Heti Kertbarát Hírlevél

A hét kerti tennivalói közül elsősorban azokat igyekszem kiemelni, melyeket nagyon fontos megfelelő időben elvégezni. A munkák leírására csak felsorolásszerűen térek ki, bízom benne, hogy olvasóim kérdéseikkel segítenek az őket érdeklő témákat kiválasztani.

18. hét - május 3. - 9.

Figyeljük az időjárást! A tapasztalatok szerint most van a legnagyobb valószínűsége a talaj menti fagyoknak.


Zöldséges

A hét vége felé kiültethetjük a legmelegigényesebb zöldségnövényeink palántáit is, így a paprikát, dinnye- és tökféléket. Aki szereti most vessen sütőtököt, mert a későbbi vetésekből nem lesz megfelelő a beérés. Ez különösen vonatkozik a régi nagydobosi fajtára, mely a legnagyobbra nő, de ha elég trágyát és csapadékot kap akkor nincs nála finomabb. 2 x 2 m helyet igényel és fészkenként kapjon 5-6 kg érett trágyát! Egy fészekbe 3-4 szem magot vessünk. Ha száraz a nyár, feltétlenül öntözzük, hogy beérjen. Az újabb körte alakú fajtáknak és a patisszonnak elég kb. 1 x 1 m:


A spárgatök indás változatának a nagyobb, az indátlannak a kisebb területet válasszuk. (angolul tudóknak egy link a sütőtökről)

Vethetünk még bimbóskelt is. Ez az egyik leghidegtűrőbb zöldségünk. Át is teleltethetjük és kora tavasszal szedhetjük. Hogy szép nagy bimbókat kapjunk adjunk sok trágyát és vizet. A szervestrágya mellett a pétisót ajánlom 5-6 dkg/négyzetméter adagban. Először palántának vessük sorba vagy palántaágyba 2g/nméter adagban, majd kb. 6 hét múlva ültessük szét 70x50 cm-re. Ekkor kapjon pétisót!


Díszkert

Lassan itt az ideje az egynyáriak kiültetésének. De vigyázzunk a fagyokra, vagy várjunk még egy hetet vagy fóliával takarjunk veszélyes időben! A legismertebb petúnia, muskátli, büdöske vagy bársonyvirág mellett az utóbbi időben nagyon sok új virág tűnt fel a virágboltokban és a parkokban. A díszdohányt sokan összekeverik a petúniával. 10 alán leggyakoribb egynyári növényünket képeken mutatom be. Igényeik hasonlóak, a hamvaska kivételével - mely néha át is telel - fagyérzékenyek, víz- és tápanyagigényesek. Ültethetők virágágyba vagy balkonládába, cserépbe. Megfelel számukra az átlagos virágföld.

 


Gyümölcsös

Egyik legveszélyesebb kártevőnk a májusi cserebogár. Igaz csak időnként okoz károkat, de akkor az egész lombot elpusztíthatja. Főleg erdők melletti és laza talajú területeken pusztít. A hazai fajnak 3 változata - szaknyelven törzse - van. Mivel 3 éves fejlődésű, minden 3. évben lép fel tömegesen. Most a Dunántúl délkeleti részén, a Balatontól délre és a Börzsöny-Cserhát-Mátra-Bükk területén a legveszélyesebb a rajzás. Most van a rajzás - a lombrágás - ideje. Akkor védekezzünk, ha a korona külső részén 1 méteres ághosszon több helyen 8-10 bogár van, pl. Ditrifonnal.
A bogár lárvája a pajor 3 évig a talajban rágcsálja a gyökereket, a fiatal fák kipusztulnak, a krumpli rágott lesz, a palánták kidőlnek. Most nem tudunk ellene védekezni, csak vetés előtt talajfertőtlenítőszerekkel (Diazinon, Basamid, stb.)

Néha nagy kárt okozhatnak elsősorban körtén, de almán is a poloskaszagú darazsak, melyek a magházba rakják petéiket és a kikelő lárvák a fiatal gyümölcs hullását okozzák. Sziromhullás után közvetlenül tudunk csak védekezni ellenük. Használható pl. Unifosz, Chinetrin, Decis, Karate, Dimilin. Mellé tegyünk gombaölőszert is varasodás, és lisztharmatérzékeny fajtáknál (pl. jonatán) lisztharmat ellen is. Pl. a Fundazol, Rubigan, Systhane mindkét gomba ellen jó felszívódó szerek, a Karathane csak lisztharmat elleni, a Dithane, Orthocid pedig varasodás elleni nem felszívódó (kontakt) hatású.


Előző hetek az interneten


Kertbarátok Lapja