HETI KERTBARÁT HÍRLEVÉL

17. hét - április 26. - május 2.


Zöldséges

Vethetjük már a legmelegigényesebb növények magvait is, így a paprikát, paradicsomot, kabakosokat és babot. Ugyanakkor az ezután vetett borsót már nehezebb lesz megvédeni a lisztharmattól a nagy nyári melegben.

Ha vállaljuk a május eleji fagyok kockázatát, akkor kiültethetjük a paradicsompalántákat. Ha csak néhány tõrõl van szó, akkor fagyveszély esetén takarjuk le éjszakára egy darab fóliával.


Díszkert

A kardvirág mellett már a dália és Canna gumóit is kiültethetjük.

Kitehetjük a szabadba szobanövényeinket is. (Vigyázzunk nehogy megperzselõdjenek a hirtelen erõs napsütéstõl, inkább pár hétig csak félárnyékban szoktassuk õket.) Ezzel egyidõben elvégezhetjük az átültetéseket is. A szobanövények szaporításához is kedvezõ az idõpont. Szétoszthatjuk pl. az Aglaonemat és a Sanseveria-t, vízben pedig gyökereztethetjük a Philodendronokat, Scindapsust, és a Chlorophytumok (zöldike) indáit.

Scindapsus Philodendron Sansevieria
Chlorophytum


Gyümölcsös

Tavaly igen nagy mértékû volt az almavarasodás és a meggymonília fertõzés. Ezt csak idõbeni védekezéssel elõzhetjük meg.

Meggymonília pusztította el tavaly a meggytermést olyan házikertekben is, ahol máskor nem szokott kárt okozni. Sok helyen még mindig látni az elszáradt veszzõket az ágak végén. A fertõzés oka a virágzáskori esõs-hûvös idõjárás. Az idén sajnos hasonló az idõ, és ha megnézzük, a kezeletlen fákon már most sok az elbarnult magház. A védekezés csak virágzáskor eredményes, mivel csak bibén - és sebzéseken - át fertõz a gomba. Aki még nem permetezett, mentse ami még menthetõ, próbálkozzon meg felszívódó szerekkel, melyek levélen keresztül a növény nedvkeringésébe is bejutnak. Ilyen pl. a Topas, a Systhane, vagy a Rubigan.

meggymonília

Az almavarasodás az almán besüppedõ szürkés foltokat okoz. Csapadékos idõben pl. Buvicid K-val vagy Dithane-nal rendszeresen védekezzünk ellene.

varasodás