis, a Karate és a Fendona.
Megjegyzem, hogy a tavaszi lemosó permetezés igen fontos olajos szerekkel pl. Agrol, Novenda.


Válaszok az olvasók kérdéseire

Talán a meggymonília lehet, ami kajszin is előfordul. Írtam róla a legelső hírlevelemben. A lap "Elozo hetek" címszava alatt megtalálod. De nem biztos, hogy ugyanaz van a kajszin is. Ha csak egy ágra terjed ki akkor örülj neki és ne foglalkozz vele!

Ebből csak találgatni tudok. Mekkora? Talán a fekete tücsök? A talaj menti lágy részeket rágcsálja előszeretettel. (kb. 1,5 cm)

A ribizli levéltetű okozza, ami gyakori ribizlin. Sokféle rovarölőszer jó, ajánlom a Pirimort.

Nem tudom milyen fenyőről van szó, de nem kell annyira erősen metszeni az örökzöldeket, mint a lombhullatókat. Egyébként már a kívánt magasság megléte előtt ajánlatos kissé visszametszeni évente 1-2 alkalommal, hogy sűrűsödjön. Az időpontra itt is a legjobb a tél vége, de ha elérte a kívánt magasságot és most metszi vissza akkor se lesz semmi gond velük.

Talán a puszpángról van szó (vagy buxus). Több kártevője van. A képen látható puszpánglevélbolha a hajtásvégek kanalasodását okozza. A lárvák testét fehéres váladék borítja. Június elején fejlődnek ki és ugrálnak a levélbolhák, akkor lehet védekezni, de csak ritkán okoz nagy kárt. Ha ilyen nagy a fertőzés akkor valószínűleg valamelyik pajzstetűről van szó. Meg kell próbálni pl. Zolone, vagy Danitol szerekkel permetezni több alkalommal is 2-3 hetenként.


Ugrás az előző hetek tennivalóira