Néhány kihagyhatatlan sziklakerti növény

Napos évelőágyásokba, sziklakertekbe szeretnék néhány nagyon bevált, általánosan használható, szép évelőt és törpecserjét, fenyőt ajánlani. Ezeket mindenképp laza, gyommentes, jó vízáteresztő talajra ültessük.

Pázsitviola – Aubrieta spp.

Neve is mutatja, hogy egy párnás, enyhén terjedő tövű évelőről van szó, mely igen mutatós kora tavaszi színfolt. Sűrű növésével a kisebb gyomokat elnyomja, de a tarackkal nem birkózik meg. Sokféle színben kapható, elterjedt évelő, mely egy sziklakertből sem hiányozhat.

Árlevelű lángvirág – Phlox hibridek

Az előzőnél kissé hajlamosabb az elgyomosodásra, de hosszabb életű, ellenállóbb évelő.
Szintén április-májusban virágzó, változatos színekben kapható gyakori évelő.

Alpesi hanga – Erica carnea

Botanikailag törpecserje, de sziklakertben az évelők között jól használható.
Virágbimbói már késő ősszel megjelennek és enyhe teleken már decemberben, vagy kora tavasszal nyílnak, hideg teleken viszont félig-meddig leperegnek, de azért mutatósak a hóban is (lsd. felső fénykép). Piros, fehér és rózsaszín fajtái vannak.

Törpefenyő – Pinus mugo

Az alapfaj 1-4 méter magas de fajtái törpébbek, legkisebb elterjedt fajtája a Pinus mugo var. Pumilio 40-60 cm-es. Idősebb korban elterülve az 1-2 m szélességet is elérheti. Sok egyéb törpe fajtája is van pl. a gömbölyded Little Lady, a lapított gömb Mops és a talán legkisebb, kevésbé elterjedt Humpy. Nagyobb sziklakertekbe, sírokra való a karcsú, oszlopos 2-3 m-es Elemér fajta.

Havasi madárbirs – Cotoneaster congestus

A madárbirsek nagyon gyakoriak mindenütt, így sziklakertekben is, viszont leggyakrabban a gyors növésű, ráadásul felfelé törő fajtákat ültetik, melyek pár év alatt elnyomnak minden körülöttük élő növényt, így folyamatosan vissza kell metszeni, legyökerező szárukat kitépve kordában tartani. Mindezt elkerülhetjük ha a talajhoz simuló, kifejezetten lassú növésű havasi madárbirset választjuk sziklakertekbe.

Néhány díszfű sem hiányozhat a napos sziklakertekből. Ezek igazodjanak a kert méretéhez, tehát ne ültessük az elterjedt nagy méretű virágosnád, pampafű, olasz nád fajtákat, hanem például virágzáskor nagyon szépek a nyúlfarkfüvek (Sesleria spp.) és a keskenylevelű árvalányhaj (Stipa tenuissima). Az elterjedt tollborzfűnek is van kimondottan törpe fajtája (Pennisetum alopecuroides ’Little Bunny’).

A hagymás társaság sem hiányozhat egyetlen sziklakertből sem. Viszont gondozásnál oda kell figyelni rájuk, mert visszahúzódva könnyen kikapálhatjuk őket, a nagyobb elterülő növények pedig elnyomhatják.
A sáfrányok vagy crocusok a legkorábban nyílók, későbbiek a kevésbé nemesített, kisebbre növő botanikai tulipánok és törpe nárciszok. Érdemes csillagvirágokat (Scilla), hóvirágot és egyéb hagymásokat is ültetni. A következő öt hagymás hosszú ideig leromlás nélkül megmarad: Allium moly, A. sphaerocephalon, Muscari armeniacum, Ixiolirion tataricum, Tulipa bakeri ’Lilac Wonder. Ezek hollandiai termesztésből jelenleg kaphatók még a szupermarketekben is bár tavasszal ültetve nem biztos, hogy azévben virágoznak. A rizómások közül a törpe nőszirmot (Iris pumila) javaslom.

Ixiolirion tataricum

Gyep helyett II.

Gyep helyett II.

Gyep helyett napos fekvésbe párnás és szőnyegalkotó sziklakerti évelőket is használhatunk.

Általában lazább talajon érzik jól magukat, tehát kerüljük a kötött, vizenyős talajokat. A gyepnél jóval kevesebb öntözéssel is beérik, de nyáron mindenképp öntözzük őket. Legjobb ha mikroszórófejeket teszünk 2-3 méterenként, de a csepegtető öntözés is megfelel vagy kisebb felületen használjunk egyszerűen öntözőkannát.

Ültetés előtt mélyen ássuk fel a talajt és forgassunk be érett komposztott, szerves trágyát, kevés vegyes műtrágyát.

Gondoljunk arra, hogy az évelők fenntartása több munkát igényel mint a gyepé, mivel főleg kezdetben rendszeresen kell gyomlálni. Amennyiben nem ültetünk díszfüveket úgy használhatunk szabadforgalmú egyszikűeket irtó gyomirtót is a leveles gyomokra – amilyen a Select Super -, de csak saját felelősségre mivel nincs engedélye dísznövényekre.

A javasolt növénylista:

Arabis caucasica – kaukázusi ikravirág

Armeria maritima – tengerparti pázsitszegfű

Aubrieta hybridek – pázsitviola

Campanula portenschlagiana – dalmát harangvirág

– poscharskyana – balkáni harangvirág

Centranthus ruber – piros sarkantyúvirág

Cerastium tomentosum – molyhos madárhúr

Ceratostigma plumbaginoides – kékgyökér

Chrysanthemum arcticum – északi krizantém

Delosperma nubigenum – sárga délvirág

Dianthus gratianapolitanus – pünkösdi szegfű

– plumarius – tollas szegfű

Euphorbia myrsinites – délszaki kutyatej

– polychroma – színeváltó kutyatej

Festuca glauca – deres csenkesz

– gautieri – medveszőrcsenkesz

Geranium dalmaticum – dalmát gólyaorr

– sanguineum piros gólyaorr

Gypsophila repens – havasi fátyolvirág

Helianthemum hybridek – napvirágok

Hypericum polyphyllum – soklevelű orbáncfű

Iberis sempervirens – örökzöld ikravirág

Nepeta faassenii – kerti macskamenta

Oenothera macrocarpa

Paronychia kapela ssp. serpyllifolia

Phlox douglasii

– subulata

Phuopsis stylosa

Pulsatilla vulgaris

Sagina subulata

Saponaria ocymoides

Saxifraga Arendsii

– paniculata

Sedum spp.

Sempervivum spp.

Silene maritima

– schafta

Stachys byzantina

Thymus x citriodorus

– rotundifolius

– serpyllum

Veronica gentianoides

– prostrata

– incana

A saját kertembe játszótérre apró vörösfenyő fakéregtakarást terveztem és köré ezekből a növényekből kis 1-2 négyzetméteres szegélyeket. Ezekbe 10-20 növény kerül. A vöröshöz illó piros-sárga-fehér színárnyalatot igyekeztem létrehozni. A fakéreg alá geotextilt, szélére szegélynek hosszában élére állított téglát süllyesztek le. A növényeket érdemesebb termesztőknél beszerezni, mert itt nagyobb a választék és jóval olcsóbbak. Például a főváros déli részén ajánlom a Mocsáry évelőkertészetet (lsd. www.mocsaryevelo.hu).

 

 

Gyep helyett I.

3162elaeagnuspungensmaculataaurea

Napjainkban kertjeink legáltalánosabb talajtakarója a gyep. Azonban ez nem az egyetlen megoldás.

Sokan kezdik felismerni a gyepek problémáit ami az utóbbi években a klímaváltozás miatt egyre fokozottabban jelentkezik.
Az enyhe telek igencsak kedveznek a mohásodásnak, mivel a fűvel ellentétben a moha már néhány plusz celsiusfokon is nő, így tavaszra nagyon felszaporodhat.
Nagy melegben megperzselődik a fű, különösen ha hirtelen jelentkezik. A nyár túl kedvezőtlen a gyep füveinek, ezért ilyenkor jóval lassabban nő, ami kedvez a gyomoknak, mint a madársóska, kakaslábfű, muharok. Szintén ilyenkor gombás betegségek lépnek fel, amiket 1-2 fungicides permetezéssel lehetetlen kordában tartani.
Mi hát a megoldás?

Fű helyett sokan kaviccsal, zúzott kővel vagy fakéreggel takarják a kert jó részét.
Legolcsóbb a kavics, de ha túl sok van belőle akkor kicsit unalmas. Például Dunakeszin az Alagliget  lakóparkban egymást érik főleg az utcán a kavicskertek. Az egyébként is sűrű beépítés mikroklímáját ez még tovább rontja, hiszen a vizet nem tartja meg, a meleget tovább növeli, a páratartalmat csökkenti, ezáltal igencsak lerontja a közkedvelt tujafélék egészségi állapotát.
Valamivel jobb megoldás a fakéreg, nagyon szép pl. az apró vörösfenyő amit közvetlenül a talajra vagy geotextilre raknak le ágyásszegélyek közé. A fakéreg tartja a nedvességet, megakadályozza a talaj kiszáradását, növeli a páratartalmat és csökkenti a felmelegedést. Közvetlenül talajra téve fokozatosan lebomlik táplálva a talaj élőlényeit.

Nyugat-Európában már sok helyen látható olyan megoldás, hogy hagyják kaszálatlanul a kevésbé használt díszfüves sávokat. Ezzel gazdagítják az élőhelyet a madaraknak, rovaroknak, gilisztáknak, sünnek és egyéb állatoknak. A sok nyíló virág a méhészeket is örömmel tölti el. Sokan nem is tudják, hogy a nagyvárosok közepén is lehet néhány család méhet tartani ahogy ezt pl. New Yorkban is teszik, ahol sokáig tilos volt a méhészkedés, de a lakosság tiltakozására engedélyezték.

A talajtakarók vagy a gyep közé ültessünk szárazságtűrő cserjéket, fákat, hogy árnyékot adjanak, növeljék a páratartalmat, javítsák a mikroklímát.

Nagyon ellenálló és szép cserje az örökzöld ezüstfa (Elaeagnus pungens). Inkább kapható tarka levelű változata a ’Maculata’ (lsd. fennt).  (Közeli rokona a keskenylevelű ezüstfa (E. angustifolia) sokfelé vadon nő, pl. homokdombokon, szikes talajon, méze különösen finom.)

Ezeknél jóval elterjedtebb, könnyebben beszerezhető, de tüskéikkel sok kellemetlenséget okozó cserjéink a tűztövis (Pyracantha) és a japán borbolya (Berberis thunbergii). Mindkettőből mutatós sövényt nevelhetünk, de a tűztövis jóval gyorsabban nő. A japán borbolyának sok színes levelű törpe fajtája is van melyeket sziklakertbe, út menti ágyásokba, dézsákba társíthatunk.

Fák közül nagyon jók száraz helyekre a mezei juhar (Acer campestre), a bálványfa (’Ailanthus altissima’) magyar nemesítésű ’Bíborsárkány’ fajtája, továbbá az ostorfák, a galagonyák, a kőrisek, a páfrányfenyő, a lepényfa, a csörgőfa, a kínai körte, a fehér akác és a pusztaszil. Ez utóbbi a csodasövénynek felkapott növény, mely fának nevelve gyorsan nagyra nő, csak nagy kertbe ültessük.

Sok évelő is van amik tűrik a száraz viszonyokat, sőt nem is viselik el az automata öntözőrendszerek sokszor vízpazarló ténykedését. Ezekről külön cikkben fogok írni legközelebb.

A méhészek felelőssége

letoltesÉrdekes cikk jelent meg a Méhészet decemberi számában ami a kertészet iránt érdeklődőket is érdekelheti.

A méheket sokszor nem tekintjük annyira igazi háziállatnak, mint pl. a szarvasmarhákat, hanem inkább a természet részének. Pedig hazánkban az egész Unióban a legnagyobb a méhsűrűség, vagyis a legtöbb méh van egységnyi területen (közel 13 család/km2). Kicsit hosszadalmas számolás után eljutunk oda, hogy  1,25 m2 virágos területnek kell eltartania egy méhet. Ez óriási szám ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezen a területen virágok csak az év egy részében nyílnak.

Általános az egyetértés a méhészek körében, hogy a rendelkezésre álló nektár- és virágpormennyiség  határához közel vagyunk, vagyis többet több méhcsaláddal se tudunk begyűjteni.

Ennek az az óriási veszélye, hogy a méhcsaládszám további növelésével olyannyira lecsökken a kaptáronként begyűjtött méz, hogy ugyanannyi munkával kisebb lesz a méhészek nyeresége is.

Egy másik fontos de még kevésbé ismert tény, hogy felborul a rovarok biológiai egyensúlya is, mivel a méhek a leghatékonyabb nektárgyűjtők és táplálékuk egyezik sok poszméh és más beporzó fajjal is így lassan kiszorítják őket. Hasonlítható ez egy sokezres seregélycsapathoz, bölénycsordához vagy akár sáskajáráshoz ami hirtelen rászabadul a területre és elsöpör minden más hasonlóan táplálkozó rovart.

Nem akartam a részletekbe belemenni csak felhívni a figyelmet arra, hogy előbb-utóbb szükség lesz a méhsűrűség szabályozására is amit jobb ha a méhészek tesznek meg és nem a zöldek kényszerítik ki. A mézfogyasztók számára pedig fontos lenne annak tudatosítása, hogy egy korlátozott mennyiségű természeti kincsről van szó amit ennek tükrében illik megbecsülni.

Milyen gyümölcsöt ültessünk?

cser

Egészen a talaj befagyásáig ültethetünk, tehát előfordulhat, hogy még decemberben is ahogy tavaly is. Érdemesebb ősszel telepíteni, mert tavasszal bizonytalanabb a választék a lerakatokban, sokszor a már kiválogatott, félig kiszáradt készletek maradnak.

A választásnál először is nézzünk körül, hogy a környéken milyen gyümölcs fajok teremnek meg. Kevés helyen tenyészik jól a mandula és a gesztenye, ezért ha nem látunk a környéken szépen termő fát akkor ne ültessük.

Diót csak nagyobb kertbe vegyünk, mert hatalmasra nő. A cseresznye valamivel kisebbre, de kisebb kertbe inkább ne kerüljön.

Kisebb kertekbe ültessünk a málnán és ribizlin kívül őszibarackot, almát, birset, naspolyát, meggyet, kajszit, szilvát.  A körte néhány fajtája elég nagyra nő ha jól érzi magát, ilyen pl. a Bosc kobak vagy más néven Alexander.

A permetezések szempontjából házikertben a legkevésbé igényes a ribizli, a meggy, a korai és középérésű cseresznye, a dió, a mogyoró, a kajszi, néhány körte mint az előbb említett Bosc kobak és a nyári körték. Ezeket átlagos helyen és években permetezés nélkül is sikeresen nevelhetjük.
Néhány jó fajta cseresznyéből a Tünde, a Sándor, a Paulus, a Margit és a Petrus.
Almából igénytelen a Gála és a Jonatán, rezisztens a gombabetegségekre a Florina és a Freedom.
Körtéből inkább nyáriakat termesszünk az említett Alexanderen kívül.
Birset szellősebb, levegősebb helyekre telepítsünk, hogy a monília kevéssé károsítsa. Ugyanez igaz az őszibarackra is.
A mogyoró nagy kártevője a mókus, ahol sok van belőle, ott inkább mást válasszunk.
A kajszi nagy betegsége a gutaütés ami hirtelen ág- és teljes fapusztulás. Szerencsére hamar termőre fordul, ezért én mindig eggyel több fát tartok mint amire szükségem lenne, mert 5-6 éves korban rendszerint elpusztulnak. A ceglédi fajták kicsit ellenállóbbak, de igazán a termőhely számít, középkötött talajon, szabad, meleg fekvésben érzi jól magát a kajszi. És szigorúan csak közvetlen virágzás előtt metsszük.

Sokan leírják, hogy pontosan mekkora gödörbe ültessünk. Ennek igazából csak erősen kötött talajon van jelentősége, jó laza talajon elég akkora ültetőgödör, hogy a trágyával kevert földbe a kissé visszametszett gyökerek bőven beleférjenek. Erősen agyagos talajon tényleg áshatunk 1 m x 1 m x 80 cm-es gödröt amit tőzeggel, komposzttal, homokkal, érett istállótrágyával javítsunk fel. Tartós műtrágyát – pl. Buviplant tabletta – mindig célszerű adni.